Yeni bir sayıyla daha karşınızdayız.
Süt Dünyası 50’nci sayıya ulaştı. İki aylık yayın periyoduna sahip bir dergi için bu tam 100 ay demek. Elinizdeki dergiyi “50’nci Sayı Özel” olarak çıkarmayı planlıyorduk, ancak 2015’i 10. yılımız olarak kutlayacağımız için bu plandan vazgeçtik. Yayın kurulumuz, gelecek yıl “10’uncu Yıl” özel sayısı veya almanağı hazırlamanın daha yerinde olacağına karar verdi.
Süt Dünyası olarak, 9 yıldır “Bilgi güçtür” sloganıyla sektörün “haber” ve “bilgi” kaynağı olma misyonuyla yayınımızı sürdürüyoruz. Elli sayıdır süt değer zincirindeki profesyonellerin bilgi ve haber kaynağı olmaya çalıştık. İçeriğimizi zenginleştirerek süt ürünleri konusunda tüketicilerin de doğru bilgi kaynağı olmayı hedefliyoruz.
Dünya pazarlarında gelişmiş ülkelerle rekabet edebilmemiz için onlarla aramızdaki farkı kapatmamız gerekiyor. Bunun için de bilgiye dayalı altyapı oluşturmamız gerekiyor.
Bu sayıda kapak dosyamızda Çin süt pazarını ele aldık. Süt üretiminde dünyada ilk 10’da yer alan Türkiye’nin Çin başta olmak üzere gelişen pazarlarda yer alamaması büyük bir handikap. Türk süt endüstrisinin yönünü Çin pazarına çevirmesi için güncel gelişmeleri, rekabet ortamını ve Çinlilerin süt ürünleri tüketim alışkanlıklarını sizin için araştırdık.
Türkiye’nin süt üretimi son yıllarda hızla artıyor. Ancak üretimde GDO’lu yemlerin kullanılması büyük bir sorun. GDO’lu yemlerle beslenen hayvanların sütlerinin sağlığımızı nasıl etkileyeceğini henüz bilmiyoruz. Hayvan yemlerinde serbest olan GDO’ya artık “bulaşma” adı altında gıdalarda da izin verildi.
Milupa Aptamil’in GDO’lu mama skandalının hemen ardından “bulaşma” adıyla gıdalarda yüzde 0,9 GDO’ya izin verilmesi düşündürücü. Gıdalarda GDO’ya izin veren yönetmelik değişikliğinin iptali için Gıda Hareketi Derneği Danıştay’da iptal davası açtı. Greenpeace ise yaptığı araştırmada gıdalarda GDO’ların miktarını belirleyebilecek teknolojik altyapının bulunmadığını ortaya koydu. GDO kriziyle ilgili ayrıntıları özel dosyada okuyabilirsiniz.
Muharrem Yılmaz’ın TÜSİAD başkanlığından istifasına yol açan işçi eylemleri devam ediyor. Sütaş işçileri eylemi Bursa’dan İstanbul’a taşıdı, ayrıntılar gündemde…
21 Mayıs Dünya Süt Günüydü. Bakanlığın düzenlediği etkinlikler dışında Dünya Süt Günü çok sönük geçti. Süt markaları ve sektörel örgütler bu anlamlı günde sütü gündeme getirecek bir etkinlik yapamadılar. Her şey devletten beklenmemeli, sektör Dünya Süt Gününe sahip çıkmalı.
Hayat kaynağımız sütü ve bu en temel besinimiz etrafında oluşan değer zincirini konu alan bir dergi çıkarmak hem zor, hem de keyifli. Bu yolculukta bize destek veren başta okurlarımız olmak üzere herkese teşekkür ederiz.
Nice 50’li sayılara hep birlikte ulaşmak dileğiyle…