İzmir depremi, hayattan ders almamak için ne kadar dirençli ve inatçı olduğumuzu bir kez daha gözler önüne serdi. Bir deprem ülkesinde, her yıl kaybettiğimiz onca cana rağmen, dükkan yapmak için taşıyıcı kolonları kesebilecek zihinsel işleyiş hala mümkün olabiliyor. 2020 yılında tüm dünyada meydana gelen depremlerde ölen 197 kişinin 160’ı Türkiye’den… Bu üzerinde çokça düşünmemiz gereken bir durum değil mi? Her …
Devamını oku »Yeni normal: Koronavirüs ile yaşamak
Antik Yunan’da (M.Ö. 430’lu yıllarda) kent nüfusunun yüzde 25’inin öldüğü meşhur Atina vebası sonucunda kentin siyasi ve ekonomik yapısı değişti. Servet dağılımı yeniden şekillendi, halkta kanunlara ve dini inanca bağlılık azaldı. Bunun üzerine kanunlar daha katı hale getirilerek Atina’da yaşayan vatandaşlık hakkı tanınmamış insanlar ağır bir şekilde cezalandırıldı. Tarih bize krizlerin genellikle yeni devlet kurumlarını getirdiğini göstermiştir. Yakın tarihten örnek …
Devamını oku »Süt endüstrisinin büyük krizi
Süt endüstrisi tüketicinin endişelerini görmezden geldikçe kan kaybetmeye devam ediyor. Türkiye’nin lider süt markalarından birinin sahibine, süt ürünleri hakkındaki iddialara yönelik ne yaptıklarını sorduğumda aldığım, “Bunlar bizim sorunumuz değil, bu tür iddialar Tarım Bakanlığı ile anneleri ilgilendiriyor” cevabı hala kulaklarımda çınlıyor. Süt endüstrisindeki aktörlerin çoğunun bu konuda bir fikre bile sahip olmadıklarını görmek çok üzücü. Süt ürünlerine yönelik ciddi eleştiriler …
Devamını oku »Sütçülük yavaşça ölüme mi terk ediliyor?
Ulusal Süt Konseyi çiğ inek sütü fiyatının 15 Kasım’dan itibaren 2,30 lira olacağını bildirdi. Bugünkü maliyetleri bile karşılamayan fiyat, 2020 yılının sonuna kadar geçerli olacak. Dövizdeki artışa bağlı olarak yem fiyatları artacak, mazotun ve gübrenin fiyatı artacak dolayısıyla çiğ süt üretim maliyetleri yükselecek. Ancak fiyat 2020 yılının sonuna kadar hep sabit kalacak. Necip Fazıl Kısakürek’in Destan adlı şiirinde ifade ettiği …
Devamını oku »Yem üretiminde ve hayvan beslemede yapılan yanlışlar
Ülkemizde faaliyet gösteren yem fabrikaları asla denetlenmez. Üretilen yemlerin paketlerindeki beyan kağıdında protein dışında yemi tanımlayacak hiçbir gerçek bilgi halen bulunmamaktadır. Yem firmalarının yemi formüle etme kriterleri sadece maliyettir. Protein kaynağı olarak o dönemde hangisi ucuz ise o kullanılır ve kullanılması gereken gerçek protein kaynağı olan soya küspesi çoğu zaman hiç kullanılmaz. Ayçiçeği küspesi, pamuk küspesi, DDGS (Damıtma Sanayii Yan …
Devamını oku »Bir kara delik fotoğrafı ve süt fiyatları
Hiç kimsenin görmediği sadece haklarında varsayımlarda bulunduğu kara deliklerin gerçek olduğu 10 Nisan’da “çığır açacak bir keşif” olarak duyurulan basın toplantısında açıklanan fotoğraf ile kesinlik kazandı. Aynı tarihte Ulusal Süt Konseyi de yeni süt fiyatını açıklamak için toplantıdaydı. Fotoğrafı çekilen M87 galaksisinin merkezindeki Güneş sistemimizden büyük olan bu kara delik 40 milyar km çapıyla Dünya’dan 3 milyon kat daha büyük, …
Devamını oku »Köylülüğü tasfiye politikasından vazgeçilmeli
Türkiye tarım ve hayvancılıkta büyük bir “eksen kayması” yaşıyor. Tarımsal üretimin köylünün elinden alınmak istendiği gerçeği artık gizlenemiyor. Köylüyü tarımdan tasfiye etme politikası Mehdi Eker Tarım Bakanı olduktan sonra ete kemiğe büründü. Yeni dönemin şifreleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen iş insanı Ethem Sancak’ın veciz ifadeleri ile daha iyi anlaşılabilir. “İneğe aşık iş adamı” olarak anılan, Türkiye’nin en büyük …
Devamını oku »Gıda enflasyonu ithalatla değil üretimle düşer!
2008’de küresel ölçekte yaşanan kuraklık nedeniyle dünyada gıda krizi baş gösterdi. Bu gelişme üzerine Avrupa Birliği başta olmak üzere birçok ülke gıda arz güvenliğini sağlamak üzere harekete geçerek hızla çeşitli önlemler aldılar. Küresel kuraklığın ardından Türkiye’de de gıda fiyatları tüketici enflasyonu üzerinde gerçekleşmeye başlandı. Gıda fiyatlarının enflasyon üzerindeki olumsuz etkisini azaltmak amacıyla başta kırmızı et olmak üzere fiyatları aşağı çekmek …
Devamını oku »Yeni dönemde et ve süt politikası nasıl olacak?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, çalışma hayatına 1974’te Coşkun Sucukları’nda başladı. Elif Et’te de uzun yıllar muhasebeci ve yönetici olarak çalıştı. Erdoğan’ın en iyi anladığı işlerden biri kendi deyimiyle “et işi”dir. Her fırsatta bu konudaki bilgi ve deneyimini kendine has üslubuyla dile getiriyor. Erdoğan, en son 20 Mayıs 2018’de Bosna Hersek’te, Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bekir İzzetbegoviç ile yaptığı ortak basın …
Devamını oku »Türkiye hayvancılık üzerinden nasıl dolandırılıyor?
Çiftlik Bank, Sütbank, İnekbank… Türkiye hayvancılık sektöründeki müthiş(!) yatırım fırsatları üzerinden dolandırılıyor. Hayvancılık yapanlar yüksek girdi maliyetleri ve banka faizleri ile başa çıkmak için arazisini satıyor, sürüsünü azaltıyor. Tüm olumsuzluklara rağmen ısrarla üreten çiftçilerimiz ağır bedeller öderken bazıları hayvancılığı “para basan bir iş” olarak lanse ediyor. Koç ailesinin bile para kazanamadığı için çıktığı hayvancılığın “para basan bir iş” olduğuna insanımız …
Devamını oku »Et ithalatı üç yılda nasıl bitecek?
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, et ithalatının üç yıla biteceğini müjdeledi. “Kırmızı et şu anda ithal ettiğimiz bir ürün. İthalatı bir an önce sonlandırıp, ihraç eden bir ülke haline gelmemiz lazım” diyen Daniş, önümüzdeki üç yıl içerisinde ithalatı bitirmek için yaptıkları çalışmalarda son noktaya geldiklerini açıkladı. Daniş bu açıklamayı MÜSİAD’ın Gaziantep şubesi ev sahipliğinde 10-11 Kasım 2017 …
Devamını oku »Bindiği dalı kesenlerin ağlamaya hakkı var mı?
Fıkralara konu olan “Bindiği dalı kesmek” deyimi bugün işleyecek süt bulmakta zorlanmaya başlayan süt sanayicisini anlatmak için bulunmuş sanki. Nasreddin Hoca’ya atfen anlatılan bir hikâye vardır hani. Hoca bir gün bindiği dalı kesiyormuş. Oradan geçmekte olan bir adam da “Hoca, ne yapıyorsun, bindiğin dalı kesiyorsun, birazdan düşeceksin” demiş. Hoca hiç aldırmadan işine devam etmiş ve elbette biraz sonra da düşmüş. …
Devamını oku »Meralar kalkınmaya engel midir?
Hollanda su üzerinde yüzen çiftlikler kuruyor. Böylece Hollanda denince ilk akla gelen görüntülere yel değirmenleri ve meralarda otlayan ineklerden sonra kanal ve nehirler üzerinde yüzen çiftlikler de eklenecek. Dünyanın ilk yüzen süt çiftliğinin yapımına, ülkenin ikinci büyük kenti Rotterdam’da başlanacak. BBC Türkçe’nin haberine göre, proje kapsamında iki ayrı yüzen çiftlik inşa edilecek. Çiftliklerden birinde 40 inek süt, diğerinde 6 bin …
Devamını oku »Sokak sütü yasak, çiğ süt serbest mi olacak?
Çiğ sütün tüketiciye doğrudan satışıyla ilgili yasal düzenleme birkaç yıldır gündemde… Konu ilk olarak AB müktesebatına uyum çerçevesinde yapılan mevzuat çalışmalarında gündeme gelmişti. Özellikle 2011 yılı sonunda yayınlanacak bir yönetmelikle çiğ sütün marketlerde satışına izin verilmesi bekleniyordu. Tüketicinin yasal yollarla çiğ süte erişebileceği dile getirilmesine rağmen 27 Aralık 2011’de Resmi Gazete’de yayımlanan “Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği” bu …
Devamını oku »Ulusal Süt Konseyi için söyleyecek söz bulamıyorum!
İbrahim Gümüş yazdı… Ulusal Süt Konseyi’nin rolü ve görevleri sektörde sürekli tartışılan bir konu. Sektör önceleri Konseyden piyasa düzenleme ve süt fiyatı belirleme gibi ciddi görevler bekliyordu. Ancak kimsenin Konseyden böyle bir beklentisi kalmadı. Süt sektöründe tüm tarafları tek bir çatı altında topladığı için Konseyden sanayici ve üretici arasında sağlıklı bir diyalog ve uzlaşma kültürü oluşturması bekleniyordu. Mevcut yönetim anlayışıyla …
Devamını oku »