Bir kara delik fotoğrafı ve süt fiyatları

Hiç kimsenin görmediği sadece haklarında varsayımlarda bulunduğu kara deliklerin gerçek olduğu 10 Nisan’da “çığır açacak bir keşif” olarak duyurulan basın toplantısında açıklanan fotoğraf ile kesinlik kazandı. Aynı tarihte Ulusal Süt Konseyi de yeni süt fiyatını açıklamak için toplantıdaydı.

Fotoğrafı çekilen M87 galaksisinin merkezindeki Güneş sistemimizden büyük olan bu kara delik 40 milyar km çapıyla Dünya’dan 3 milyon kat daha büyük, Güneş’ten ise 6,5 milyar kat daha büyük bir kütleye sahip.

Kara deliğin varlığını fotoğraflamak için 20 yıldır 40 ülkeden bilim insanları bir teleskop projesi üzerinde çalıştılar. Dünya’dan 53 milyon ışık yılı (1 ışık yılı 9,46 trilyon km) uzakta olan kara deliğin fotoğrafını çekmek için küresel bir işbirliği ile dünyanın farklı bölgelerindeki 13 teleskop bir araya getirilerek Dünya dev bir teleskoba (Event Horizon Teleskobu) dönüştürüldü.

Dünyanın dört bir yerindeki teleskoplar aynı hava koşullarında ve aynı anda M87 galaksisinin merkezindeki kara deliğe odaklandı. 13 teleskop bir araya getirilerek bir kara deliğin fotoğrafını çekerken 13 kişi (Ulusal Süt Konseyinin 12 Yönetim Kurulu Üyesi ve Tarım Bakanı) bir araya gelerek sürdürülebilir üretimi ve çiftçi refahını sağlayacak bir süt fiyatı açıklayamadı.

Bir kara deliğin fotoğrafını çekmek için dünyanın her bir yanındaki teleskoplar bir araya gelebilirken süt sektörünün tarafları ve bileşenleri de sütçülüğün geleceği için ortak bir görüşte buluşamıyor.

İlk kara delik fotoğrafı

Çiftçi ucuza satıyor, tüketici pahalıya alıyor

Türkiye çiğ süt fiyatının en ucuz, tereyağı fiyatının en pahalı olduğu ülkelerden biriyiz. Sütte üretici fiyatı ile tüketici fiyatı arasındaki makas giderek açılıyor. Et ve Süt Kurumunun derlediği bilgilere göre, 2010 yılından bu yana üretici fiyatı ile tüketici fiyatı arasındaki fark en yüksek seviyeye ulaştı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Mart ayında yaptığı açıklamada, Mart ayında üretici ve market arasındaki fiyat farkının sütte yüzde 269,54’ü bulduğunu, sütün üretici fiyatının 3,7 kat fazlaya tüketiciye satıldığını dile getirdi. Bayraktar, “Üreticiden 1 lira 51 kuruştan alınan süt markette 5 lira 58 kuruşa satılıyor” dedi.

Türkiye’nin en büyük süt çiftliklerinden birinin sahibi, “Sütte doğru noktaya gelmeyi beklemek çok zor” diyor. Çiftlik sahibi, işletmesini ziyaret eden Bakan Bekir Pakdemirli’ye, “Sütün fiyatını nasıl belirliyorsunuz?” diye soruyor.

Bakan Pakdemirli de cevap olarak, “Üçün biri” diyor. Üçün biri diyerek neyi kastettiğini Pakdemirli’ye sorduğunda ise, “1 kilo sütle 3 kilo yem” diyor. Bakan Pakdemirli’ye Allah mı söyletti, ne dersiniz?

>> İbrahim Gümüş

Gazeteci-Yazar, Süt Dünyası Dergisi Genel Yayın Yönetmeni. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesinde Gazetecilik eğitimi aldı. Ulusal gazete ve TV'lerde muhabir, editör ve yönetici olarak çalıştı. Kurumlara ve markalara iletişim danışmanlığı yaptı. Halen Creavizyon İletişim Danışmanlığı ve Süt Dünyası Dergisinde yönetici olarak görev yapıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.