Zirai ilaçları herkes satamaz

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Turhan Tuncer, tarım ilaçları satışıyla ilgili ziraat mühendislerinin önündeki engellerin bir an önce kaldırılmasını istedi.

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Turhan Tuncer yaptığı yazılı açıklamada bitki koruma ürünleri bayisi olmak isteyen ziraat mühendislerine getirilen sınav zorunluluğu kaldırılmaması nedeniyle Tarım Bakanlığına tepki gösterdi. Ziraat mühendislerinin dört yıl boyunca tarımsal yükseköğrenim görmesi dikkate alınmamasına, ziraat teknisyeni ve teknikerler ile eczacıların da bayi veya toptancı izin belgesi alabilmesine olanak sağlayan yönetmelik değişiklerini eleştirdi.

Tuncer açıklamasında şunları dile getirdi: “Son olarak, Kimya Mühendisleri Odası tarafından açılan dava sonucunda, Danıştay 10. Dairesi, “Kimya mühendisleri ve kimyagerlerin de bayi veya toptancı izin belgesi alabilecek kişiler arasında olması gerektiği” iddiasıyla ilgili BKÜ Yönetmeliği’nin ilgili hükmünü iptal etmiştir. Bu kararın ardından Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 10 Kasım 2013 tarihinde gerçekleştirilecek olan Bayi/Toptancılık Sınavının ertelendiğini açıklamıştır.
Zirai Mücadele, Zirai Karantina ve Tarım İlaçları alanında yetkili meslek grubu, bu alanda eğitim almış olan ziraat mühendisleridir. Dolayısıyla bu alana ilişkin eğitim almayan ve bilgi sahibi olmayan meslek gruplarının zirai mücadele ilaçları, veteriner ilaçları ve çevre sağlığı ilaçları satmaları doğru değildir. Bitki koruma ürünlerini satma ve depolama yetkisi yalnızca Ziraat Mühendislerine aittir. Meslektaşlarımızın bu alanda hak kaybı yaşamaması için mücadelesine bütün gücüyle devam edecektir.”

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.