Adana Kozan’daki Yağız Süt Çiftliği güneş enerjisine yaptığı yatırım ile elektrik maliyetlerini sıfırladı.
Yağız Süt Hayvancılığı İşletmesi KKYDP 9.Etap kapsamında yüzde 50 devlet desteğiyle çiftliğe güneş enerji (solar) sistemi kurdu. Yıllık 300 bin KWh elektrik üretimi plnalanan bu yatırım ile çiftliğin aylık 10-12 bin lirayı bulan elektrik ihtiyacı karşılanacak.
İhtiyaç fazlası enerji ise Toroslar EDAŞ’a satılacak. 25 yıl ekonomik ömür biçilen GES sisteminin yatırım maliyetinin hibe desteği de hesaba katıldığında, geri dönüşü 3 yıl olarak hesaplandı.Tesiste yıllık 300 bin KWh elektrik enerjisinin üretilmesi planlanıyor.
SDS Reklam yatırımı
Yağız Süt Çiftliği SDS Reklam’ın bir iştiraki olarak 2010 yılında Adana’nın Kozan ilçesi Bulduklu köyünde 60 bin metrekare alan üzerine kuruldu. Bin 500 baş kapasiteli tesiste günde 15 tona yakın süt üretiliyor. Tesiste 450 baş sağmal inek olmak üzere toplam 950 baş hayvan bulunuyor. SDS Reklam Genel Koordinatörü Halil Kundak, Yağız Süt Üretim Çiftliğinde hayata geçirilen yenilenebilir enerji yatırımı hakkında şunları söyledi:
“Süt hayvancılığının değil, işletmeler ve sanayi kuruluşlarının en önemli işletme maliyetlerinden biri de enerji olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu gerçekten hareketle, araştırmaları yapılmakta olan Güneş Enerjisi Santralı kurulumu fikrine; Tarım Bakanlığı Kırsal Kalkınma Projelerinin Destekleme Programı yüzde 50 hibe destekli 9. Etap uygulaması bizleri teşvik etti ve hız kazandırdı.
Mevzuat ve teknik süreci yaklaşık bir yıl sürdü. Çiftliğin elektrik enerjisi ihtiyacı göze alınarak kurulu gücü yaklaşık 200 KWh olarak hesaplandı. Bu kurulu güce paralel olarak yine yaklaşık 200 KWh güç üretebilecek kristal yapıda güneş enerjisi panelleri çiftlik binalarının güneye bakan 5 bin metrekarelik çatı bölümüne, tekniğine uygun olarak yerleştirildi. Güneşli havalarda ve güneşin gereken enerjiyi sağladığı saatlerde tüm çiftliğin güç ihtiyacını karşılayacak. Ürettiğimiz gücün fazlasını EPDK nın belirlemiş olduğu 0,13 dolar bedelle Elektrik Dağıtım Şirketine geri satabilecek duruma geldik.
Çiftlikte, elektrik tüketimi tutarsal olarak kış aylarında ortalama aylık 8 bin lira, yaz aylarında ise 12 bin lira civarındadır. Bu da yıllık elektrik gereksinimi anlamında yaklaşık 175 bin KWh’e karşı gelmektedir.
Çift yönü sayaç sayesinde; yıllık olarak üretileceği öngörülen 300.000 KWh enerji miktarının fazlası Elektrik Üretim Şirketi olan Toroslar EDAŞ a satılması planlanmaktadır.
Adana bölgesi yıllık güneşlenme haritalarına bakılarak yapılan hesaba göre; yıllık 300 bin KWh güç alınabilecek bir sistem kuruldu. Bu yatırım kırsal kalkınma hibe desteği de hesaba katıldığında kendini 3 yıl gibi bir sürede geri ödeyebilecek. Yatırım maliyetinin geri dönüşü 3 yıl olarak hesaplanan güneş enerji sisteminin ekonomik ömrü ise 25 yıl olarak öngörülüyor.”