Süt ürünlerinin depolanacağı lisanslı depolarda bulunması gereken asgari niteliklere ve depolama hizmetlerine ilişkin usul ve esaslar belirlendi.
Ticaret Bakanlığının Süt Ürünleri Lisanslı Depo Tebliği, 27 Haziran 2019’da Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Süt ürünlerinin lisanslı depolarda nasıl depolanacağı ve depoların özellikleri tebliğde yer aldı.
Lisanslı süt ürünleri deposu; ürüne yabancı madde karışmayacak, kirlenmeyi önleyecek ve dış zararlardan koruyacak nitelikte olacak. Deponun taban ve duvarları yıkanabilir, toksik etki yaratmayacak malzemeden yapılacak.
Lisanslı depo işletmesinin süt tozu ve peynir altı suyu tozu için lisansa tabi kapalı depo kapasitesi 10 bin tondan, her bir şubesinin kapalı depo kapasitesi 3 bin 500 tondan, tereyağı ve çedar peyniri için lisansa tabi kapalı depo kapasitesi 7 bin tondan, her bir şubesinin kapalı depo kapasitesi ise 2 bin 500 tondan az olamayacak.
Ürünlerin hangi sıcaklık ve nem oranında muhafaza edilmesi gerektiğini belirleyen tebliğ ile depo işletmesi için asgari ödenmiş sermaye şartları da belirlendi. Depolama şartlarına uygun olmayan sağlığı olumsuz etkileyecek süt ürünleri lisanslı depolara alınmayacak.
Sınıf ve kalitelerine göre tahsis ve tasnif edilmiş ürünler, numaralanmış lisanslı depo raflarında sınıf ve kaliteleri aynı olanlarla birlikte depolanacak. Talep edilmesi halinde süt ürünleri ayrı da muhafaza edilebilecek. Depo her zaman temiz olacak, yangın tehlikesini artıran, ürünün sağlıklı ve uygun koşullarda muhafazasını engelleyen kızışma, yüksek sıcaklık, nem, hava ve ışıktan, kemirgen hayvan, mikroorganizma, böcek ve tozlarla yabancı kokulardan korunacak.
Üretiminden itibaren, yağsız süt tozu ve yağsız peynir altı suyu tozu azami 18 ay, yarım yağlı süt tozu azami 15 ay, tam yağlı süt tozu azami 9 ay, yüksek yağlı süt tozu azami 6 ay, yağlı peynir altı suyu tozu azami 12 ay, tereyağı ve çedar peyniri ise azami 24 ay süreyle lisanslı depolarda depolanabilecek.