Ayranın standardını Türkiye belirliyor

Türkiye’de uygulanan ayran standardının AB ülkeleri, Türk Cumhuriyetleri ve Rusya’nın yer aldığı bölgede geçerli olması için çalışmalar ve müzakereler yürütülüyor.

29-31 Mayıs 2012 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilen Avrupa Bölgesel Kodeks Ayran Çalışma Grubu toplantısında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın hazırladığı taslak ele alındı. Bakanlık mevcut Türk Gıda Kodeksi Fermente Süt Ürünleri Tebliği doğrultusunda kodeks standart taslağı hazırlayarak ayranın standartlarını belirledi.

Buna göre, taslakta ayran “yoğurda su katılarak veya kuru maddesi ayarlanan süte Streptococcus thermophilus ve Lactobacillus delbrueckii subsp bulgaricusun kültürleri katılarak hazırlanan fermente süt ürünü” olarak tanımlandı.

Taslağa göre, ayranın bu spesifik mikroorganizmaları raf ömrü sonuna kadar canlı ve aktif olarak içermesi gerekiyor. Ayranın bileşeninde süt proteini ağırlıkça en az yüzde 2, laktik asit olarak ağırlıkça en az yüzde 0,5, enfazla yüzde 1 olacak. Ayranda tuz, en fazla ağırlıkça yüzde 1 olacak. Ayran ısıl işleme tabi tutulmayacak ve katkı maddesi kullanılmayacak.

Taslağın BM Gıda ve Tarım Teşkilatı (FAO) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından ortaklaşa kurulan Kodeks Alimentarius Komisyonu (CAC) tarafından kabulü durumunda ayran, Avrupa bölgesinde, Türkiye’nin kriterlerine göre üretilecek.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.