Dahilde İşleme Rejimi kapsamında ihracat yapan firmaların süt tozunu yurt içinden temin etmesi amacıyla süt tozu üretiminin desteklenmesi tebliği yayımlandı.
Çiğ Sütün Değerlendirilmesine Yönelik Destekleme Uygulama Esasları Tebliği 3 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğ; Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında ihracat yapan imalatçı, imalatçı-ihracatçı firmaların ihtiyaç duydukları süt tozunun yurt içinde üretilmesi ve temin edilmesine yönelik süt tozu üretiminin desteklenmesi ile ilgili usul ve esasları kapsıyor.
Tebliğe göre, DİR kapsamında süt tozu alımı Bakanlıkça süt tozu üretim kotası tahsis edilen üreticilerden temin edilecek. Desteklemeden Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmeliğe uygun ve Konseye üye olan süt tozu üreticileri, DİR kapsamında faaliyet gösteren imalatçı-ihracatçılara belgelendirerek satmak şartıyla ton başına destekleme ödemesinden yararlandırılacak. Tebliğ kapsamında süt tozu üretim kota miktar ve kriterleri Konseyin teklifi üzerine Hayvancılık Genel Müdürlüğünce belirlenecek. Arz fazlalığı oluşan bölgelerde süt alımını gerçekleştirecek olanlara farklı miktarda kota tahsis edilebilecek.
Destekleme birim fiyatı, kota tahsisi yapılan aylar için komisyonun raporu dikkate alınarak Genel Müdürlükçe belirlenecek. Yurt içi birim fiyat belirlemesinde soğutulmuş çiğ süt için referans fiyat uygulaması esas alınacak. Süt tozu üretiminde kullanılan soğutulmuş çiğ sütün, kota tahsisi yapılan ay için belirlenen referans fiyatın altında satın alınması halinde ilgili firma o ayın desteklemesinden faydalandırılmayacak.
Tebliğe göre, üretilecek süt tozu için gerekli olan soğutulmuş çiğ süt üretici örgütlerinden tedarik edilecek. Doğrudan çiftliklerden tedarik edilmesi halinde üreticinin örgütlü olması zorunlu olacak. Arz fazlalığı nedeniyle pazarlanamayan çiğ sütün üretici örgütlerince süt tozu üreticilerine pazarlanmasıyla ilgili düzenlemelerde Ulusal Süt Konseyi yetkili olacak.