Şap hastalığı ile mücadele seferberliği 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının başlattığı “Şap hastalığı ile mücadele seferberliği ve toplu aşılama kampanyası” beş ilde eş zamanlı düzenlenen törenlerle duyuruldu. Tarım Bakanı Faruk Çelik’in start verdiği kampanyanın İzmir ayağındaki program ise hastalıklardan ari ve AB onaylı süt işletmesi Cactus Farms’ta yapıldı.

İzmir, Erzurum, Şanlıurfa, Burdur ve Sivas’ta eş zamanlı programlarla “Şap Hastalığı ile Mücadele Seferberliği ve Toplu Aşılama Kampanyası” başlatıldı. Süt Dünyası olarak takip ettiğimiz İzmir’deki tören Menderes İlçesi Çakaltepe mevkiinde bulunan Hastalıktan Ari ve AB Onaylı Damızlık Süt Sığırcılığı İşletmesi Cactus Farms’ta yapıldı.

Törene Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Nihat Pakdil, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, İzmir Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal, Menderes Kaymakamı Bahri Tiryaki, Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu ile Cactus Farms İşletme Sahibi Firuz Gürçay başta olmak üzere çok sayıda davetli ve sektör mensubu katıldı.

Erzurum’da düzenlenen törenden canlı yayınla diğer illere seslenen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik kampanya ile ilgili ayrıntıları açıkladı. Şap hastalığı ile mücadelede amacın buzağı ölümlerini durdurmak olduğunu kaydeden Çelik, “Bu hastalık ile mücadeleyi büyük seferberlik halinde Edirne’den Kars’a başlatıyoruz” dedi.

“Arz güvenliğini sağlamak durumundayız”

Türkiye’de 14 milyon 250 bin büyükbaş, 41 milyon küçükbaş hayvan olduğuna dikkati çeken Çelik, 1 milyon 900 bin ton kanatlı eti, 19 milyon ton süt, 107 bin ton bal, 1 milyon 150 bin ton kırmızı et üretimi yapıldığına işaret eden Bakan Çelik, bu rakamların bir yönüyle iyi olduğunu ancak Türkiye nüfusunun da arttığını belirterek, şöyle devam etti:

“Bu konudaki tüketimimiz artıyor. Dolayısıyla bu konularla ilgili yeni adımlar atmak zorundayız. Tarım ve hayvancılık konusunda kendi kendine yeten bir ülke olmak durumundayız. Bu coğrafya bize bunu emrediyor. Yeteri kadar ürünü piyasaya arz etmezsek ithalatla karşı karşıya kalacağız, tüketici konumuna düşeceğiz. ‘Bu bize yakışmaz’ diyoruz. Arz güvenliğini sağlamak durumundayız.”

Türkiye’nin 1 yılda 50 milyon doz aşı ürettiğini belirten Çelik, Türkiye’nin aşı ihraç etmeye de başladığını kaydetti. Bakan Çelik, konuşmasının ardından telekonferans yoluyla, aşılama kampanyasının yürütüldüğü İzmir, Sivas, Burdur ve Şanlıurfa’daki programlara bağlanıp kampanyayı başlattı. İzmir bağlantısında Bakan Çelik ile konuşan İzmir Valisi Erol Ayyıldız törene ev sahipliği yapan Cactus Farms’ı kastederek, “Sizlere şu anda 1360 süt sığırıyla 50 ton sütün üretildiği ari statüde ve örnek teşkil eden bir işletmeden sesleniyoruz. İzmir’deki tüm işletmelerin bu statüye erişmesi için elimizden gelen desteği vereceğiz” dedi. Vali Ayyıldız, Bakan Çelik’e kampanyaya İzmir’de yüzde 100 aşılamayla katılım sağlanacağının da sözünü verdi.

“Şap hastalığını 2 yıl içerisinde ortadan kaldıracağız”

İzmir’deki program Menderes İlçesi Çakaltepe mevkiindeki Cactus Farms Damızlık Süt Sığırcılığı İşletmesinde gerçekleşti. Programda konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Nihat Pakdil, “Bu seferberlik için gerekli tüm hazırlıkları yaptık ve ilgili taraflarla bölgesel olarak toplantılar düzenledik. Bu hastalığı yenmek için el birliğiyle her türlü mücadelenin içerisinde olacağız dedik. Öncelikle altyapı çalışmalarımızı başlattık” dedi. Uzun yıllardır var olan bir hastalıkta artık yeni bir stratejik mücadele döneminin içinde olunduğunu belirten Pakdil, “Artık farklı davranmak zorundayız. Veterinerler, yetiştiriciler ve ilgili herkes konunun hassasiyetini bilecek, farkında olacak ve ona göre davranacak” dedi.

Şap hastalığının 2 yıl içerisinde yeni bir virüsle karşılaşılmadığı takdirde, klinik olarak bitirileceğini ifade eden Pakdil, 5 yıl içerisinde de bütün Anadolu’da eradike edileceğini ve Trakya’nın sahip olduğu ari statüye, bütün ülkenin sahip olacağını söyledi.

Güldal: İzmir olarak tahhüt veriyoruz

Programda söz alan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir İl Müdürü Ahmet Güldal, “Geçen sene ülke genelinde 3 kampanya yapıldı. İzmir’de birinci kampanyada yüzde 94, ikinci kampanyada yüzde 91, üçüncü kampanyada yüzde 98,9 oranla programa alınan büyükbaş hayvanların aşılaması yapıldı. 2016 yılında 1 milyon 208 bin hayvan aşılandı. Bu yıl da programlı aşı yapacağımız hayvan sayısının yani 577 bin hayvanın tamamının aşılanacağına dair hedef koyduk. Bu anlamda İzmir’de 2017 yılında bu hastalıkla mücadelede her hangi bir problem çıkmayacağının taahhüdünü veriyoruz” dedi.

İzmir’deki programa katılan İzmir Valisi Erol Ayyıldız, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcı Dr. Nihat Pakdil, Menderes Kaymakamı Bahri Tiryaki, Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal daha sonra işletme yetkilileriyle çiftliği gezerek veteriner hekimlerin şap aşısı yapma çalışmalarını izledi.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.