Süt primleri artırıldı

Hükümet, seçime haftalar kala hayvancılık için büyük adımlar attı. Süt destekleme primleri 10 kuruşa çıkarılırken, besicilerin talebi üzerine ithal ette de gümrük vergileri artırıldı.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bu yıl için 6 kuruş olarak açıklanan çiğ süt destekleme primini 10 kuruşa çıkarma kararı aldı. Süt destekleme primleri geçen yıl litre başına 4 kuruş iken, primlerde 2011 yılı için yüzde 50 artış yapılarak 6 kuruşa çıkarılmıştı. Şubat ayında açıklanan bu kararın üzerinden iki ay geçtikten sonra, 14 Nisan 2011 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararı ile çiğ sütte prim miktarının ve ödeme dönemlerinin belirlenmesi yetkisi Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na verilmişti. Bakanlık da kendisine verilen bu yetkiyi kullanarak süt primlerini 3 ay içinde ikinci kez artdırdı. Çiğ süt fiyatılarının 73 kuruştan 45 kuruşa kadar gerileyen süt fiyatlarına 10 kuruşluk desteğin, üreticinin zararını kısmen de olsa karşılaması bekleniyor.

Örgütsüz üreticiye destek yok
Süt teşvik primi 10 kuruşa çıkarılırken, yeni dönemde herhangi bir üretici örgütüne üye olmayan üreticilere destek verilmeyecek. Bakanlık, destekleri damızlık birlikleri, süt üretici birlikleri, kooperatifler üzerinden verecek. Bu üretici örgütlerine üye olmayanlar destekten yararlanamayacak.

Destekler seçimden önce ödeniyor
Hayvancılık sektöründe bir başka seçim yatırımı ise destek ödemelerinin öne alınması oldu. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, koyun ve keçide hayvan başına 10 lira, anaç sığırda hayvan başına 225 ile 275 lira, anaç manda başına 250 lira olan destekler 13 Mayıs itibariyle ödenmeye başlandı. Bu kapsamda 338 bin 421 üreticiye toplam 315 milyon lira hayvancılık destekleme ödemesi yapılacak. Üretici örgütleri desteği alabilmek için hafta sonu da dahil neredeyse 24 saat çalışarak icmal listelerini hazırlıyor.

İthal ette gümrük vergisinin yüzde 45’ten yüzde 60’ı çıkarılmasına ilişkin karar 13 Mayıs tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararı ile resmiyet kazandı. Bakanlar Kurulu kararı ile karkas ve yarım karkas, eşit olarak bölünmüş çeyrek karkas, karkasın ön çeyrekleri ve arka çeyrekleri ithalatında gümrük vergisi yüzde 45’ten yüzde 60’a çıkarıldı. Geçen yıl Et ve Balık Kurumu’na sıfır gümrükle ithalat yetkisi verilirken, Aralık 2010’da yüzde 135 olan karkas et ithalatındaki gümrük vergisi özel sektör için yüzde 30’a düşürüldü.

İşte seçime 1 ay kala hayvancılıkta alınan kararlar:
1. Süt priminin artırılması
Hükümet daha önce litre başına 6 kuruş olarak açıkladığı çiğ süt destekleme primini 10 kuruşa çıkarıyor.
2. İthal ette vergilerin artırılması
Yerli besicileri iflas noktasına getiren ithal ette vergiler artırıldı. Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararı ile karkas ette gümrük vergisi yüzde 45’ten yüzde 60’a çıkarıldı.
3. Et ve Balık’tan besiciye destek
Et ve Balık Kurumu besiciden aldığı karkas etin fiyatını 50 kuruş artırarak 12.5 liradan 13 liraya çıkardı. Et Balık Kurumu, sözleşmeli besicilik projesi  başlatıyor.
4. Prim ödemeleri seçimden önce
Tarım Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, 13 Mayıs itibariyle hayvancılık yapan üreticilere 315 milyon lira destek ödemesi yapılıyor. Destek için icmal listeleri hazırlanıyor.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.