Şeker Kanunu yem üretimini baltalar

Ziraat Mühendisleri Odası, Şeker Kanun Tasarısıyla glikozun kota kapsamı dışına çıkarılacağını, Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) kotalarının da artırılacağını savundu.

Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Özden Güngör, yaptığı yazılı açıklama ile Şeker Kanunu tasarısını eleştirdi. Güngör, şekerpancarının şeker sanayi, hayvancılık ve yem girdisi başta olmak üzere birçok konuda ülkemizin stratejik ürünlerinden olduğunu kaydederek, “Şekerpancarı üzerinde politik oyunlar oynanıyor, milyonların geleceği umursanmadan lobilerle ve uluslararası tekellerle yasal düzenleme adı altında “gelecek yok edilmek” isteniyor” dedi.

Kamuoyu algısını değiştirmek amacıyla tasarıda NBŞ`lerin “diğer şekerler” adı altında gizlendiğini ifade eden Güngör açıklamasını şöyle sürdürdü: “Son 10–12 yıl içerisinde yaklaşık 2,5 milyon ton pancar şekeri üretiminin daralmasının hayvancılığa yansıması 6,3 milyon ton yaş pancar küspesinin ve 800 bin ton melasın kullanılamaması şeklinde olmuştur. NBŞ kota oranlarının ülkemizde AB ülkelerine oranla yaklaşık 3 katı oranında fazla uygulanmasının sadece et üretimine olumsuz yansıması yaklaşık 200 bin tondur”.

Kanun tasarısının çiftçi ve çiftçi örgütlerinin haklarını elinden almakta, buna karşılık uluslararası lobilerin ve NBŞ üreticilerini güçlendirdiğini savunan Güngör, hükümete “Türkiye’nin şekeri ile oynamayın” çağrısında bulundu.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.