Ruminant yemleri üretimi azaldı

Alltech’in 2014 yılı global yem üretim raporu tamamlandı. Rapora göre en hızlı büyüme Afrika’da…

ALLTECH’İN 2014 YILI GLOBAL YEM ÜRETİM RAPORU TAMAMLANDI. RAPORA GÖRE EN HIZLI BÜYÜME AFRİKA’DA…

Alltech’in geçtiğimiz günlerde 2013 yılı verilerinden yola çıkarak yayınladığı Global Yem Üretim Raporu’na göre, global yem üretimi tonaj olarak geçen yıla göre bir miktar daha artış göstererek 954 milyon tondan 963 milyon tona yükseldi.

Alltech, istatistiki verilerin toplanmasının ve değerlendirilmesinin çok güç olduğu yem sektöründe, söz konusu araştırma için 2011 yılı itibariyle bilgi toplamaya ve değerlendirmelere başladı. Bu raporun yem endüstrisine yardımcı olacak bir kaynak teşkil etmesi amaçlanıyor. Alltech’in Aralık 2013’te 130 ülkede ticari yemlerle ilgili gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçları, lokal yem işletmelerinin ve her yıl 28 binden fazla yem fabrikasını ziyaret eden Alltech satış ekibinin sağladığı bilgilerle elde ediliyor.

Alltech Başkan Yardımcısı ve Global Yem Üretimi Araştırması Direktörü Aidan Connolly, rapor sonuçlarıyla ilgili şunları söyledi: “Hayvansal proteinlerin tüketimindeki global artışın devam ettiği göz önünde bulundurulduğunda, yem endüstrisinin 2013 yılında bir milyar ton sınırını aşmaması bizleri şaşırttı. Yem üretimindeki yavaş büyüme muhtemelen, 2012 yılında dünya üzerinde 30’dan fazla ülkeyi vuran kuraklıklardan etkilenmiştir ve bunun sonucu olarak yem hammaddeleri ve gıda fiyatları yükselmiştir. Araştırmamızda, Asya kıtasının en yüksek tonajda üretime ve en yüksek fiyata sahip olduğunu belirledik. 2013 yılının son aylarında tahıl fiyatlarında gerçekleşen önemli düşüş sonucunda, araştırmamıza katılan yem firmalarına göre 2014 yılında yem fiyatlarının daha düşük olması ve yem üretiminde tonaj bakımından geçen yıla göre daha fazla büyüme kaydedilmesi bekleniyor.”

Alltech’in araştırmasında değerlendirilen 130 ülke arasında Çin, 189 milyon ton ve 9 bin 500 yem fabrikasıyla yine birinci sırada yer alıyor. ABD ve Brezilya sırasıyla ikinci ve üçüncü olurken; ABD’de 5 bin 236 yem fabrikasında 169 milyon ton, Brezilya’da ise bin 237 yem fabrikasında 67 milyon ton yem üretimi gerçekleşti. Muhtemelen, şehirli tüketicilerin daha büyük çiftliklerden işlenmiş protein talep etmeye devam etmesi, kalitede iyileşme ve izlenebilirlik sistemlerinin kurulabilmesi amacıyla hükümetin uyguladığı politika nedeniyle, bir önceki araştırmaya göre Çin’deki yem fabrikalarının sayısı 500 adet, üretim ise 2 milyon ton azaldığı dikkat çekti.

Aralık 2012 rakamlarıyla karşılaştırıldığında, büyüme yüzdesi olarak Afrika en hızlı büyüyen bölge ünvanını aldı. Güney Afrika, Fildişi Sahili (Cote d’Ivoire), Senegal, Mauritius ve Namibya gibi ülkelerde üretim (2013 yılındaki 31 milyon ton üretim haricinde) Afrika’daki kombine üretim yüzde 7 oranında yükseldi. Üzerinde araştırma yapılan 6 bölge içinde Asya, hayvan yemi üretim miktarı bakımından 348 milyon ton ile yani global yem üretiminin 1/3’ü oranında yem miktarıyla yeniden ilk sırayı almasına rağmen 2013 yılında büyüme gösteremedi. Orta Doğu, yıllık ortalama üretim tonajıyla en büyük yem fabrikalarına sahiptir. Global olarak yem fabrikaları ortalama 34.000 ton üretim yapmaktadır.

Araştırmaya göre, yem endüstrisinin toplam değeri daha önce hesaplanan 350 milyar dolardan 500 milyar dolara yükseldi. Bu yüksek rakamın temelinde artan yem fiyatlarından ziyade, araştırmanın bu yıl daha doğru bilgilerle hazırlanmasının etkili olduğuna dikkat çekildi. 2014 yılında yem fiyatlarında beklenen düşüş nedeniyle muhtemelen, yem sektörünün değerinin 2014 yılında bu rakamdan daha düşük olması bekleniyor.
HAYVAN TÜRLERİNE GÖRE YEM ÜRETİMİ

2012 yılı sonu ve Aralık 2013’te süt ve besi sığırları ile küçükbaş grubunu kapsayan ruminant yemleri üretiminde tonaj bakımından düşüş yaşandı. Tahıl fiyatlarındaki artış nedeniyle bu hayvan türleri için otlaklar ve kaba yem gibi alternatif yem kaynaklarına yönelim yaşandı.

Kümes hayvanları, hayvan yemi tüketiminde birinci sırayı alıyor. Kanatlı yemleri, 444 milyon ton ile global üretiminin yüzde 46’lık payına sahiptir. 2012 yılına göre yüzde 6’lık bir büyüme gösteren kanatlı yemleri üretiminin yüzde 60’ı broylerlere, kalan miktar ise yumurta tavukları, hindi, ördek ve diğer kümes hayvanı türlerine üretilmektedir.

At yemi tonajı yüzde 14 artışla 12,4 milyon ton olarak gerçekleşti. At yemlerinde 2012 yılında da yüzde 17 artış gerçekleşmişti.

Domuz yemi üretimi yüzde 11’lik artışla 243 milyon ton olarak gerçekleşti.

Su ürünleri 2013 yılında yüzde 17’lik artış göstererek 34,4 milyon ton ile yine yıldız olmuştur. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Organizasyonu’nun (FAO) sunduğu eğilimlere göre, kültür balıklarının ve kabuklu deniz ürünlerinin global tüketimi ağırlık bazında kırmızı eti geçmektedir.

Ev hayvanları yemi üretimi 20,5 milyon tondan 20,7 milyon tona yükseldi.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.