Mavidil hastalığında salgın endişesi

Ağustos ayından beri çeşitli bölgelerde görülen Mavidil hastalığı Tarım Bakanlığı’nı harekete geçirdi.

İlk olarak 30 Mayıs’ta Yunanistan’da, daha sonra 15 Temmuz’da Bulgaristan’da ortaya çıkan Mavidil hastalığı İtalya ve Romanya’nın ardından Türkiye’ye de sıçradı. Sivrisineklerle bulaşan hastalık ilk olarak 12 Ağustos’ta ülkemizde Kırklareli ili, Kofçaz ilçesi, Karaabalar köyünde görüldü. Kocaeli’nde resmi kayıtlara göre hastalıktan 8 küçükbaş hayvanın öldüğü tespit edildi. Yüzlerce küçükbaş hayvanın telef olmasına yol açan hastalık son olarak Manisa’nın bazı köylerinde görüldü.

Mavidil hastalığının yayılması ve Bakanlığın bu konuda önlem almadığı iddiaları üzerine Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ardı ardına açıklamalar yaptı. Hastalığın yayılmasının engellenmesi için Marmara bölgesinde bulunan 980 bin küçükbaş hayvan aşılandığı bildirilerek, hastalıkla mücadele amacı ile aşılamanın yanında, kordon ve karantina tedbirleri uygulanarak sivrisinek mücadelesi yapıldığı kaydedildi.

Hastalık son olarak Manisa’nın Karaahmetli, Köseler, Koruköy, Durasıllı ve Düzlen köylerinde görüldü. Bu köylerde hastalıktan dolayı koyun ölümlerinin görülmesi üzerine Bakanlık geçici kordon uygulamaları başlatarak bu bölgelerde hayvan giriş çıkışını yasakladı. Hastalık Duyarlı hayvanların aşılanması için ise Manisa’ya 50 bin doz mavidil aşısı gönderildi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, mavidil hastalığına karşı Etlik Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nde aşı üretimi yapıldığı ve hastalık görülen bölgelerde mevzuat gereği 3 yıl boyunca aşılama yapıldığı belirtildi.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.