Fırat Üniversitesi’nden iki öğretim üyesinin, kıl keçilerinin süt kalitesinin arttırılmasına yönelik projesine TÜBİTAK destek verdi.
Malatya İli Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği’nden yapılan açıklamaya göre, Fırat Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Genetik Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Gülcihan Şimşek ve Dr. Murad Gürses, TÜBİTAK tarafından desteklenen projeleri için ilk olarak Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde çalışmalar başlatıldı.
Doç. Dr. Şimşek, keçi sütünün kalitesinin arttırılmasının planlandığı araştırmada, Malatya’nın ardından, Antalya, Burdur, Ankara, Van, Kilis, Adana, Kahramanmaraş ve Elazığ’da araştırmalarını sürdüreceklerini ve araştırmanın Ankara, Kilis, Halep, Norduz, Honamlı ve Saanen ırkları üzerinde yapılacağını dile getirdi. Şimşek, “Burada amaç, proje sonuçları doğrultusunda keçi ırklarında kappa-kazein geni polimorfizmlerinin belirlenmesi, süt bileşimi üzerine etkilerinin ortaya konulması ve bu konuda üreticileri bilgilendirip uygun teke kullanımını sağlamaktır” dedi.
Malatya Koyun ve Keçi Yetiştircileri Birliği Başkanı İhsan Akın da, araştırmaya Malatya’daki kıl keçilerinden başlamalarından dolayı Doç. Dr. Şimşek ve ekibine teşekkür ederek, projenin uygulanmasındaki amacın, eldeki kaynakların belirlenmesi, kalitesi ve veriminin yükseltilmesi olduğuna işaret ederek, “Amaç Türkiye’de yetiştirilen keçi ırklarının genetik yapılarının DNA düzeyinde belirlenmesi ve süt kalitesi ve veriminin arttırılmasıdır. Buradaki çalışmada, herhangi bir gen yapısı ve kaynağı ile değişiklik konusu değildir. Malatya İli Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği ile birlikte sahaya çıkılarak, yetiştiricinin bilgilendirilmesi, kan ve süt örneklerinin alınması üzerinde araştırma yapılması söz konusudur. Bu konu ve çalışmalar Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde başlatılmıştır.” dedi.