İstanbul’a organize hayvancılık bölgesi

Başakşehir Ziraat Odası, Şamlar Köyü yakınlarında bulunan 5 bin dönümlük arazide hayvancılık organize sanayi bölgesi kurulması için taleplerini bir rapor halinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sundu.

Avcılar, Küçükçekmece, Beylikdüzü, Esenyurt, Bayrampaşa ve Esenler’in çiftçilerini bünyesinde bulunduran Başakşehir Ziraat Odası öçncülüğünde, bölgede yapılan Sazlıdere Barajı sebebiyle giderek yok olan hayvancılığı geliştirmek için Başakşehir’e bağlı Şamlar Köyü’nde kooperatif kurdular. Oda, köy civarında bulunan 5 bin dönümlük arazide (2 bin dönümü köye ait, 3 bin dönümü ise Sazlıdere Barajı yanındaki mera alanı) hayvan yetiştirmek, süt ve süt ürünleri üretmek için yapılması gerekenleri içeren bir rapor hazırlayıp Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sundu.

Hayvancılık göle zarar vermez
Başakşehir Ziraat Odası Başkanı Ömer Demir, Başbakan’ın konuyla yakından ilgilendiğini belirterek, “Sayın Erdoğan, Arnavutköy’de İstanbul’a organize hayvancılık sanayi bölgesi kurulacağını açıklayınca biz de ümitlendik.” ifadelerini kullandı. İstanbullu’ya doğal ürünler yedirmeyi, taze süt içirmeyi hedeflediklerini ifade eden Demir, Sazlıdere Barajı civarında bulunan hazine arazisi ve merada hayvancılık faaliyetlerinin yürütülebileceğini söyleyerek, “Biz göle zarar vermeden burada süt ve süt ürünleri üretmekten yanayız.” dedi.

Günde3 300 ton süt üretilebilir
Başkan Ömer Demir, projenin hayata geçmesi halinde ilk aşamada 10 bin büyükbaş, 20 bin küçükbaş hayvan yetiştirileceğini, günlük ortalama 300 ton süt elde edileceğini, yüzlerce köylüye (aileleri ile binlerce insana) istihdam imkânı sunulacağını belirterek şunları kaydetti: “5 sene önce 180 hanelik köy bugün 130 hane. Günde 22 ton süt alınan köyde bugün 5-6 ton süt alınabiliyor. Barajdan önce, 12 bin büyükbaş hayvan vardı. Bugün bu sayı 2 bin 500 civarında. Çünkü, köyün yakınına baraj kuruldu, meralar yok oldu. Köyün tek kurtuluşu ise çevresinde bulunan yaklaşık 3 bin dönümlük Hazine arazisinin, mera alanı olarak köylüye tahsis edilmesidir. Bu merayı alırsa, köylü birleşip büyük, modern ahırlar kuracak ve hayvan sayısı hızla artacak. Şu anda 5-6 ton olan süt üretimi 300 tona çıkacak. Şamlar Köylüsünün günlük geliri ise 200 bin lirayı geçecek. İlk aşamada, İstanbul’un yüzde 10’una doğal süt ürünleri yedirmiş olacağız. Tarım ve hayvancılık yapmak isteyenleri bu bölgeye çağıracağız.”

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.