Hayvan nakillerine mola şartı geliyor

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yapacağı yeni düzenlemeyle hayvanlar, bir ilden başka bir ile taşınırken kendileri için özel yapılmış dinlenme tesislerinde konaklayacak.

Görüşe açılan yönetmelik taslağına göre 8 saati aşan büyükbaş ve küçükbaş nakillerinde hayvanların bakım ve beslenmesi için kurulacak istasyonlarda dinlendirilmesi gerekecek. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar için otel dönemini başlatan Bakanlık böylece havyan hareketlerini de kontrol altına almış olacak.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2014 yılında hayvan refahı ile ilgili önemli düzenlemeleri hayata geçirmeye hazırlanıyor. Hayvan nakillerinde AB standartlarını yakalamak için hazırlanan Hayvanların Nakilleri Sırasında Refahı ve Korunması Yönetmeliği taslağını görüşe açıldı. Taslak sığır, koyun, keçi ve evcil tek tırnaklı hayvanların naklinde dinlenme tesisi dönemini başlatıyor. Yönetmeliği gereği sekiz saati aşan nakillerde hayvanların bakım ve beslenmesi için kurulacak tesislerde dinlendirilmesi gerekecek. Yine bu yolculuklar için yolculuk kütüğü ve yolculuk kütüğünde nakil planı, çıkış yeri, varış yeri, nakliyat şirketi beyanı ve karşılaşılan olağandışı olaylara ilişkin raporlar tutulması zorunlu hale gelecek.

Nakil sırasında hayvanlara refakat eden bakıcılar ile nakil araçlarının sürücülerine yeterlilik belgesi, nakil yapan nakliyecilere yetki belgesi ve hayvan naklinde kullanılan araçlara onay belgesi verilmesine yönelik eğitimler ve gerekli sertifikasyon işlemleri ise 2013 yılı sonuna kadar tamamlanmış olacak. Ocak 2014 tarihinden itibaren söz konusu belgelere sahip olmayan kişiler ve araçlar yurt içinde hayvan nakli yapamayacak. Yine Bakanlık yeni yıldan itibaren satıcı çalışma izin belgesine sahip olmayan celeplerin hayvan ticareti yapmasına izin vermeyecek. Eğitim sonunda çalışma izni alabilecek olan satıcılar aynı zamanda kayıt altına alınmış olacak.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.