Çiğ süt fiyatları, girdi maliyetleri ve enflasyondaki artışa rağmen 14 aydır yerinde saymaya devam ediyor. TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamalarla üreticinin maruz kaldığı bu duruma tepkisini sürdürüyor. Süttozu desteğiyle sanayicinin stok sorunu gerekçesinin ortadan kalktığını dile getiren Bayraktar, “En kısa zamanda üretici fiyatlarında iyileştirme yapılması” çağrısında bulundu.
Sanayiye aktarılan inek sütü miktarı Temmuz ayı itibarıyla son bir yılda 8 milyon 745 bin 313 tona çıktı. Perakendede süt yüzde 9,5, peynir yüzde 8,7 zamlanırken üreticinin fabrika yemi, yonca gibi girdi maliyetleri de arttı. Süt üretimi sürekli artarken sütün çiftlik satış fiyatı 14 aydır yerinde sayıyor. Tüketici enflasyonu yıllık yüzde 7,14 olurken çiğ süt 2014 yılı Temmuz ayından beri 1,15 liradan alınıyor.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, girdi maliyetleri ve süt ürünleri fiyatları sürekli artarken çiğ sütün 14 aydır aynı fiyattan alınmasına, “Çiğ süt fiyatlarının değişmeden aynı kalması, artmaması, üreticiyi çok olumsuz etkilemektedir. Bu ortamda çiğ süt fiyatları artmazsa, üreticinin üretimini sürdürmesi mümkün görünmemektedir” diyerek tepki gösterdi.
Temmuz 2014 tarihinden bu yana çiğ süt, litresi 1 lira 15 kuruştan satılıyor. Üstelik birçok ilde bu fiyatın da altında satılıyor. Her şeyin fiyatı artarken çiğ süt fiyatının artmamasını sert bir dille eleştiren Bayraktar, “Üreticilerimizin maliyetleri sürekli yükselmektedir. Bugünkü şartlarda süt üreticimizin kar marjı kalmamıştır. Üretici gelir sağlayamazsa, emeğinin karşılığını alamazsa, zararına üretim yapamaz” dedi. “Süttozu desteği sanayicinin gerekçesini ortadan kaldırdı”
14 aydır çiğ süt fiyatının artmamasından sanayicileri sorumlu tutan Bayraktar, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü: “Sanayici, ‘stoklarım dolu, ihracat yapamıyorum, ürün satamıyorum’ diyerek çiğ süt fiyatının artmasına karşı çıkıyor. Madem tek sorun stoklardı, 10 bin tonluk süttozu ihracatının hedeflendiği ‘süttozu desteği’ ile birlikte bu gerekçeleri de ortadan kalktı. Sanayicilerden bu desteklemeyi de dikkate alarak en kısa zamanda üretici fiyatlarını gözden geçirmelerini ve fiyatlara iyileştirme yapmalarını bekliyoruz.
Milyarlarca dolar harcanarak oluşturulan damızlıkların kasaba, üretimi artırmak için verilen milyarlarca liralık desteklerin boşa gitmemesi ve 2010 yılında yaşanan et krizinin tekrar yaşanmaması için çiğ süt fiyatlarının acilen artırılması gerekiyor. Süt fiyatları artmazsa, sütte istikrar sağlanmazsa, tüketicimiz ucuz et yiyemez. Eğer fiyatlar artmazsa ne yazık ki hayvanlar kasaba gidecek, yeni bir kriz
kaçınılmaz olacaktır.”
Ulusal Süt Konseyi’nde 24 Haziran 2015’te yapılan toplantıda, üreticinin 20 kuruşluk zam isteği sanayicilerin fiyatın aynı kalması yönündeki ısrarları nedeniyle kabul edilmemişti. Sanayiciler, ‘stoklarımız dolu, ihracat yapamıyoruz, ürün satamıyoruz’ diyerek süt fiyatına zam yapılmasına karşı çıkınca taraflar anlaşamadan masadan kalkmıştı. Daha sonra 29 Temmuz’da yapılan Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu toplantısında, Eylül ayı sonuna kadar fiyatın aynı (1,15 lira) kalması kararı alınmıştı.
TZOB Süt Danışma Kurulu’nu topladı
TZOB, süt üreticisinin mağduriyetinin giderilmesi için Tarım Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Süt Üreticileri Merkez Birliği, Et ve Süt Kurumu, Ziraat Odaları ile TZOB danışman ve uzmanlarının katılımıyla Süt Danışma Kurulu toplantısı gerçekleştirdi. Süt sektörünün durumu, sorunlar, çözüm önerileri ve beklentilerin tartışıldığı toplantıdan üreticiyi sevindirecek müjdeli bir haber çıkmadı.