Ak Parti’nin reform yapılacak alanlarda görev verdiği bir ismi bakan olarak ataması süt sektöründe yapısal sorunların çözümüne yönelik beklentiyi arttırdı. Faruk Çelik Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı olduğunda süt fiyatlarını düşürenlere yönelik sarf ettiği sert sözleriyle süt fiyatlarının gündemde kalmasını sağladı. Bakan Çelik’in, “Fiyat düşürmek ahlâki değil, seninle uğraşacağım, spekülatif oyunlara papuç bırakmayız, sözünüzde durmadınız, kurnazlığa gerek yok, koca bir sektörü lekeliyorsunuz” gibi beyanatları sütçülük tarihimizin dönüm noktalarından birini oluşturdu. İşte Bakan Çelik’in süt seyir defteri…
2014 yılından beri üretici fiyatlarının sabit tutulması nedeniyle hayvancılık piyasasında ciddi bir memnuniyetsizlik yaşanmaktaydı. Aralık ayı sonunda yapılan Ulusal Süt Konseyi toplantısında da iki yıl önceki fiyattan devam kararı çıktı. Üstelik sanayici kesimi; arz fazlası, ihracatta daralma ve uluslararası piyasalarda fiyatların düşmesini gerekçe göstererek süt fiyatını aşağı çekmeye başladılar.
25 Kasım 2015’te görevi Kutbettin Arzu’dan devralan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, bakanlık teşkilatını tanımaya çalışırken sektörde ciddi bir kriz başgösterdi. Sütte yaşanan fiyat krizinde Bakan Faruk Çelik’in açıklamalarını sütçülük tarihimize not düşmek amacıyla derledik.
8 Aralık 2015
Süt destekleme primi 9 kuruş
Bakan Faruk Çelik 8 Aralık 2015’te yaptığı açıklamada, 17 aydır çiğ süt fiyatının sabit olduğunu hatırlatarak “Bu nedenle geçmiş 3 aylık süt destekleme primini litre başına 9 kuruş olarak belirledik” dedi. Hayvancılık sektörü temsilcileriyle Bakanlıkta bir araya gelen Çelik, üreticilerin maliyeti ve çiğ süt fiyatına göre çiğ süt destekleme primlerini belirlemeye devam edeceklerini söyledi.
21 Aralık 2015
Alımlarda tekelci yaklaşım
Tarım Bakanı Faruk Çelik, sosyal paylaşım sitesi Twitter’dan büyükbaş ve küçükbaş hayvan üreticilerine yaptığı çağrı üzerine, kendisini arayanlarla telefonla görüştü. Üreticiler, Bakan Çelik ile yaptıkları telefon görüşmesinde süt destekleme primlerinin 3 kuruş arttırılması ile bazı bölgelerde çiğ süt fiyatlarının aynı oranda düşürüldüğünü dile getirdiler. Süt alımlarında sanayicilerin tekelci bir yaklaşımda bulunmasının önlenmesine ilişkin isteğin dile getirildiğinin altını çizen Çelik, süt ve kırmızı et sanayicileri ile bir araya geleceklerini ve üreticilerin sıkıntı yaşamaması için görüşmeler yapacaklarını ifade etti.
23 Aralık 2015
Fiyatlar sanayici tarafından aşağı çekiliyor
Bakan Faruk Çelik, Bakanlık toplantı salonunda küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık sektörü temsilcileri ile bir araya geldi. Toplantının ardından yaptığı açıklamada Bakan Çelik, süt fiyatları konusunda değerlendirmelerin yapıldığını ifade ederek, “Bizim 3 kuruş yükselttiğimiz fiyatların sanayici tarafından aşağı çekilme eğilimi ve üreticilere yansıma konusu değerli arkadaşlar tarafından gündeme getirildi” diye konuştu.
4 Ocak 2016
Süt sanayicisi ve üreticisi arasında sıkıntı var
Bakan Faruk Çelik, sosyal paylaşım sitesi Twitter’dan süt ürünleri üreticilerine yaptığı çağrı üzerine, kendisini arayanlarla telefonla görüştü. Kırklareli Lüleburgaz’dan arayan bir süt üreticisi, bölgedeki üreticiden sütün Ulusal
Süt Konseyi’nin verdiği fiyatın altında alındığını, bu konuda ciddi mağduriyet yaşadıklarını belirtti. Süte 1,12 liradan ödeme yapıldığını belirten üretici, Ocak ayında bu fiyatın daha da aşağıya çekileceğine dair duyumlar aldıklarını söyledi. Balıkesir Gönen’den arayan ve aynı zamanda yerel bir kooperatifin de başkanı olan Mustafa Akova ise soğutma bedelleriyle ilgili sıkıntılarını iletti.
Bakan Çelik görüşmelerin ardından yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “Bugün de süt üreticileri sorunlarını anlattılar, 40’a yakın süt üreticisini dinledim. Sanayici ve süt üreticisi arasında yaşanan sıkıntının ortadan kaldırılması ve süt üretiminin bir düşüş yaşanmadan aynı şekilde devam etmesi konularında atılacak adımlar ile alınacak tedbirleri kısa bir süre içerisinde netleştireceğimizi ifade ediyorum.”
7 Ocak 2016
Süt üreticimize destek vereceğiz
Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası’nın düzenlediği Ekonomiye Can Verenler Ödül Törenine katılan Bakan Faruk Çelik burada yaptığı konuşmada, “Sanayimizin rekabet gücünü arttırmak için biz çiğ süt için süt üreticisini destekleme kararını ilk kez alıyoruz. Sanayicimizin rekabet gücünü artırmak adına çiğ süt için üreticimize destek vereceğiz” dedi.
Süt üreticisini desteklemek için yeni kararlar aldıklarına işaret eden Çelik, şöyle konuştu: “Süt arzımız 18,5 milyon ton. Sütün artması hayvan gelişiminin sağlıklı olduğunu gösteriyor. Sütün arzına baktığımız zaman geçen yılın aynı dönemine göre 225 bin ton süt sanayimize daha fazla gitmiş. Ayrıca önümüzdeki dönem laktasyon dönemi olduğu için süt üretimi daha da artacak. Böylece önümüzdeki 3-5 ay süt üretiminin daha arttığı döneme gireceğimize göre, arz da bir sorun olmadığına göre, talebe odaklanmamız lazım. İç tüketimde azalma var. Çevremiz savaş ortamı ve bundan dolayı ihracatta yüzde 23’lük bir daralma var. Ayrıca süt tozu ihracatında yüzde 80’lik düşüş var. Madem arzla ilgili bir sorun yok o halde taleple ilgili bir düzenlemenin gerçekleşmesi gerekiyor.”
“Arz fazlası sütü alıp süt tozuna dönüştüreceğiz”
Çelik, tüm bu değerlendirmeden sonra birkaç hususta adım atmayı kararlaştırdıklarını, bunu burada açıklamayı uygun bulduğunu belirterek, şu ifadelere yer verdi: “Biz istiyoruz ki Türk yoğurdu, peyniri dünya pazarlarındaki yerini alsın, dünya markaları arasına bizim ürünlerimiz girsin. Sanayimizin rekabet gücünü arttırmak için biz çiğ süt için süt üreticisini destekleme kararını ilk kez alıyoruz. Böylece sanayicimize, dünyadaki pazarlarda bizim süt ve süt ürünlerimizin bulunmasını, yalnızca Türk markaları değil, dünya markaları arasına girmesi konusunda önemli bir adım atmış oluyoruz.”
Destekler konusunda aldıkları kararlara dikkati çeken Çelik, şu bilgileri verdi: “Yağsız süt tozu ihracatının süreklilik kazanması gerekiyor. Burada inişli çıkışlı bir durum var. Bunu gerçekleştirebilmek için arz fazlası sütün alınıp süt tozuna dönüştürülmesini sağlayacağız. Artık üreticimiz ‘Sütüm ne olacak?’ kaygısı içinde olmasın. Bu arz fazlasını süt tozuna dönüştürme konusundaki çalışmaları hemen başlatıyoruz.”
18 Ocak 2016
Çiğ sütün değerlendirilmesi tebliği’ndeki değişikliğe nihai şeklini veriyoruz
Sabah saatlerinde süt sanayii kuruluşlarının yöneticilerini kabul eden Bakan Çelik, öğleden sonra da süt üretici birlik ve kooperatiflerinin temsilcileriyle Bakanlık toplantı salonunda bir araya geldi. Süt üreticileriyle yaptığı toplantı öncesinde gazetecilere açıklamalarda bulunan Çelik, sanayiciler ile 2 saatlik bir değerlendirme yaptıklarını, Türkiye’deki sütün arzı ve pazar sorunlarına ilişkin görüştüklerini bildirdi. Bakan Çelik, süt üreticileriyle de yapacakları değerlendirmeler neticesinde karar aşamasına geleceklerini ve yayınlayacakları “Çiğ Sütün Değerlendirilmesine Yönelik Destekleme Uygulama Esasları Tebliği”nde yapılacak değişikliğin nihai şeklini alacağını bildirdi. Çelik, tebliğin hem sanayiciler hem de üreticiler açısından yararlı neticelere vesile olacağına dikkat çekti.
26 Ocak 2016
Tebliğ değişikliğiyle bazı tedbirleri devreye soktuk
Bakan Çelik yaptığı açıklamada, bölgesel sıkıntılar nedeniyle süt ve mamulleri ihracatında sorun yaşandığını belirterek şu açıklamayı yaptı: “Özellikle sütün arzının çözümüyle ilgili olarak geçtiğimiz hafta yayınladığımız tebliğ değişikliğiyle bazı tedbirleri devreye soktuk. Süt tozu ile çiğ süte destek vererek süt arzının çözümünde belli bir noktaya gelmiş bulunuyoruz, o konuyu takip ediyoruz. Ayrıca üreticilerin talepleri doğrultusunda hayvancılık destekleriyle ilgili de yeni bir model düşünülüyor, o da fazla uzun sürmeyecek.”
13 Şubat 2016
Kimsenin keyfi hareket etmeye hakkı yok
Bakan Çelik yaptığı açıklamada, bazı bölgelerden aracılar kullanarak sütün düşük fiyattan alındığını söyleyerek sanayicileri suçladı. Çelik, sanayicilerin ‘Süt tozuna destek verirseniz, biz bu fazlalığı süt tozuna dönüştürürüz’ diye söz verdiklerini hatırlatarak şunları söyledi: “Biz de 4 bin lira destek verdik. Bu 4 bin lirayı bugün 4 bin 500 liraya çıkardık.
Alın süt tozuna dönüştürün, zaten talebiniz de buydu. Bu üreticinin ümidini kırmaya dönük adımlar atmayın, günlük düşünmeyin. O hayvan kesildiği zaman yarın senin kurduğun sanayi tesisinin hiçbir anlamı yok. Bugün 3 kuruşun peşine düşersen, verdiğin söze rağmen, düzenlemelere rağmen sen hala piyasada yanlış bir oyuncu olarak hareket edersen arkadaş, bakınız kendi geleceğinle ilgili de durumu sıkıntıya sokuyorsun.”
23 Şubat 2016
Fazla sütle ilgili fiyat düşürme ahlaki değil
Bakan Faruk Çelik, TOBB Ticaret Konsey Toplantısı’nda yaptığı konuşmada Et ve Süt Kurumunun (ESK) regülasyon göreviyle öne çıkacağına dikkat çekerek, Ulusal Süt Konseyi’nin sütün litresini 1 lira 15 kuruş olarak belirlediğini hatırlattı. Sanayicilere seslenen Çelik, “Fazla sütle ilgili fiyat düşürme ahlaki değil. Burada pazar daralması varsa, bunun çaresini gelin birlikte konuşalım. Bunu getirip üreticiye mal etmenin bir anlamı var mı?” dedi. Çelik, süt tozunun tonuna 4 bin 500 lira destek verdiklerini de hatırlattı.
4 Mart 2016
Süt üreticisinin mağduriyeti giderilecek
TBMM Genel Kurulu’nda Bakanlık bütçesiyle ilgili görüşmelerde Hükümet adına konuşan Bakan Faruk Çelik, arz fazlası sütle ilgili şunları söyledi: “Arz fazlası süt var. Şu anda laktasyon dönemi olduğu için bu dönemde birkaç ay süt fazlası olacak. 1 lira 15 kuruşu, ben belirlemedim. Burada, Süt Konseyinde üreticiler ve sanayiciler var, hep birlikte oturdular ‘1 lira 15 kuruş olacak sütün fiyatı.’ Bizim Bakanlık olarak hiçbir dahlimiz yok. Süt üretimi 18,6 milyon tona çıkınca, arz fazlası çiğ sütün süt tozuna dönüşmesi için biz desteğimizi artırdık. ‘Süt tozuna dönüştürün, 3 bin lira alıyordunuz, biz size ton başı 4 bin 500 lira süt tozuna destek verelim.’ Hiçbir problem yok. Arz fazlasını süt tozuna dönüştüreceğiz ve böylece üreticinin mağduriyeti olmayacak. Burada 75 kuruş filan söylendi, böyle bir fiyat yok. Ben Balıkesir İl Müdürünü arattırdım, böyle bir fiyatın olmadığını da arkadaşların özellikle bilmesini istiyorum. 1 lira 15 kuruşun altında sütü satmaya karar alanların hakkı yoktur. Ben bunu söylediğim zaman serbest piyasaya müdahale deniyor. Böyle bir şey yok. Ne et fiyatını biz belirliyoruz ne süt fiyatını belirliyoruz.
Diyalogdan yanayız, birlikte oturup birlikte karar alıyoruz. 78 milyona kimsenin zulmetmeye, alınteriyle güneşin altında kavrulan çiftçiye kimsenin zulmetmeye hakkı yoktur. Ayrıca ilk kez süte bir destek daha verdik. Islak süt ürünlerinin ihracatını ilk defa teşvik kapsamına aldık. Yani peyniri ve benzeri ürünleri ihraç edenleri de bu destek kapsamına aldık. Madem bunu istismar ediyor birileri. Et ve Süt Kurumu bir müdahale kurumu, ama henüz birkaç aylık bir zamana ihtiyacı var. Süt fazlası olanlar, sütünüzü süt tozuna dönüştürün, Et ve Süt Kurumu olarak, Bakanlık olarak biz alacağız. Var mı başka yapan? Ne söyleyeceksiniz? Önümüzdeki bu 3-4 aylık dönem içerisinde buna desteği verin, biz sorunu çözeceğiz. Verdik desteği, yeterli değilse biz alıyoruz. Kimse üreticiyi istismar etmesin, mağdur etmeye kalkmasın. Biz o alnı ve eli öpülecek çiftçiden yanayız, yana olmaya devam edeceğiz.”
12 Mart 2016
Seninle işim var, seninle uğraşacağım arkadaş
12 Mart 2016’da İç Anadolu Bölgesi Sektörel Ortak Akıl Toplantısında konuşan Bakan Çelik, süt üretiminin 18.6 milyon tona ulaştığına dikkati çekerek şunları kaydetti: “Süt üretiminin artması demek hayvan varlığının artması demek. Bunu desteklememiz lazım. Şimdi sütü üreten üreticimiz ile sanayicimiz, Ulusal Süt Konseyi’nde oturuyorlar biz bakanlık olarak orada yokuz ve burada diyorlar ki “sütün litresi 1 lira 15 kuruş.” Kim belirliyor, Ulusal Süt Konseyi. Biz var mıyız, yokuz. Peki şimdi kamuoyunda 85 kuruşa, 1 liraya alınıyor lafı nerden çıktı. Etrafımız ateş çemberi. Sıkıntılar olduğu için arz-talep dengesizliği var. Arz var ama talep oluşmadığı için sıkıntı yaşıyoruz. Oturdum sanayicilerle ne yapalım dedim. Süt günlüktür. İnek her gün sağılıyor ve değerlendirmemiz gerekiyor. O zaman ne yapalım dedik, “Sütü, tozuna dönüştürürsek zaman kazanırız ve ihraç ederiz” dediler. 4 bin lira süt tozu desteği istediler verdik. Bir süre sonra dünya piyasalarında düşme olduğu için 4 bin 500 olmasını istediler, yaptık.
Bir sanayicimiz de “Ben 120 bin ton sütü çekeceğim” dedi süt tozu yapmak için. 3-4 aylık dönem içerisinde süt daha fazla çekilmiş olacak. Daha sonra zaten dondurma dönemi açılıyor ve orada fazla sıkıntı olmayacak. Sütle ilgili tekrar sorunlar yaşanmaya başlandı. Geçen bir toplantıda söyledim ve şimdi de söylüyorum. Sanayici arkadaşım, 4 bin 500 lira destekle sen süt tozunu yap diye senin istediğin desteği verdik. Sen bunu yeterli görmeyip araya müteahhitleri koyuyorsan, uyanıklık yapıp 1,15 lira süt sözü verdiğinden sen aradan çıkıp araya müteahhitleri gönderip ucuz sütü alıp kendi fabrikanda işliyorsan benim senle işim var arkadaş. Ben seninle uğraşacağım. Yalnız ben değil Bakanlar Kurulu senle uğraşacak bunu bil. Böyle olmaz.”
15 Mart 2016
Arz fazlasını Et ve Süt Kurumu alacak
15 Mart 2016’da EXPO 2016 Antalya Yönetim Kurulu Toplantısı sonrası gazetecilere açıklamalarda bulunan Bakan Faruk Çelik, arz fazlası sütün süt tozuna dönüştürülmesi konusundaki çalışmalara başlanıldığını ve Et ve Süt Kurumu’nun bu amaçla önümüzdeki hafta itibariyle biri İç Anadolu ve biri de Ege’de olmak üzere iki merkezde alım yapmak suretiyle üreticilerin taleplerini karşılayacağını söyledi. Gündemdeki süt tartışmalarına değinen Çelik, şunları kaydetti:
“Komşu ülkelerde yaşanan sorunlardan dolayı gerek süt gerekse süt ürünlerinin satışında bazı sıkıntılar yaşanıyor. Üretim fazla olduğu için, laktasyon dönemi olduğu için süt üretiminde de bir artış var. Böylece arz ve talepte bir dengesizlik söz konusu. Bunu çözmek için sanayicilerimiz bizden belli oranda sütü, süt tozuna dönüştürebileceklerini söylediler. Dolayısıyla destek istediler, haklı bir destekti bu. Biz de yaklaşık 3 bin lira civarında olan ton başı süt tozu desteğini 4 bin 500 liraya çıkardık ve böylece bir miktar sütün piyasadan çekilmesini sağladık.”
Bunun yeterli olmadığının ifade edildiğini belirten Bakan Çelik, “O zaman biz Et ve Süt Kurumunun devreye gireceğini söyledik. Bununla ilgili gerekli talimatları verdik. Şu anda Et ve Süt Kurumu bir İç Anadolu’da bir de Ege’de olmak üzere iki merkezde sütün süt tozuna dönüşmesiyle ilgili çalışmaları inşallah bu hafta tamamlayacak ve arz fazlası sütün buralarda süt tozuna dönüştürülmesi konusunda çalışmaya başlamış bulunuyoruz. İnşallah önümüzdeki hafta bu konudaki üreticilerin talepleri yerine gelmiş olacak. Bu arz fazlası sütün süt tozuna dönüşmesini gerçekleştirmiş olacak” diye konuştu.
Üreticinin zarar görmeyeceğini anlatan Çelik, sütün litresi için 1 lira 15 kuruştan kesinlikle taviz verilmeyeceğini anlattı. Çelik, belirlenen fiyatın altında üreticiye bir ücret teklif edilmemesi için çalışma yaptıklarına dikkati çekerek, dolayısıyla şu an itibarıyla alınması gereken kararların tümünün alındığını söyledi.
16 Mart 2016
Piyasanın regülasyonu için yasal düzenlemeler yapacağız
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen Ziraat, Veteriner ve Su Ürünleri Fakülteleri Dekanları toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, Et ve Süt Kurumu (ESK) ile ilgili de çalışmalarının devam ettiğini belirterek, piyasanın regülasyonu anlamında ihtiyaç duyulan bazı yasal düzenlemeleri hızlı bir şekilde gerçekleştireceklerini kaydetti. Bakan Çelik, bu düzenlemelerle Et ve Süt Kurumun piyasada olmasını sağlayacaklarını kaydetti.
28 Mart 2016
Spekülatif oyunlara pabuç bırakmayız
Süt Et Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Olağan Genel Kurulunda konuşan Bakan Faruk Çelik, süt fiyatlarının dengelenmesine yönelik yapılması gerekenin tamamının yapıldığını, regülasyonla ilgili Et ve Süt Kurumu’nun şu anda devrede olduğunu ve alımlara 6 bölgede başladığını belirtti.
“Sözünüzde durmadınız”
Süt piyasası için üretici ve sanayici kesimler ile görüştüklerini, süt tozu desteğini verdiklerini ifade eden Çelik, Ulusal Süt Konseyi tarafından belirlenen 1,15 liralık süt fiyatından geriye gitmemeleri konusunda sanayicileri uyardı. Çelik, “Biz sözümüzde durduk, siz durdunuz mu, durmadınız. Yapılması gerekeni yapacağız. Yoksa yazık, üretici binbir sıkıntı ile 3 kuruş gelir elde etmek için size bize bakarken onu mağdur edecek bir yaklaşımın izahı olamaz. Yönetimin atması gereken bir adım varsa atalım ama sizin de durmanız gereken bir yer varsa orada duracaksınız ki sorunları birlikte çözme iradesi ortaya çıkabilsin. Aksi takdirde bu, sürdürülebilir bir durum olmaktan çıkar.” dedi.
“Eli nasırlı çiftçimizi üzecek bir işin içinde olmayız”
Türkiye’de bin 449 süt işleyen firma bulunduğunun altını çizen Çelik, ilk 5 firmanın sanayiye giden sütün yüzde 27’sini, ilk 10 firmanın yüzde 36’sını, ilk 25 firmanın yüzde 51’ini, ilk 100 firmanın ise yüzde 73’ünü işlediğini bildirdi. İlk 10 firmanın 2014 yılındaki 1,15 liralık kararın arkasında durması halinde Türkiye’de süt fiyatlarındaki oynaklığının söz konusu olmayacağını dile getiren Çelik, “Bu arkadan dolanma işlerine girenler, müteahhit ayarlayanlar, aracı ayarlayıp bu şekilde piyasayla oynayanlar, açık söylüyorum bu ahlaksızlıktır” ifadesini kullandı.
Çelik, derslerine çalıştıklarını, bin 449 firmanın nereden, hangi ilçeden, hangi köyden ne kadar süt aldığını bildiklerini belirterek, “Üretici olmadan sanayici, sanayici olmadan üretici olur mu? Mümkün değil. Yapmamız gereken bu konuda samimi olmak ve beraber yürümek.” diye konuştu. Süt sektörünün et açısından da çok önemli olduğunu vurgulayan Çelik, şu anda 50 bin ton et ithal edebileceklerini ancak bunun çözüm olmadığını, hayvan varlığını artırmanın yolunun sütten geçtiğini kaydetti.
Çelik, bunun yanı sıra süt tüketiminin artırılması için de çalışmalar yapmak gerektiğinin altını çizerek, “Eğer burada biz birbirimizi anlamama konusunda inat edersek inanın bu sektörde olmak isteyen başka firmalar çıkabilir. Ben anlamakta zorlanıyorum.” dedi. Fırsatçılara “devletle oynamayın” diye seslenen Çelik, “Çiftliğimize, fabrikamıza gelin derseniz geliriz. Derdimize dertlenin derseniz dertleniriz ama üreticiyi, o eli nasırlı insanı üzecek bir işin içinde bulunmayız.” şeklinde konuştu.
31 Mart 2016
Koca bir sektörü lekeliyorsunuz
Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği’nin 31 Mart 2016’da yapılan Olağan Genel Kurulu’nda konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, süt sektöründeki fırsatçılara seslenerek, “Kurnazlığa ne gerek var, kimi aldatacaksınız bu devirde? 3-5 kişinin bir yanlışı ile koca bir sektörü lekeleyecek tablolar oluşturuyorsunuz. Zincir halkasını koparmayalım koptuğu zaman hepimiz kaybederiz” dedi.
Tarım ve hayvancılığın geleceği ile ilgili tespitlerini 20 başlık altında belirlediklerini bildiren Çelik, ağırlıklı olarak süt üreticileri ve süt sanayicileri ile bir araya geldiklerine dikkati çekti. Çelik, hayvan varlığını ve süt üretimini artırmak gerektiğini vurgulayarak, bir masada olabilmenin, aynı atmosferde enine boyuna meseleleri tartışabilmenin önemine değindi. Sorun alanlarını tespit edebilmek ve bu sorun alanlarını masadan kaldıracak bir irade ortaya koyabilme gerektiğinin altını çizen Çelik, bir işin kolayına kaçarak, ette de sütte de mevsimlik bir politika içinde olmanın Türk sanayisine ve üretimine hiçbir şey kazandırmayacağını söyledi.
“Kurnazlığa gerek yok”
Çelik, kalıcı çözümlerden yana olduklarına dikkati çekerek, şöyle konuştu: “Sektör içerisinde birçok sorun var. Bunları derleyip toparlamamız gerekiyor. Keyfilik olmaz, işletmeci kâr da edecek, kim diyor ‘kâr etmeyin’ diye? Kurnazlığa ne gerek var, kimi aldatacaksınız bu devirde? 3-5 kişinin bir yanlışı ile koca bir sektörü lekeleyecek tablolar oluşturuyorsunuz? Şeffaf, açık bir şekilde hem sorunlarımızı tartışalım, hem sorunları çözelim. Zincir halkasını koparmayalım, koptuğu zaman hepimiz kaybederiz.”
6 günde 900 ton süt alımı yapıldı
Et ve Süt Kurumunun (ESK) süt alımına başladığını anımsatan Çelik, “Bugün 7’nci günü, 6 günde 900 ton süt alımı gerçekleşti. Aslında biz günlük bin 600 ton kota vermiştik. Tablo açık 10’da 1 noktasında bir süt alımı ve süt tozuna dönüştürme mesaisi var” dedi. Çelik, hükümet olarak taşın altına ellerini koyduklarını dile getirerek, müdahale alımları yapılınca piyasada bir rahatlama olduğunu bildirdi.
1 Nisan 2016
Sütle ilgili sıkıntı kalmadı
Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) tarafından 1 Nisan 2016’da Antalya’da düzenlenen toplantıda basın mensuplarının sorularını cevaplayan Bakan Çelik, sütle ilgili bir sıkıntı bulunmadığını, Et ve Süt Kurumunun piyasaya girmesiyle regülasyonun sağlandığını anlattı. Çelik, “Beklediğimizin 10’da biri düzeyinde bir süt alımı gerçekleşti. Şu anda bir sorun yok. Üreticiler son derece memnun.” açıklamasında bulundu.
2 Nisan 2016
Üreticiyi mağdur etmeye çalışanla oynayacağız
Ege Bölgesi Ortak Akıl Toplantısında “Sütün tozunu attıran Bakanım, hoşgeldiniz” pankartlarıyla karşılanan Tarım Bakanı Faruk Çelik burada yaptığı konuşmada, “Piyasayla, üreticiyle oynayan, mağdur etmeye çalışan insanla biz de oynayacağız” dedi. Et ve Süt Kurumunun ilk kez sütte regülasyon görevini yerine getirdiğini hatırlatan Çelik, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Ulusal Süt Konseyi, 2014’te 1,15 lira fiyat belirledi. Fiyatlarda hareketlilik olunca nedenini sorduk, laktasyon dönemindeki artış, savaşlar, dünya piyasalarındaki sıkıntıları neden gösterdiler. Süt tozuna ton başına destek istediler, 4 bin 500lira verdik. Başka sorunlar söylenseydi çözümünü bulurduk ama araya müteahhitleri koyup süt alımına başlandı, çiftçi mağduriyeti çıktı. ‘Bu olmaz’ dedik, seri olarak Et ve Süt Kurumunu devreye soktuk.
Günlük bin 600 ton süt alacaktık ama 7-8 günde bile toplam bin 600 tona ulaşamadık. Bu müdahaleyle umarım piyasa normalleşir. Sanayicimiz ve üreticimiz, birbirinden ayrılmaz ikili. Aralarındaki ilişkiyi bozacak argümanları ortaya koyunca herkes bindiği dalı kesiyor demektir.
Sektör hassas, sütle bitmiyor, kırmızı eti, hayvancılığı etkiliyor. A firması gider B firması gelir, A bakanı gider B bakanı gelir ama mesele, bu alandaki adımların sağlıklı olup olmayacağı meselesidir. Süt alan bin 449 işletme var. Bu işletmeler nereden, ne kadar, kaça aldı, bu bizde kayıtlı. Piyasayla üreticiyle oynayan, mağdur etmeye çalışan insanla biz de oynayacağız. İstisnaları hep beraber ayıklamamız gerekiyor.”
27 Nisan 2016
28 bin ton süt alımı gerçekleşti
Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Bakan Faruk Çelik, süt fiyatlarıyla ilgili yaşanan sorunlara değindi. Çelik, Et ve Süt Kurumunun piyasaya regülasyon amacıyla girerek süt tozuna dönüştürmek için bugüne kadar (bir ayda) 28 bin ton süt alımı gerçekleştirdiğini bildirdi. Çelik, böylece Kurumun, piyasada üreticinin aleyhine muhtemel süt fiyatlarındaki düşüşü engelleyici görevini yerine getirdiğini kaydetti.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in açıklamaları bile, sütte fiyat krizinin boyutlarını gözler önüne sermeye yetiyor.