Damızlık birlikleri kapanacak mı?

Anayasa Mahkemesi Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun 10. maddesinin 6. fıkrasını iptal etti. Bir yıl sonra yürürlüğe girecek iptal kararıyla damızlık (arı, koyun-keçi, manda, sığır) yetiştirici birlikleri kapanma tehlikesiyle karşı karşıya.

Danıştay Onuncu Dairesi, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun, bazı maddelerinin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Başvuruyu 20 Mart 2013’te esastan görüşen Yüksek Mahkeme, yasanın 10’uncu maddesinin 6’ncı fıkrasını Anayasa’ya aykırı bularak iptal etti. İptal edilen fıkra hayvan ıslahı ve hayvancılık yetiştirici (damızlık) birliklerinin kuruluşuna ilişkin düzenlemeyi kapsıyordu. Bir yıl sonra yürürlüğe girecek iptal kararı, 250 civarındaki damızlık (sığır yetiştiricileri, koyun keçi yetiştiricileri, manda yetiştiricileri ve arı yetiştiricileri) birliklerinin kapanmasına veya faaliyetlerinin kısıtlanmasına yol açabilecek.

Karar hayvancılığımızı geliştirir

Kararı değerlendiren Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Ali Koyuncu, kararın hayvancılığın geliştirilmesi açısından çok önemli bulduğunu dile getirerek, “Yıllar önce ıslah birlikleri kuruldu. Eğer ıslah birlikleri görev alanları içinde kalarak ıslahı gerçekleştirmiş olsaydı bugün hayvan ithalatı yapmayacaktık” dedi. Ulusal Süt Konseyi ve Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Osman Vasfi Yasun ise damızlık birliklerinin Hayvan Islah Kanunu’na göre kurulmalarına rağmen faaliyetlerini 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu’na dayandırdıklarını söyledi. Yasun, “Aynı zamanda hem birlik, hem kooperatif, hem de şirket gibi davranıyorlar. Asıl görevleri olan ıslahın dışında para getiren tüm işleri yapıyorlar” diyerek Yüksek Mahkeme’nin kararını doğru bulduğunu kaydetti.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.