Çin’den Yeni Zelanda’ya süt tozu yasağı

Çin ve Rusya, sağlığa zararlı olabilecek maddelere rastlanması üzerine Yeni Zelanda ve Avustralya’dan süt tozu ve süt ürünleri ithalatını durdurdu.

Yeni Zelanda’nın en büyük süt üreticilerinden Fonterra’nın bebek mamaları, sporcu içecekleri ve diğer süt ürünlerinde gıda zehirlenmesine yol açan bir bakteri bulunduğu tespit edildi. Çin, Malezya, Vietnam, Tayland ve Suudi Arabistan’a gönderilen ürünlerde tespit edilen zararlı bakteri üzerine Çin ve Rusya Yeni Zelanda’dan süt tozu alımını durdurduğunu açıkladı. Süt ürünlerinin Çin’e gönderilmeden önce Yeni Zelanda’dan Avustralya’ya ihraç edilmesi nedeniyle Çin’in kararından Avustralya da etkilendi.

Bu gelişme, Yeni Zelanda’nın yıllık 9,4 milyar dolarlık süt ürünleri ticaretini tehdit ediyor. Zira Çin geçtiğimiz yıl 1,9 milyar dolar değerindeki süt tozu ithalatının yüzde 90’ını Yeni Zelanda’dan yapmıştı. Yeni Zelanda hükümeti ürünlerdeki zehirlenme iddiaları üzerine olayı araştırmak için 60 kişilik bir ekip görevlendirdi. Ürünlerde yapılan testlerin ardından ilk belirlemelerde herhangi bir zehirlenme vakası bilgisinin gelmediği açıklandı. Dünyanın süt ve süt ürünleri üretiminde dördüncü büyük şirketi olan ve yıllık geliri 16 milyar doları bulan Fonterra’dan yapılan açıklamada ise söz konusu bakterinin süt suyu ile süt tozunda tespit edildiği, diğer süt ürünlerinde bulunmadığı ifade edildi.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.