Sütte antibiyotik kalıntısına pratik çözüm

Antibiyotik test kitlerinin süt toplama merkezlerinde kullanımının yaygınlaşması için Dolunay Teknik Cihazlar, Zivak markasıyla pratik, hızlı ve ekonomik test kitleri üretti.

Süt toplama merkezleri ve sütü hammadde olarak alıp işleyen işletmeler sütü tedarikçi kuruluşlardan alırken antibiyotik testi yapmak zorunda. Çünkü sütte gıda güvenliğinin sağlanması için sütün antibiyotik kalıntısı içermemesi gerekiyor.

Antibiyotik test kitlerinin çiğ süt kalitesindeki önemiyle ilgili Süt Dünyası’na açıklama yapan Dolunay Teknik Cihazlar Ürün Sorumlusu Gıda Mühendisi Taylan Trişkan, çiğ sütte antibiyotik başta olmak üzere tarım ve veteriner ilaç kalıntılarının bulunmaması gerektiğini dile getirdi. Trişkan açıklamasında şunlara değindi: “Hayvanlara tedavi amaçlı verilen antibiyotik süte geçmektedir. Eğer sütte antibiyotik varsa, miktarı gıda yönetmeliklerinde belirlenmiş olan üst sınırları geçmemelidir.”

Süt işleyen tesislerin sütü kabul ederken antibiyotik kalıntı testi yapmalarının zorunlu olduğunu ifade eden Trişkan, süt ürünlerinde gıda güvenliğinin sağlanması için, işlenen sütün ‘antibiyotik kalıntısı içermemesi’ gerektiğine dikkat çekti. Bu konudaki ihtiyacı dikkate alarak ekonomik, pratik ve hızlı sonuç veren antibiyotik kitleri ürettiklerini dile getiren Trişkan, ‘Zivak’ markasıyla piyasaya sürdükleri bu kitlerle süt işletmelerinin test maliyetlerini azalttıklarını ve hızlı sonuç almalarını sağladıklarını söyledi.

Zivak antibiyotik test kitleriyle Türkiye pazarında ilk üçe girmeyi hedeflediklerini dile getiren Trişkan, bu kitleri gerektiği kadar kullanmayan veya bu konuda hiç yatırım yapmayan süt işletmelerine ulaşarak antibiyotik test kitlerinin kullanımını yaygınlaştırmayı amaçladıklarını dile getirdi.

Trişkan sözlerini şöyle sürdürdü: “Toplum olarak kaliteyi bir yaşam standardı haline getirmemiz gerekiyor. Bu bilince ulaşarak, gıda güvenliğinin sağlanması için kullanılan test yöntemlerinin yaygınlaştırılması gerekiyor. Dolunay Teknik Cihazlar olarak, antibiyotik kalıntılarının analitik cihazlarla kontrolü yönteminden sonra, kendi markamız olan Zivak test kitleriyle daha pratik bir şekilde tespit edilmesine katkıda bulunduğumuz için mutluyuz.”

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.