Sayı:68 (Mart-Nisan 2018)

Bu sayıyı oku

GÜNDEM

300 koyunda gizlenen gerçek

Kırmızı et arz açığını kapatmak için hayvancılığın kurtuluş reçetesi olarak sunulan 300 koyun projesi koyunculuğu “ölçek büyütme” adıyla tehlikeye atıyor. Aile işletmelerinin yaygın olduğu küçükbaş hayvancılıkta taşeronlaşmayı beraberinde getirecek olan bu proje ile koyunculuk yapan köylülerin topraklarında tutunması zorlaşacak.

ÖZEL DOSYA

Süt ürünü diye bitkisel yağ yiyoruz

Sütten yapılan peynir, yoğurt, tereyağı, kaymak ve dondurma bulmak gittikçe zorlaşıyor. Süt olmadan dondurma üretilebilir mi, peynir ve tereyağı yapılabilir mi?

Türk İstatistik Kurumu verilerine göre artık mızrak çuvala sığmıyor. Sanayiye aktarılan süt azalırken süt ürünleri üretimi artıyor. Yani süt ürünlerinde süt kullanımı gittikçe azalıyor. Bakanlığın 2012’den beri açıkladığı listeler de bunu doğruluyor.

Bugüne Kadar Kay Süt, Balkan Süt, GC Gıda, Doğruluk ve Kecheese gibi 187 firmanın ürettiği 507 parti süt ürünü ifşa edildi. Bu ürünlerin yüzde 82’sinde ise bitkisel yağ tespit edildi.

Süt ürünlerinde yapılan sahtecilik üzerine kapsamlı bir araştırma yaptık. Tağşiş yapıldığı kesinleşene süt ürünleri üzerinden yaptığımız araştırmamız sonucunda insanı dehşete düşüren veriler çıktı. Tabii ki işin boyutu teşhir edilen ürünlerle sınırlı değil…

YAZARLAR

Editörden
– Üreticiyi bağlamışlar, sanayici serbest

Başyazı
İbrahim Gümüş:
– Türkiye hayvancılık üzerinden nasıl dolandırılıyor?

Süt Bilimi
Barbaros Özer:
– Gıda ve sağlık ilişkisi

Sanayici Gözüyle
Tarık Tezel:
– İstikrar için ihracat ve depolama teşvik edilmeli

Hayvancılık
Mustafa Kaymakçı:
– Şekerle birlikte hayvancılığın tadı nasıl kaçıyor?

Destekler Teşvikler
Bekir Erenoğlu:
– Desteklerin üretici bazında etkilerinin ölçülmesi

Süt Kültürü
Ramazan Gökçe:
– Sütler kaymak tutmaz oldu

MAKALELER

Bilimsel Makale

Doç.  Dr. Seval Sevgi Kırdar
– Burdur yöresel süt ürünleri

Makale

Ufuk Eren Vapur
– Peynir üretiminde maya testinin önemi

Süleyman Özdoğan
– Süt işletmelerinde temizlik ve dezenfeksiyon

Evde Yapın

Öznur Apaydın Arıkan
– Kefiri evde yapın!

TEKAFOS İLE KALİTE ÖYKÜLERİ

Kalite arttıkça üretici kazanacak

Çiğ süt fiyatları artık kaliteye göre belirleniyor. Üreticinin daha iyi para kazanması için sütün soğuk zincirde toplanması ve laboratuvarda analizlerinin yapılması gerekiyor. Üreticisinin daha iyi kazanmasını isteyen Karaman Süt Üreticileri Birliği kaliteye yatırım yaparak modern bir süt laboratuvarı kurdu.

PİYASALAR

Süt ürünleri neden zam şampiyonu oldu?

Enflasyon iki haneye çıkınca “gıda enflasyonu” kavramı icat edilerek bununla mücadele etmek için bir nevi mini kabine görünümündeki “Gıda Komitesi” kuruldu. Merkez Bankası ile birlikte çalışan komite, hayvansal ürünlerin enflasyon üzerindeki etkisini azaltmak için “et ithalatı” ve “çiğ süt fiyatı” kartlarını oynuyor. Adım adım örülen bu süreçte “süt” yüksek enflasyonun sorumlusu olarak ilan edilmeye hazırlanıyor.

HABERLER

Haber

– Süt endüstrisinin iş gücü ihtiyacı araştırılıyor

– Sütaş Gittigidiyor’da mağaza açtı

– Ulusal Süt Konseyi’nden “Süt içiyorum” kampanyası

– Bakanlık: “Çiftlik Bank’a para vermedik”

Fuar

– 2018 Fuar Takvimi

– Gıda Güvenliği Kongresi Mayıs ayında İstanbul’da

Ayrıntılar Süt Dünyası Sayı 68’de…

Bu sayıyı oku

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.