Abdi Kösem yazdı…
Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP) 9. ve 10. Etaplar 2015 yılında uygulamaya başlanmış olup bitiş süreleri önce 01.12.2015 iken daha sonra 10. Etap için 01.06.2016 ve 9. Etap için ise 02.05.2016 olmuştur.
Öncelikle Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerini 9. Etabın bitiş tarihini 02.05.2016 yaptıkları için kutlarım. Bu sayede bitiş tarihi nedeniyle sıkıntıya girecek olan firmalar rahatlamış bir biçimde projelerinin uygulamasına devam etmektedirler.
Kasım ayının ilk haftasında Kırsal Kalkınma yatırımlarının değerlendirme toplantısı İl Müdürlüklerinde Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şubelerinde görev yapmakta olan proje izleme elemanları ve şube müdürlerinin katılımı ile Antalya’da yapılmıştır. Bu toplantıdan alınan duyumlara göre; KKYDP 11.Etap tebliğinin hazır olduğu öğrenilmiştir.
Yeni gelecek olan 11. Etap da bazı yeni alanlarda (kırsal turizm, el sanatları, bilişim vb.) hibe destekleri verilmesi düşünülmektedir. Kamuoyunun beklentisi ise 9. ve 10 Etaplarda 1.500.000 TL olan proje destek üst limitinin en az 3.000.000 TL, destek oranının ise %65 olmasıdır. Ancak bu durumda IPARD desteklerine yaklaşılabilir.
Sütün rengi grileşiyor
Her yıl kış ayları yaklaştığında ineklerin yavruya kalmaları ve meralardan ahırlara geçilmesi nedeniyle sütlerde azalma olmaktadır. Süt arzındaki azalma fiyatlarda yükselme yönünde baskı yapmakta ve pazarın durumuna göre süt fiyatları artmaktaydı.
Bu kış Güney Ege’de ve İç Anadolu’da kurulu bulunan büyük ölçekteki iki süt işletmemizin maddi olarak çok zor durumda olduğunu, bu nedenle toplamda 1.000 ton/gün sütü bıraktıkları piyasalarda konuşulmaktadır. Bırakılan bu sütler halen piyasalardaki durgunluk nedeniyle çiğ süt ihtiyacı olmayan o bölgelerde kurulu bulunan firmalar tarafından rica minnet alınarak işlenmektedir. Süt piyasalarındaki arz fazlası, talepteki daralma nedeniyle çiğ süt fiyatının bırakınız artmasını, düşmemesi mucize olacaktır. Hükümetin yeni kurulması, üretici örgütlerinin parçalı bir yapıda olması ve tarımda otorite boşluğunun giderilmemesi, sütün porselen beyazı olan rengini grileştirmektedir.
64. Hükümet Programı
1 Kasım genel seçimlerinin kesin sonuçları 12 Kasım’da Yüksek Seçim Kurulu tarafından açıklanmıştır. Türkiye Büyük Millet Meclisinin toplanması, milletvekillerinin yemin etmesi ve TBMM Başkanının seçiminin ardından 64. Hükümetin programının açıklanması gibi işlemler sonrasında Kasım ayı sonunda yeni hükümetin kurulması tamamlanmış olacaktır.
Yeni hükümet programındaki AB katılımı, tarım ve kırsal kalkınma ile ilgili beyanlar önümüzdeki dört yıl boyunca izlenecek tarım politikalarını ve yapılacak icraatları belirleyecektir. Okurlarımızın 64. Hükümetin programındaki bu konulara dikkat etmeleri ve gelecekteki yatırım kararlarını buna göre yönlendirmeleri yerinde olacaktır.
Yeni hükümetin seçim öncesi halkımıza ve köylümüze vermiş olduğu seçim vaatleri (Gübre ve yemden KDV alınmayacağı, asgari ücretin 1.300 TL olması vb.) önümüzdeki 100 günlük süreçte hemen yerine getirilmesi beklenmektedir.
9. Gıda Mühendisliği Kongresi
12-14 Kasım 2015 tarihlerinde Gıda Mühendisleri Odası tarafından İzmir Selçuk’ta ülkemizdeki hemen hemen bütün gıda mühendisliği bölümlerinden öğretim üyelerinin katılımı ile 24 sözlü tebliğ ve 166 poster bildirinin sunulduğu 9. Gıda Mühendisliği Kongresi düzenlendi.
Kongre kapsamında iki adet panelde “Bilgi Kirliliği” ve “Türkiye’de Gıda Sanayinin Sorunları” tartışıldı. Özellikle genç akademisyenlerin sözlü sunumlarındaki dinamik bakış açıları, soru-cevap bölümlerindeki tartışmalar gıda sektörümüz açısından bende umut uyandırdı.
Gelecekte gıda ambalajında uygulanabilecek yeşil etiketleme, gıda işlemede uygulanabilecek yeni teknolojiler (Yüksek hidrostatik basınç, biyosensörler, vakumlu mikrodalga kurutma, elektroeğirme vb. konular) sektör ile ilgili geleceğin daha aydınlık ve başarı dolu olacağını göstermektedir.