42 yıl önce Balıkesir’de faaliyete başlayan Özışık Süt Ürünleri, klasik beyaz peynir üretiminde öne çıkan işletmelerden biri. Süt işleme kapasitesini 42 yılda 500 litreden 200 tona çıkaran firma, kaliteye yaptığı yatırım ile iki yılda ulusal market zincirlerindeki satışını da iki katına çıkarmayı başardı.
Özışık Süt Ürünleri, 1978 yılında Mehmet Özışık tarafından günlük 500 litre süt işleme kapasitesi olan bir mandırada üretime başladı. 2000 yılından itibren Mehmet Özışık’ın oğulları Nevzat ve İbrahim Özışık tarafından Balıkesir’in merkezinde kurulan günlük 200 ton süt işleme kapasitesine sahip 5 bin metrekare kapalı alana sahip modern tesisinde üretime devam ediyor.
Özışık Süt Ürünleri, bölgenin en kaliteli sütleri ile başta klasik beyaz peynir olmak üzere 30’dan fazla ürün çeşidi üretiyor. Uzmanı olduğu tam yağlı olgunlaştırılmış klasik peyniri kaliteden ödün vermeden tüketicisi ile buluşturan Özışık Süt Ürünleri, teknolojik donanıma sahip hijyenik tasarımlı tesisinde tecrübe ve kaliteyi doğru bir şekilde buluşturmayı hedefliyor.
Klasik beyaz peynir başta olmak üzere geleneksel peynirleri klasik yöntemlerle üreterek peynircilikteki üretim geleneklerini ısrarla sürdüren Özışık Süt Ürünleri’nin ürün gamı arasında klasik beyaz peynirin yanı sıra taze kaşar peyniri, örgü peynir, çeçil peyniri, dil peyniri, kültürlü beyaz peynir, otlu peynir ve Balıkesir Manyas bölgesine ait kelle peyniri ve sepet peyniri yer alıyor.
Üretim ve Kalite Müdürü Tuğba Özışık Bayram, firmanın “İyi ürün iyi hammaddeden olur” ilkesiyle 42 yıldır faaliyet gösterdiğini dile getirdi. Firma, üretimde kullandığı hammaddenin (çiğ sütün) yüzde 45’ini kendi çiftliğinin yanı sıra Balıkesir’deki modern çiftliklerden sağlıyor. Bölgedeki köylerden de çiğ süt tedarik eden işletme, sütleri kabul etmeden önce yerinde analize tabi tutuyor.
Bu işlemler tüm toplama merkezlerinde çalışan özel eğitimli personeller tarafından rutin olarak her gün gerçekleştiriliyor. Kalite standardına uygun sütler soğuk zincir altında firmanın kendi ait araçları ile işletmeye ulaştırılırken kalitesiz sütler ise işletmeye kabul edilmiyor.
ÇİĞ SÜT KALİTESİ İÇİN ÜRETİCİYE EĞİTİM VERİLİYOR
Çiğ süt fabrikaya getirildiğinde sıcaklık, asitlik değeri, antibiyotik, yağ, protein, kuru madde ve taklit-tağşiş parametreleri bakımından yeniden kontrole tabi tutuluyor. Üretim ve Kalite Müdürü Bayram, “Kalite standardımız gereği çiğ sütün fabrikaya kabulünden son ürüne, üretimden sevkiyata birçok aşamada kontrolden geçmektedir” diyerek kalite sürecinin çiğ sütten nihai ürüne kadar kesintisiz olarak yapıldığını dile getirdi.
Üretim ve Kalite Müdürü Bayram, “Ürün yelpazemizi her zaman geniş tutup, pazarın tüm ihtiyaçlarına cevap vermeye hazır altyapıdayız” diyor. Ürünlerini tüketicilere farklı bölgelerdeki bayileri ve ulusal zincir marketleri aracılığı ile ulaştıran firma, son iki yılda ulusal marketlerdeki pazar payını iki katına çıkarmış durumda.
Çiğ sütün kabul işlemlerinde uygulanan kalite kontrol prosedürleri ve yapılan analizler hakkında bilgi veren Bayram şöyle konuştu: “Çiğ süt kalitemizi artırmak adına süt üreticilerimize yıllık eğitim planımız kapsamında bir bilinçlendirme eğitimi uyguluyoruz. Çiğ sütü alırken laboratuvarımızda günlük olarak takip ettiğimiz kimyasal parametreler, mikrobiyolojik somatik hücre, taklit-tağşiş gibi verilerin kalitede düşüş yaşadığını tespit ettiğimiz tedarikçilerimizle, hayvan sağlığı ve besleme yöntemi ile ilgili konularda destek verip iyileştirme politikamızı uyguluyoruz. Bunun yanı sıra protein ve yağ temelli prim uyguladığımız ve desteklediğimiz tedarikçilerimiz de bulunmaktadır.”
Firmanın kalite uygulamaları hakkında bilgi veren Tuğba Özışık Bayram, tesiste 3 ayrı laboratuvarın bulunduğunu kaydetti. Laboratuvarlarda analizlerin Tür Gıda Kodeksi Yönetmeliği’ne uygun olarak yapıldığını dile getiren Bayram, laboratuvarların yasal gereklilikler kapsamında güncel, ulusal ve uluslararası kabul görmüş metotlar ile üst düzey donanımlı enstrümental cihazlar ile planlanan periyotlarda akredite kalibrasyon kuruluşlarınca kalibre edildiğini dile getirdi.
Bayram, işletmeye kabul edilen çiğ sütün kalitesi için yapılan kalite kontrol uygulamalarını şöyle anlattı: “FOSS Türkiye distrübütörü Tekafos tarafından tedarik edilen FOSS marka Milkoscan Mars cihazımız ile çiğ süt analizlerimizin tümünde en hızlı sonucu alıyoruz. Çiğ süt laboratuvarı, son ürün kimyasal analiz laboratuvarı ve mikrobiyoloji laboratuvarlarımız ile çiğ süt, yarı mamul ve bitmiş ürünlerimizin tüm analizlerini yapıp, kalite sistemimiz gereği kayıt altına alıyoruz. Laboratuvar bizim için ‘Ölçmediğimiz hiçbir şeyi kontrol edemeyiz’ yaklaşımıdır.”
“HEDEFİMİZ GÜVENLİ GIDA”
İşletmenin kalite uygulamaları hakkında bilgi veren Üretim ve Kalite Müdürü Tuğba Özışık Bayram, şöyle konuştu:
“Firmamız FSSC:22000, BRC ve Helal Kalite sistem belgelerine sahiptir. Bu kapsamda İyi Üretim Uygulamaları (GMP) bizim için vazgeçilmezdir. Yalnızca ana hammaddemiz olan çiğ süt için değil, diğer hammaddelerimiz tuz ve mayanın da titizlikle analizlerini yapıyoruz.
Aynı zamanda planlanan periyotlarla akredite laboratuvara gönderdiğimiz numunelerin analiz sonuçları ile kendi laboratuvarımızdaki analiz sonuçlarını karşılaştırıp, doğruluyoruz.
Ayrıca yardımcı malzeme olarak adlandırdığımız satın aldığımız girdilerinin, özellikle gıda ile direkt temas eden birincil ambalajların kalite koşullarını sağlaması için her parti hammadde ve malzeme gıda güvenliği ekibimiz tarafından titizlikle kontrol edilmektedir.
Bunlar; migrasyon analizleri, mikrobiyolojik analiz raporları ve gıdaya uygunluk belgeleri gibi. Yine aynı şekilde “Kalite sahadan, sofraya bir bütündür” anlayışımız ile satın almadan, üretime, pazarlamadan, insan kaynaklarına, tüm birimlerimiz kalite sistemimiz kapsamında kayıt altına alınıyor.”
ÜRÜN KALİTESİNDE CİDDİ “İYİLEŞMELER SAĞLADIK”
Firma, modern teknolojiyi tesisine entegre etmek amacıyla sürekli yatırım hedefleri koyarak doğru yatırım planlamaları için çalışıyor. İnsan kaynaklı hataları en aza indirmek amacıyla üretim hatlarında otomasyon teknolojilerine yatırım yapıyor.
Bunun yanı sıra ihracat hedefleri doğrultusunda Ar-Ge çalışmalarını sürdüren işletme, ürünlerde iyileştirmeler yapıyor. Dış pazarlarda yer almak amacıyla geliştirdiği yeni ürünlerin deneme üretimlerine başlayan firma, ürün gamını genişletmek üzere çalışmalar da yürütüyor.
Özışık Süt Ürünleri’nin yaptığı kalite yatırımları ile ürünlerin sıcaklık değerlerini depolamadan sevkiyat sonuna kadar anlık olarak izleyebildiğini paylaşan Tuğba Özışık Bayram, çiğ süt kabulünden raf ömrü sonuna kadar kaliteyi izlediklerini şu sözlerle dile getirdi: “Tüm ürünlerimizi -her partisinden şahit numuneler de alarak- stres odamızda testlere tabi tutuyoruz. Her partiden aldığımız numuneyi raf ömrü sonuna kadar saklayarak ürünlerimizi raf ömrü sonuna kadar izliyoruz.”
2018’den bu yana çiğ süt ve nihai ürün kalitesinde ciddi iyileşmeler sağladıklarını dile getiren Bayram, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ve tedarikçi denetimlerinin tümünün başarı ile sonuçlandığını kaydetti. Bayram, kalite yatırımları ile üretimde kaliteyi sağlamanın yanı sıra ülke ekonomisine katkı, tüketiciye ise nitelikli ürün sunduklarını söyledi.