Kalite arttıkça üretici kazanacak

Çiğ süt fiyatları artık kaliteye göre belirleniyor. Üreticinin daha iyi para kazanması için sütün soğuk zincirde toplanması ve laboratuvarda analizlerinin yapılması gerekiyor. Üreticisinin daha iyi kazanmasını isteyen Karaman Süt Üreticileri Birliği kaliteye yatırım yaparak modern bir süt laboratuvarı kurdu.

Karaman Süt Üreticileri Birliği, Karaman ilinde üretilen çiğ sütün yüzde 90’ını sanayiye ulaştırıyor. Altyapı yatırımlarına ve kaliteye verdiği önem nedeniyle üretici örgütleri arasında öne çıkan Birlik, günde 220 ton çiğ sütü üreticiden toplayarak sanayiye aktarıyor. Karaman’da 2009 yılında 8 milyon 438 bin litre süt üretilirken 2016’da bu miktar 55 milyon 244 bin 790 litreye çıktı. 2017 yılında bu miktarın 60 milyon litreyi geçmesi bekleniyor.

Süt üretiminin her geçen gün hızla arttığını söyleyen Karaman Süt Üreticileri Birliği Başkanı Süleyman Selim Akkuş, Karaman’ı sütün merkezi yapmak için IPARD desteğiyle Süt Toplama Merkezi ve Laboratuvar projesini gerçekleştirdi. Organize Sanayi Bölgesinde kurulan tesisin açılışını Karaman Valisi Fahri Meral ile Karaman Milletvekili Recep Konuk yaptı.

ÇİĞ SÜT KALİTESİ ARTTIKÇA ÜRETİCİ FİYATLARI İYİLEŞECEK

Törende bir konuşma yapan Ak Parti Karaman Milletvekili ve Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, Karaman’da süt üretiminin yıllık 99 bin ton ile 125 bin ton arasında dar bir bantta gerçekleştiğini kaydederek, ilde hayvancılığın bir ivmeye ihtiyacı olduğunu dile getirdi. Karaman’ın 62 bin 238 büyükbaş hayvan sayısı ile ile Türkiye’de 69’uncu sırada yer aldığını hatırlatan Milletvekili Konuk, “Bu durum, değiştirmemiz gereken bir durumdur” diyerek, Karaman Süt Üreticileri Birliğinin yatırımını bu açıdan çok önemli bulduğunu dile getirdi. Konuk, modern süt toplama merkezi ve laboratuvar ile Karaman’ın hayvancılıkta hızlı bir büyüme koşusu başlatacağını sözlerine ekledi.

Karaman Valisi Fahri Meral da açılışı gerçekleştirilen Süt Toplama Merkezi ve Laboratuvarın sağlıklı ve kaliteli süt üretimine katkı sağlayacağını belirterek, yatırımın 2 milyon 195 bin 808 liraya mal olduğunu açıkladı. Vali Meral, projeye Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun IPARD kapsamında yüzde 50 oranında hibe desteği sağladığını kaydetti.

Törende söz alan Karaman Süt Üreticileri Birliği Başkanı Süleyman Selim Akkuş, Süt Toplama Merkezi ve Laboratuvar hakkında bilgi verdi. Akkuş’un verdiği bilgiye göre, günlük 70 ton süt depolama ve soğutma kapasitesine sahip bu tesiste kurulan süt analiz laboratuvarı ile süt kalitesini arttırmak için çalışmalar yapılıyor.

IPARD desteğiyle hizmete açılan bu tesis ile öncelikli hedeflerinin süt kalitesini artırmak olduğunu söyleyen Birlik Başkanı Akkuş, süt üretiminin olduğu ilçe ve köylerde toplama merkezleri kurarak kaliteyi teşvik ettiklerini kaydetti. “Çiğ süt kalitesi arttıkça üretici fiyatları iyileşecek” diyen Akkuş, laboratuvar kurma gerekçelerini ise, “Süt fiyatları arttıkça sanayicinin kalite isteği artmaktadır. Bu sebepten dolayı süt üretimi altyapısı, hayvan sağlığı, beslenmesi ve süt analizlerinin etkin şekilde yapılması gittikçe önem kazanmaktadır” sözleriyle açıklıyor.

Karaman Süt Üreticileri Birliği’nin kurduğu laboratuvar ‘Gıda Güvenliği’ sertifikasına sahip. Süt ve yem analizleri yapılan laboratuvarda süt analizi için FOSS marka Milkoscan Mars ve protein analizi için Kjeltec 8100 bulunuyor. Laboratuvarda süt, yem ve hayvan hastalıkları analizleri yapılarak üreticiye hayvan besleme ve sağlığı konusunda destek sağlanıyor. Mars cihazı ile yapılan süt analizleri sonucunda toplanan süler kaliteye göre sınıflandırılıyor.

Laboratuvar sayesinde çiğ sütte kimyasal ve mikrobiyolojik analizleri yaptıklarını kaydeden Akkuş, bu analizler sonucunda kaliteli çiğ süte prim verdiklerini anlattı. Birlik Başkanı Akkuş sözlerini şöyle sürdürdü:

“IPARD destekli Süt Analizi ve Toplama Merkezi projemizi bu yıl tamamladık ve üretime başladık. Bu proje pazarlama ve kalitenin iyileştirilmesi konusunda Avrupa Birliği tarafından örnek olarak seçildi. teknolojileri konusunda profesyonel firmalarla çalışmaya borçluyuz. Süt kalitesini arttırmak için standardı yüksek analiz cihazları kullanmaktayız.”

“ÜRETİMİ ARTTIRMALIYIZ”

Karaman’da üç büyük (Ak Gıda, Fidan ve Milkman) süt işleme tesisi ile dokuz yerel mandıra faaliyet gösteriyor. Günlük 280 ton çiğ süt üretimi yapılan Karaman’daki süt işleme tesislerinin kurulu kapasiteleri ise 2 bin ton/gün. Karaman Süt Üreticileri Birliği’nin hedefi, ildeki süt sanayinin hammadde (çiğ süt) ihtiyacının çoğunun Karaman’dan karşılanması. Bu da süt üretiminin günlük bin tonu geçmesi ile mümkün. Bunun için de üretimin kısa sürede 4-5 kat arttırılması gerekiyor.

Bu başarıyı laboratuvar ve süt soğutma Karaman Süt Üreticileri Birliği Başkanı Akkuş, bu hedefe çiftçinin sütten para kazanmasıyla ulaşmanın ancak mümkün olduğuna inanıyor. Bunun için de çiğ sütün soğuk zincirde toplanması ve süt içeriğinin yüksek kaliteli olması gerekiyor.

Çiğ süt kalitesini güvence altına almak için hizmete alınan laboratuvarda FOSS marka Milkoscan Mars ve Kjeltec 8100 cihazları bu amaçla kullanılıyor.

Süt, krema ve peynir altı suyunda 1 dakikada yağ, protein, laktoz, toplam kuru madde, yağsız kuru madde, donma noktası analizi yapan Milkoscan Mars; üre, sukroz, formaldehit, sodyum karbonat (soda) ve bunların dışındaki tüm hilelerin (tağşiş) analizini yapıyor. Kjeltec ile ise protein analizi gerçekleştiriliyor. Canlı bakteri sayımı yapılan laboratuvarda toksin ve antibiyotik gibi kalıntıların analizleri de yapılıyor.

>> Resim altı: IPARD desteği ile kurulan Karaman Süt Üreticileri Birliği Süt Toplama Merkezi ve Laboratuvarının açılışını Karaman Valisi Fahri Meral, AK Parti Karaman Milletvekili Recep Konuk ve Birlik Başkanı Süleyman Akkuş birlikte yaptı. Açılış törenine katılanlar son teknolojiye sahip laboratuvar hakkında yetkililerden bilgi aldılar.

“HEDEFİMİZ SANAYİYE KALİTELİ HAMMADDE SAĞLAMAK”

Kaliteli çiğ süt için üreticilere prim veren Birlik, kalite politikasını, “Katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesi için sanayiye kaliteli hammadde (çiğ süt) sağlamak” olarak açıklıyor. Birlik Başkanı Akkuş, kalite sistemini sektörün ihtiyaçları doğrultusunda sürekli revize ettiklerini kaydediyor.

Laboratuvarın teknik özellikleri ve kapasitesi hakkında bilgi veren Başkan Akkuş, bin 300 üyesi olan bir tarımsal örgüt olduklarını, üyelerinin tamamına yakınının ürettiği sütü haftalık veya gerek görüldüğünde günlük analiz yapabilecek laboratuvar ve insan kaynakları altyapısına sahip olduklarını söylüyor. Laboratuvarda dünyanın en iyi analiz cihazlarını kullandılarını kaydeden Akkuş, kimyasal analizlerde Tekafos tarafından tedarik edilen FOSS marka cihazları kullandıklarını dile getiriyor.

Laboratuvar sayesinde süt üreticisi üyelerinin kazancının arttığını dile getiren Akkuş; kalitenin izlenmesi, sürdürülebilir üretim, verimliliğin iyileştirilmesi ve ürün kaybının önlenmesi için laboratuvarın çok anlamlı katkılarının olduğunu söyledi. Laboratuvarı akredite etmek için kolları sıvadıklarını kaydeden Birlik Başkanı Akkuş, Karaman’a akredite bir süt analiz laboratuvarı kazandırmayı amaçladıklarını söyledi

TÜRKİYE’DE EMSALİ OLMAYAN BİR PROJEYİ HAYATA GEÇİRDİK”

Nitelikli altyapı ve insan kaynakları ile süt üretiminin daha sağlıklı yapılması için üreticinin bilinçlendirilmesine yönelik yeni çalışmalar yapmayı hedefleyen Başkan Süleyman Akkuş, Karaman Süt Üreticileri Birliğinin kalite öyküsü ile ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Türkiye’de emsali olmayan -AB Brüksel’den örnek alınarak seçilmiş- bir altyapı projesi hayata geçirdik. İlimizde hayvancılk alanındaki faaliyetlerimiz ile en çok kabul görmüş örgütüz. Altyapısı ve süt üretimi Güney Marmara ve Trakya’ya göre daha zayıf olan İç Anadolu Bölgesinde çiğ sütte gıda kodeksi değerlerini yakaladık ve ulusal firmalarımıza süt pazarlar hale geldik. Faaliyet gösterdiğimiz alanda kurumsallaşan bir üretici örgütüyüz ve ilimizde vergi rekortmeni olduk.”

Karaman Süt Üreticileri Birliği Süt Toplama Merkezi ve Laboratuvarı üretici birliklerine ve yetiştirici örgütlerine örnek olacak bir proje. Anadolu’nun bozkırlarında yeşeren bu proje, sütün en az para ettiği bölgelerden biri olan Karaman’da üreticinin makus taihini yenerek para kazanabileceği bir altyapı sunuyor. Anadolu’da çiğ süt kalitesini artması için diğer hayvancılık örgütlerine ışık olacak Avrupa Birliği standartlarına sahip bu örnek projede Tekafos tarafından tedarik edilen FOSS marka Milkoscan Mars ve Kjeltec 8100 analiz cihazları kullanılıyor.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.