Et ve Balık Kurumu (EBK), süte müdahale etmek için yeniden yapılanıyor. Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Ulubaş, kurumun adının Şubat’ta ‘Süt, Et ve Balık Kurumu’ olarak değişeceğini açıkladı.
Süt piyasasında üretimin sürdürülebilirliğinin önündeki en büyük engellerden biri fiyat istikrarı ve serbest piyasa düzeninin olmayışıdır. Çiğ süt fiyatlarını dolaylı olarak dev perakende zincirleri, doğrudan ise süt sanayi kuruluşları belirliyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hükümet programını açıklarken süte müdahale geleceğinin ilk sinyalini vermişti. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker de müdahalenin Et ve Balık Kurumu (EBK) aracılığıyla yapılacağını duyurmuştu. Eker, yaptığı son açıklamada, Et ve Balık Kurumu için Toprak Mahsulleri Ofisi’ne benzer bir model düşündüklerini kaydetti.
Et ve Balık Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Ulubaş’da yaptığı açıklamada bir gecikme olmadığı takdirde kurumun adının Şubat ayı içinde ‘Süt, Et ve Balık Kurumu’ olarak değişeceğini açıkladı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e Şubat ayında bir sunum yapacaklarını kaydeden Ulubaş, “Bakanın değerlendirmesinin ardından sivil toplum kuruluşlarından bir değerlendirme alacağız. Ardından dosya Meclis’e gidecek. Konunun Şubat ayı bitmeden Meclis gündemine geleceğini düşünüyorum.” dedi.
Ulubaş süte müdahalenin nasıl olacağına da şöyle açıklık getirdi: “Kimse kızmasın, süte müdahale edeceğiz. Mesela piyasada sütün bol olduğu ve fabrikaların bu bolluk sebebiyle kapasite düşürmeye başladığı dönemlerde, özel sektör fabrikalarında fiyat farkı desteği karşılığında süt tozu ürettirilecek. Bunlar bu şirketlerin depolarında ‘depo ücreti teşviki’ ile muhafaza edilecek. Süt üretiminin az olduğu dönemlerde ise bu süt tozları piyasaya sürülecek.”