“Doğal” teriminin süt ürünleri etiketleri ve pazarlama malzemelerinde kullanılmaması için yeni bir kampanya başlatıldı.
Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği “doğal” teriminin, gıda etiketlerinde ve pazarlama malzemelerinde kullanımına izin verilmemesine yönelik yürüttüğü çalışmada, süt sektörüne yönelik yeni bir kampanya başlattı.
Buğday Derneği 53 bin imzacı ile birlikte, Tarım ve Orman Bakanlığı’na yönelik düzenlediği kampanya ile “doğal” ve aynı anlamı taşıyan benzeri ifadelerin, gıda etiketlerinde ve pazarlama malzemesi olarak kullanımına izin verilmemesini ve ilgili mevzuatın bu yönde değiştirilmesini istiyor.
Buğday Derneğinden yapılan çağrıda, süt ürünleri üreticilerinden mevzuat değişikliğini beklemeksizin, ürün etiketlerinde ve pazarlama malzemelerinde “doğal” terimini kullanmamaları istendi.
Türk Dil Kurumu ”doğal” sözcüğünü “Doğada olan, doğada bulunan; doğada rastlandığı gibi, doğaya uygun olan, doğa güçlerine, kurallarına uyan, tabii, natürel; kendiliğinden olan, insan eliyle yapılmamış, yapay karşıtı” şeklinde tanımlıyor. Halk arasında ise doğal kelimesi sağlıklı, müdahale edilmemiş/yapısı değişmemiş, besin değerlerini kaybetmemiş, güvenilir gıda algısı yaratıyor.
Amacı, algı farklılığını ortadan kaldırarak ve bilgi gereksinimini karşılayarak tüketicilerin üst düzeyde korunması olan “Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği”ne istinaden çıkan Kılavuz’un içeriğindeki, “doğal”, “tabii”, “natürel” ve “natural” terimlerinin, izin verilen kullanım esasları; ”sağlıklı, müdahale edilmemiş/yapısı değişmemiş ürün” algısı yaratarak tüketiciyi yanıltabilecek koşullar içeriyor.
Süt ürünlerinde “doğal” teriminin pazarlama malzemesi olarak kullanılmasına izin verilmemesi için başlatılan kampanyada süt ürünü üreticilerine 7 başlık altında çeşitli sorular yöneltildi.