Süt üreticileri eylem hazırlığında

Süt paralarını aylardır alamayan üreticiler, “Ramazan Bayramını parasız geçirdik. Kurban bayramını da parasız geçirmek istemiyoruz” diyerek Balıkesir’den başlayarak 81 ilde eylem hazırlığı yapıyor.

Yeni binasında olağanüstü toplantı yapan HAYKOOP Balıkesir Bölge Birliği Başkanı Faruk Özen, üreticilerin acil çözüm bekleyen sorunları için eylem hazırlığı yaptıklarını açıkladı. Özen şunları söyledi: “Süt paralarından üreticinin olduğu kadar piyasanın da hakkı var, esnafın da hakkı var. Köylerde insanlar bakkaldan alışveriş edemez duruma geldi. Ceplerinde çay parası yok denecek duruma geldi. En önemlisi hayvanlarına bakım yapan veteriner hekimler, bu konudan sıkıntılılar. İlaç sıkıntıları var. Esnaf ile bayram üzeri alışveriş yapacaklar ama paraları yok. Yem konusunda hayvanlarına yem yedirecek yem yok ve burada bir tehlike var. Üretici diyor ki; ‘Nasılsa ben senin paranı alamıyorum hiç olmazsa bana maliyetin olmasın diyerek beslemesinden kısıtlamaya gitmeye başladı. Buda çok ciddi bir tehlike. Uzun vadede hayvanın karaciğerlerini bu hareket bitiriyor. Yemden feragat etme. İleride bu hayvandan sağlıklı verim alamayacak belki bir yıl sonra ıskartaya çıkarak kesmek durumunda kalacak.”

SÜT KRİZİ EYLEMLERE DÖNÜŞECEK

Semra Aman Akyürek’in Balıkesir Merhaba Gazetesinde yayınlanan özel haberine göre Başkan Faruk Özen şu açıklamayı yaptı: “Gidişata dur demek gerekiyor. Sistem bu şekilde giderse kilitlenecek. HAYKOOP olarak, üretici ve firma arasında biz bir köprü olduk. Bunu da piyasa gerçeklerini göz ardı etmeden, sütün pazarlanması ayağındaki rolümüzü üstleniyoruz. Ancak içeride üreticinin neredeyse 4 aylık alacaklarının duruyor olması piyasayı kilitliyor. Üretimin sağlıklı olarak ilerlemesi için firmaların tamamı ile sürekli bu konuları işliyoruz. Çiftçi yaşamalı ki sanayicide yaşamalı.”

Yörsan’ın üreticiye 4 aydır süt parasını ödemediğini hatırlatan HAYKOOP Başkanı Özen şunları söyledi: “Bütün yük üreticinin üzerine yıkılmış durumda. İstiyoruz ki firmalar bu yükü çiftçinin üzerinden bir miktar kendi bünyelerine alsınlar. Bu konuda bir numarada gelen firma Yörsan. Çünkü yükü üreticiye yükleyen firma o. Yörsan’a süt veren 30 kooperatifimizden 24 tanesi buradaydı. Hepsinin derdi ortak ve sistem kilitlenmiş durumda. Kooperatifler devlete vergi ödeyemez duruma gelmiş. Düşünün Mayıs ayının faturasını kesmişler, oradan bir KDV oluşmuş ama KDV ödeyecek para da gelmemiş. Üstüne Haziran ayının faturasını kesmişler o da kalmış. Temmuzu kesmişler ve dün itibarı ile Temmuz ayının KDV’leri ödendi. Benim kooperatiflerim Temmuzu bırakın Mayıs ve Haziranı da alamadılar. Alamadıkları paranın da KDV’lerini ödemek zorunda kaldılar. Süt paralarını alamayınca bu paraları nereden ödeyecekler? Başkanlar devletle sıkıntı yaşamamak için kendi cebinden para ödüyor ve kendi çocuklarının rızkını da buraya yedirmiş oluyor”.

YÖRSAN ÖNÜNDE SÜT DÖKME EYLEMİ YAPILACAK

HAYKOOP Başkanı Faruk Özen, “Radikal bir çözüm için aldığımız karar ile Yörsan firmasına kararı tebliğ edeceğiz. 1 Eylül Perşembe gününe kadar içerideki 4 aylık alacağımızın 3 ayını kooperatiflerin hesaplarına yatırmalarını isteyeceğiz. Yaklaşık 7,5 milyon lira civarında bir paradan bahsediyoruz. Yatırılmadığı takdirde Cuma günü Yörsan önünde süt dökme eylemi ve basın açıklaması gerçekleştireceğiz’ dedi.

Özen konuşmasının devamında şunları belirtti: ‘Hiç kimse zararlı çıkmasın. Ayın 12 sinde bayram var. Bu paralar ödenmediği sürece bayramın bir anlamı kalmıyor. Ramazan bayramını parasız geçirdik. Kurbanı bari geçirmeyelim. Umarım Yörsan firması sağduyulu davranır. Bu bizim talep ettiğimiz paraları Perşembe’ye kadar kooperatif hesaplarına aktarır. Eylem yapmadan ilişkileri germeden bu sorunu inşallah çözeriz. Zira 2 senedir 3 aylık sürekli alacaklıyız. İki yılda bir defa bu ödemeyi yapması bize karşı doğal bir görev diye düşünüyorum. Aidiyet duygusu ile 2 yıldır bu firmaya süt veriyoruz. Geçmiş yılların hatırına ya da düzelir diyerek 3 ay geriden sütünüzü veriyorsunuz. Yörsan’ın da bunu düşünüp; ‘ Kooperatifler bana seslerini çıkarmadan sütlerini veriyor bu da benim görevim’ diyerek paraları öder diye düşünüyoruz. Yoksa üreticinin sesi eylemlerle yayılacaktır”.

“BAYRAMA PARA LAZIM CEBİMİZ BOŞ”

Yörsan’a süt veren kooperatiflerden Dikkonak Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı İsa Şahin ise tepkisini şöyle dile getirdi: “Yaklaşık 4 aydır paramızı alamıyoruz. Büyük sıkıntı içindeyiz. Vergi borcumuzu ödeyemiyoruz. Ödeyemediğimiz için Vergi icra gönderiyor. Ramazanı parasız geçirdik. Kurban geliyor para hala yok. Yörsan yetkililerinden sürekli duyduğumuz tek şey ‘Haftaya bu haftalar bitmiyor. Tükeniyoruz. Bir olup bir hareket etmenin kararını biz aldık. Tebliğ edildikten sonra hukuki yollardan hakkımızı arayacak ve eylemlerimizi büyüteceğiz.”

Bigadiç Balatlı mahallesinden Remzi Dalgıç, ‘Yörsan bana Paran yatacak dedi. Akşama kadar bankada bekledim. Akşama doğru 17.30’da telefon geldi. Bu hafta para yok. Haftaya kaldı dendi. Ben 4 haftadır aynı şeyi yaşıyorum. Umudumuz Haykoop Başkanı Faruk Özen. Biliyorum ki eylemci bir ruh gerek. Paramızı alamıyoruz.”

Hamzacık Kooperatifi Başkanı Mustafa Bey, “1994 yılından bu yana Yörsan ile çalışıyoruz. 2014’te dediler ki Yörsan Abraaj Grubuna satıldı. Biz de dedik ki, Yörsan’ı Yörsan yapan biziz. Yörsan bizim firmamız. Bu firmayı markayı üretici olarak biz yarattık. Mağdur olmamıza rağmen firmanın arkasında hep durduk ama üretici olarak artık bıçak kemiğe dayandı ve biz dayanamıyoruz. Bundan sonra sohbetlerle değilde demokratik ortamlarda hakkımızı aramaya devam edeceğiz”

Paralarını alabilmenin derdinde olan süt üreticileri kooperatifler 1 Eylül Perşembe gününe kadar paraların yatırılmasını bekleyecek. Ardından 5 Eylül Pazartesi sorun çözülmemişse tekrar paraların yatırılması için Yörsan’a mühlet vereceğiz. 6 Eylül de de bütün alacaklarımızı noter kanalı ile ihtar çekerek, yasal işlem başlatacağız. Noterde 32 günlük verilecek bir süre sonrasında paralarımız ödenmezse, icra takibi yoluyla kanun çerçevesinde paralarımızı alacağız. Bir sorumluluğumuz var: Amacımız piyasayı yıkmak değil aksine onarmak. Yeniköy Merkez Kooperatifinden Şeref Güçkan ‘Süt paralarını alamıyoruz. 4 ay olacak. Yem, saman, silaj alamıyoruz. Yine bir bayram geliyor çoluk çocuk yırtık ayakkabı ile geziyor. Yine para yok!

Kaynak: Balıkesir Merhaba Gazetesi

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.