Türkiye’ye dünya lideri olduğumuzu anlatacağız

Boumatic dünyadaki üç büyük sağım sistemi markasından biri. Türkiye pazarına Zirve A.Ş. ile iddialı giriş yapan BouMatic, gözünü büyük çiftliklere dikti.

Dünyanın önde gelen süt sağım sistemleri üreticilerinden BouMatic, Türkiye pazarına iddialı giriyor. Süt üretimindeki tüm süreçlerde üreticinin yanında yer alarak sektöre yeni bir soluk getiren BouMatic’in süt hasadındaki yaklaşımını ve Türkiye pazarına yönelik hedefl erini Güney ve Orta Avrupa, Kuzey Afrika ve Türkiye Satış Direktörü Jean-Rene Thibaut ile konuştuk. Röportajda Türkiye Satış Müdürü Can Tunçay ve BouMatic Türkiye Distribütörü Zirve A.Ş. Genel Müdürü Hüdayi Kavuşturan da bizimle birlikteydi.

Dünyadaki üç büyük sağım sistemi üreticisinden birisiniz. Yaklaşımınızdan ve misyonunuzdan bahseder misiniz?

Misyonumuz hayvanlarımızın ürettiği sütün tamamını en hassas ve en hızlı şeklide hasat etmek için yaratıcı çözümler sunmaktır. BouMatic süt hasadında (sağım yerine hasadı ifadesini kullanmayı tercih ediyorlar) dünya pazarında büyük bir paya sahiptir. İşimizi sütün tamamını hassas, hızlı ve eksiksiz olarak memeden hasat edilmesi olarak tanımlıyoruz. Süt üretimini yöneterek hayvan sağlığını ve süt kalitesini artırmayı amaçlıyoruz. Biz bütün yatırımı hayvana yapıyoruz, bizim için öncelikli olan inektir. Bu nedenle süt çiftliği işletmecisinin yanında, ineklerin de çözüm ortağıyız.

‘Her şey inekler için’ sloganıyla dünya pazarında öne çıkmanızın nedeni bu mu?

Doğrudur. Biz önce hayvan sağlığına ve üretimine odaklanıyoruz, bunun sonucunda zaten üretici de kazanmış oluyor. Bu nedenle veteriner hekimler ve zooteknistler ile birlikte çalışıyoruz. Ürünlerimizi geliştirirken akademik altyapı ve çiftlik tecrübelerini birlikte kullanıyor en doğru, ekonomik ve karlı sonuca ulaşıyoruz. Bu kapsamda ABD’de Madison Wisconsin Üniversitesi ile birlikte çalışıyor, ürün denemelerini beraber yapıyoruz.

BouMatic olarak ürünlerimizi işletmenin bütün süreçlerini ve çiftlik yönetimini göz önünde bulundurarak geliştiriyoruz. Bunun sebebi ise süt üretimini, kalitesini ve sağımı optimize etmek. Yatırımcılar bizden sadece sağım makinesi almıyor,çiftlik planlaması ve yönetimiyle ilgili her aşamada onların yanında oluyoruz. Çiftlik için en uygun yönetimi gerçekleştirmesi için yatırımcıyla birlikte çalışıyoruz.

Hayvan konforu, gübre yönetimi, çiftlik (ahır) dizaynı, zemini göz önünde bulundurarak çalışıyoruz. Yemleme istasyonları ve sağımhanelerle ilgili de hayvanın konforunu düşünerek yatırımcıya destek veriyoruz. Bizce süt çiftliği yönetiminde üç temel kural var. Bunlar, ABC yani (Air – havalandırma, Bait – yemleme, Comfort – konfor) olarak isimlendiriyoruz. Bunlara sürü yönetiminin 3 önemli faktörü diyebiliriz. Biz hizmet verirken bütün ayrıntılara önem veriyoruz.

Çalışanlarımız ciddi bir eğitim süreçlerinden geçerek BouMatic’in misyonunu gerçekleştirmek için çalışıyorlar. Eğitimler bizim için çok önemli, her konumdaki çalışanlarımızın tümü eğitimlerden geçerek, sınavlara tabi tutuluyor ve bunun soncunda sertifika alıyorlar. Sadece BouMatic çalışanları değil, bayilerimizi ve çalışanlarını da bu eğitimlerden faydalandırarak bizleri çok daha iyi temsil etmelerini ve bulundukları bölgedeki yatırımcılara maksimum faydayı sağlayabilmelerini temin etmiş oluyoruz.

BouMatic’in Türkiye pazarıyla ilgili hedefl eri ve tespitlerini okurlarımıza aktarmanızı istiyorum. Teknik ayrıntılardan ziyade genel yaklaşımınızı ve Türkiye süt hayvancılığına katacağınız değerlerden bahsedebilir misiniz?

BouMatic’in süt hayvancılığına nasıl baktığını ortaya koymak için teknik konulardan bahsediyorum. Biz sadece süt makinelerine ve sağım sistemlerine odaklanan bir fi rma değiliz. Süt çiftliğinde üretimi etkileyen tüm unsurlarda geniş bir tecrübe ve bilgi birikimine sahibiz. İşe bu bilgi birikimiyle yaklaşıyoruz. Bizim amacımız makineyi satıp gitmek değil. Konuya geniş alandan bakarak süt çiftçisine kapsamlı bir hizmet ulaştırmaktır. Yani, BouMatic olarak Türkiye’de olmayan bir yaklaşımı getiriyoruz.

Türkiye’de Zirve Gıda Tarım Hayvancılık A.Ş. ile birlikte çalışıyoruz. Pazarlama, satış ve bayilik teşkilatının oluşturulması, teknik destek ve servis birimlerinin kurulması başta olmak üzere tüm çalışmalarımızı Zirve üzerinden yapacağız. Zirveyle çalışmanın yanı sıra BouMatic bünyesinde Can Tunçay ile birlikte Türkiye Satış Müdürü olarak çalışmaya başladık. Burada bizim ilk hedefi miz BouMatic alan müşterimizi tam anlamıyla memnun görmek. Aldığı ürünün kalitesinden ve performansından en ufak bir şikâyetinin olmamasını sağlamak…

Biliyoruz ki, Türkiye ekonomisinin gelişmesine paralel olarak süt inekçiliğine ciddi yatırımlar var. Bu pazardaki gelişime bağlı olarak BouMatic ve Zirve, yatırım yapmaya kararlılar ve fikir birliği içerisindeler. Müşteriyi yüzde 100 memnun etmek için bu alanda yatırımdan çekinmeyeceğiz.

Sağım sistemleri pazarı bakımından Türkiye süt sektörünü nasıl değerlendiriyorsunuz?

Türkiye ile ilgili net olan bir şey var. Süt işletmelerinin yüzde 85’i küçük işletmelerden oluşuyor, ancak diğer tarafta da hatırı sayılır miktarda 200 başın üzerinde büyük işletme mevcut. BouMatic büyük işletmeler alanında dünya lideri ve uzun yıllar içerisinde elde ettiği bilgilerle bu konuda kendisine güveniyor. Uzmanlık alanımız büyük işletmeler olduğundan bu alanda Türkiye’ye faydalı olacağımızı düşünüyoruz.

Küçük işletmelere yönelik ürününüz var mı?

Bu alan bizim ilgi alanımız değil, bizim uzmanlık alanımız büyük işletmeler. Ancak Zirve ile birlikte Türkiye pazarına özel, küçük işletmelere yönelik ciddi bir çıkışımız olacak. Şimdilik bu sürpriz olarak kalsın. Zamanı geldiğinde açıklayacağız.

BouMatic sağım sistemlerinde rekabetçi ortamın oluşmasına nasıl bir katkı sağlayacak?

BouMatic büyük işletmelere yönelik sağım sistemleri konusunda dünyadaki üç büyük markadan biridir. Türkiye pazarında şu ana kadar bu üç markadan ikisi faaliyet gösteriyordu. BouMatic dünya pazarında olduğu gibi Türkiye pazarındaki yerini de aldı.

BouMatic’in Türkiye’ye geliş amacı makine satışı dışında, sürü yönetimiyle ilgili bilgilerini de Türkiye’ye getirmek. Biz olaya farklı bir açıdan bakıyoruz. Amacımız sadece makine satmak değil, makine işin bir parçası. Biz müşterilerimizin toplam karlılığını hedefliyoruz. Yani makineyi satıp geri çekilmiyoruz, müşterimizin iş ortağı gibiyiz, onu karlı görmedikçe görevimizi yapmış saymıyoruz. Amacımız, toplam bir paket içerisinde işin planlama aşamasından başlayarak yatırımcıyı karlı hale getirmek. Rekabetten fiyatı kastediyorsanız, fiyat bazında rekabet içerisinde olmayacağız.

BouMatic Türkiye pazarı için nasıl bir strateji izleyecek?

Öncelikle hedefimiz müşterilerimize dört dörtlük hizmet ve servis sağlamak. İkinci olarak da BouMatic’ten aldığı ürün ve hizmetlerle elde ettiği performansla olabildiğince memnun müşteriler yaratmak. Bunun için gerekli olan bilgi ve tecrübe bizde mevcut. Bizim için yeni bir pazar olan Türkiye’de bu birikimimizi kullanacağız. Dinamik bir pazarlama stratejimiz var, ineğe ve çiftçinin memnuniyetine odaklanıyoruz ve düzenleyeceğimiz aktivitelerle bunu ortaya koyacağız.

Süt çiftliği yatırımcılarımızın çoğunun sağım sistemleriyle ilgili bilgi düzeyi biraz yetersiz. Ürünü seçerken ya da alırken neye göre alacağını yeterince bilmiyor. Bunun üstesinden nasıl geleceksiniz?

Bu kesinlikle doğru, bunun üstesinden gelmek için iletişim ve eğitim faaliyetlerine öncelik vereceğiz. BouMatic’in bilgi ve tecrübesiyle bu alandaki sanatkârlığını ortaya koyacağız. Belirli bir süreçte zamanla aşılabilecek bir konu, ancak biz iletişim ve eğitimle yatırımcının bilgi ve bilinç düzeyini yükseltmeyi hedefliyoruz.

Türkiye’de sizi en çok neyin zorlayacağını düşünüyorsunuz?

BouMatic bugüne kadar Türkiye pazarında yoktu. Türkiye’deki insanlar tarafından pek bilinmediği için dışarıda kaldı. Dünyada birçok ülkede pazar lideriyiz, özellikle 200 baş ve üzeri çiftliklerde. Türk çiftçisine dünyada lider olduğumuzu anlatacağız. Bunun yanı sıra, sadece süt sağım makinesi üretmediğimizi, sürü yönetimi ve süt hasadındaki başarımız ve tecrübemizle fark yaratan çözümler geliştirdiğimizi ortaya koyacağız. Ayrıca geliştirdiğimiz yeni ürünlerle -özellikle büyük sürülerdeverimliliği nasıl artırdığımızı Türk çiftçisine aktaracağız. Bu konuda dünyada en iyi biziz, Türk çiftçisi bugüne kadar bunu bilmiyordu, bunu göstermeye çalışacağız.

…..

Zirve A.Ş. Genel Müdürü Hüdayi Kavuşturan: “BOUMATIC BİZİ ETKİLEDİ”

Zirve olarak ana felsefemiz gereği, kendimiz satın almayacağımız hiç bir ürünü satmıyoruz. BouMatic distribütörü ya da satıcı kimliğimi bir kenara bırakın öncelikle ben bir teknik adamım ve bu sıfatla bir ürünü değerlendirirken öncelikle kendimize ‘Biz olsak bu ürünü, ekipmanı satın alır mıydık’ diye soruyoruz. Eğer cevabımız evet değilse o ürünle kesinlikle ilgilenmiyoruz.

BouMatic’i de bu şekilde değerlendirdik. BouMatic’in üstün özellikleri ve arkasındaki teknoloji ve bilgi birikimi bizi etkiledi. Bugün BouMatic’in Türkiye distribütörü olarak yatırımcıların hizmetindeyiz.

En iyiyi sunmak için çalışıyoruz

BouMatic’in felsefesi aynı, müşterilerimize her zaman en iyiyi sunmayı ve onların karlılığını arttırmayı hedefl iyoruz çünkü müşterimizin karlılığı bizim öncelikli hedefimiz. BouMatic sağım sistemlerinin sahip olduğu üstün özelliklerinin, yatırımcının karlılığını artırmasında büyük katkı sağladığına inandığımız için BouMatic ile çalışmayı tercih ettik.

Zirve olarak ana işimiz sürü yönetimi ve beslemesine yönelik hizmetler vermektir. Biz genellikle çiftlikler kurulduktan sonra devreye giriyorduk.

Çiftliklerin planlanma safhasında yapılan hatalar yatırımcının karlılığını ve bizim performansımızı olumsuz etkiliyordu. Bu nedenle yatırımcıyla planlama aşamasında tanışmak ve onları olası hatalardan korumak amacıyla planlama ve ekipman temini konusunda da hizmet vermeye başladık. BouMatic distribütörlüğü de bu amaca ulaşmak için olmazsa olmazlarımızdandı.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.