Rusya’ya peynir ihracatı hayal oldu

Ulusal Süt Konseyi Başkanı Harun Çallı, “Rusya’da ekonomik kriz devam ederken süt üreticilerimiz güvence almadan Rusya’ya ihracat yapmak istemiyor” dedi.

Ulusal Süt Konseyi Başkanı Harun Çallı “Rusya’da ekonomik kriz devam ederken süt üreticilerimiz güvence almadan Rusya’ya ihracat yapmak istemiyor” dedi.
Rusya’nın AB’ye uyguladığı ambargo nedeniyle ihracatta artış beklentisi içine giren süt üreticileri, rubledeki değer kaybı ve Rusya’daki ekonomik kriz nedeniyle bugüne kadar söz konusu pazardan umduğunu bulamadı.
Ukrayna krizi nedeniyle AB’den gıda ithalatının yasaklanması, Rusya’nın süt ürünlerini Türkiye’den alacağı beklentisini yaratmıştı. Ancak bu ülkedeki ekonomik kriz nedeniyle ihracatta beklenen olmadı.
Ulusal Süt Konseyi ve ASÜD Başkanı Harun Çallı, ambargo öncesi dönemde Rusya’nın 4,3 milyar dolarlık süt ürünü ithal ettiğini, bunun 1,5 milyar dolarlık kısmını AB ülkelerinden, kalanını da Belarus, Ukrayna ve Kazakistan’dan gerçekleştirdiğini söyledi.
AB’den ithal edilen ürünlerin yarısının Türkiye’de üretilmeyen sert peynirlerden oluştuğuna dikkat çeken Çallı, “Rusya şu anda gauda, emental gibi sert peynirleri İsviçre’den ithal etmektedir. Geriye kalan açık ise 750 milyon dolar civarındadır. Türkiye bunun ancak 300-350 milyon dolarını verebilir. Bu da yaklaşık 150 bin ton civarında ürün demektir” diye konuştu. Türk şirketlerin yaklaşık 100 milyon dolarlık (50 bin tonluk) anlaşma yaptıklarını kaydeden Çallı, 100 bin ton ürünün rahatlıkla Rusya’ya pazarlanabileceğini ifade etti.
Henüz Rusya’ya istenilen düzeyde süt ürünü ihracatı yapılamadığını ifade eden Çallı, bu ülkede yaşanan ekonomik durgunluk nedeniyle kimsenin güvence almadan Rusya’ya ihracat yapmak istemediğini söyledi. Geçen yıl Rusya’ya 300 bin dolar karşılığı 55,3 ton süt ürünleri ihracatı yapıldı. Ancak Rusya’nın Türk süt firmalarına garanti vermediği için ihracatın devamı gelmedi.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.