Okul sütünde skandal

Bugün başlatılan “okul sütü” projesi kapsamında yurt genelinde tüm okullarda süt dağıtımı başladı. Başta Diyarbakır, Sivas, Edirne, Adana, Mersin, Kırıkkale, Antalya, Konya ve Samsun olmak üzere birçok ilde dağıtılan sütlerden içen çocuklar hastanelere kaldırıldı.

DİYARBAKIR
Diyarbakır’da dağıtım sonrası 110’dan fazla öğrenci zehirlenerek hastanelere kaldırıldı. Merkez Bağlar İlçesi Hürriyet, Çelebi Eser, Nüket Coşkun İlköğretim okullarında 110’dan fazla öğrenci sütten zehirlendi. Bazı veliler sütlerin Cuma günü getirildiğini ve 5 günden bu yana depoda saklanması nedeniyle sıcaktan bozulduğunu iddia ederken, öğrenciler ise süt içtikten sonra fenalaştıklarını söyledi. Hürriyet İlköğretim Okulu’na ardı ardına ambulanslar gelirken, her ambulans 10’dan fazla öğrenciyi alarak hastanelere götürdü. Ambulansların götürmekte zorlandığı öğrenciler öğretmenlere ait sivil arabalarla da hastaneye götürülürken, veliler okula akın ederek olayı protesto etti. Yoğun kalabalığın olduğu okulda veliler konuyla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti.

Vali Toprak: Zehirlenme psikolojik
Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, “Şu ana kadar herhangi bir problem yok. İstisnası Hürriyet İlköğretim Okulu’nda bir veya birkaç çocuğumuzun mide bulantısı şikayetiyle ortaya çıkan bir olay. Onlar hastaneye götürüldü. Psikolojik olarak diğer çocuklar da bundan etkilendi. Bunlar da hastaneye götürüldü. Biz bunun sütten olduğunu düşünmüyoruz. “Aynı partide aynı noktadan gelen sütün bir başka noktada olumsuz çıkmasının mümkün olmadığını anlatan Toprak, ama herhangi bir problem oluşmaması için Sağlık Müdürlüğü’nün konuyu incelediğini aktardı. Bazı çocuklara bazı besinlerin dokunabileceğini bildiren Toprak, yumurta ve süt alerjisinin olabileceğini, bazı çocukların da ciddi manada aç kalmış olabileceklerini kaydetti.

SİVAS
Sivas’ta süt dağıtımında yüzlerce öğrenci içtikleri sütlerden zehirlendi. Zehirlenen öğrencilerin, Numune Hastanesi, Sivas Devlet Hastanesi ve Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakülkesi’ne kaldırıldıkları bildirildi.

Vali Kolat: Sütler bozuk
Sivas Valisi Ali Kolat, ilköğretim okulu öğrencilerinin sütten zehirlendiği iddiasına ilişkin, “Bozuk süt olduğu anlaşılıyor, arkadaşlarımızın tespitleri öyle” dedi. Sivas Numune Hastanesi’nde tedavi gören öğrencileri ziyaret eden Vali Kolat, hastane çıkışında basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Vali Kolat, “Zehirlenme değil de arkadaşlar sanıyorum süt herhalde biraz bozuk. Bozuk süt olduğu anlaşılıyor, arkadaşlarımızın tespitleri öyle. ‘Zehirlenme’ demeyelim de bozuk sütün, bozuk gıdanın verdiği biraz kısmen psikolojik diyelim, kısmen de rahatsızlık şeklinde ama ciddi bir vaka yok” diye konuştu. Süt dağıtılan 7 okuldan şikayet geldiğini belirten Kolat, şunları söyledi: “Birbirinden duyan okullar da tedbir anlamında gelmeye başladı. Yoğun bir şey var. Arkadaşlarımız duruma müdahale ediyorlar. Hemen hepsine gerekli müdahaleyi yapıyorlar. Ciddi bir vakamız yok. Çocukların genel durumu iyi. İnşallah bizi üzecek bir durum olmayacak. Sonra arkadaşlar durumu rapor edip, tespit edecekler.”

Paketler üzerinde yazılı olan son kullanma tarihlerinde olumsuzluk görülmediğini, iki parti halinde gelen sütlerden birisinin gıda tahlilinin yapıldığını, bunda da olumsuz bir durum olmadığını belirten Kolat, “Gıda tahlilini yapmadığımız ya da bizden habersiz dağıtım olmuş, inisiyatifimiz dışında dağıtım olmuş sanıyorum, muhtemelen o ikinci partideki dağıtımdan kaynaklandı. Son kullanım tarihi 26 Ağustos tarihi olan partiden kaynaklandı” diye konuştu. Bu arada bazı veliler, dağıtıcı firmaların, çocuklarına son kullanım tarihi geçmiş süt verdiğini öne sürdü.

ADANA
Adana Fevzipaşa Mahallesi’ndeki 24 Kasım İlköğretim Okulu’nda, ücretsiz dağıtılan sütten içen yaklaşık 200 öğrencide karın ağrısı, mide bulantısı ve baş dönmesi görüldü. Öğrenciler hastanelerde tedaviye alınırken, dağıtılan sütlerin bayat olduğunu ve ambulansların geç geldiğini öne süren veliler, sağlık görevlileri ve öğretmenlere saldırmaya kalkıştı. Okul bahçesinde ağlayan, fenalık geçiren çocuklarını görünce paniğe kapılan veliler, öğretmen ve sağlık görevlilerine tepki gösterdi. Dağıtılan sütlerin bayat ve bozuk olduğunu ve ambulansların geç geldiğini öne süren bazı veliler, doktorlar ve öğretmenlere saldırmaya kalktı. Çıkan arbedeyi okula gelen polis ekipleri güçlükle önlemeye çalıştı. İlk müdahaleleri 3 ambulansla gelen sağlık ekipleri tarafından okul bahçesinde yapılan öğrenciler, çeşitli hastanelere kaldırılıp, tedavi altına alındı.

EDİRNE
Edirne’de de kent merkezindeki Yusuf Hoca İlköğretim Okulu’nda, dağıtılan sütlerden içen 30 öğrenci karın ağrısı ve kusma şikayetiyle hastaneye kaldırıldı. Hastanelerde tedavi altına alınan öğrencilerin sağlık durumlarının iyi olduğu belirtilirken, öğrencilerin zehirlenmesine neden olduğu belirtilen sütler incelemeye alındı. Edirne Valisi Gökhan Sözer, dağıtılan sütlerin bazı öğrencilerde mide bulantısına ve kusmaya yol açtığını, konuyu araştırdıklarını söyledi. Vali Sözer şunları kaydetti: “Bazı öğrencilerde mide bulantısı ve kusma oldu, konuyu araştırıyoruz. Kontrol amaçlı yaklaşık 20 öğrenciyi hastaneye sevk ettik. Sütlerden numune alındı. Öğrenciler aç karnına süt içtikleri için de mideleri bulanmış olabilir. Bazıları psikolojik olarak da etkilenmiş olabilir. Başka birşeyden de zehirlenmiş olabilirler. Araştırıyoruz” dedi.

KONYA
Konya’nın Karatay ilçesindeki TOKİ Mustafa Çetin İlköğretim Okulu’nda ‘Okul Sütü Programı’ kapsamında ilk belirlemelere göre 25 öğrenci, dağıtılan sütlerden zehirlendiği bildirildi. Süt dağıtımının ardından bugün öğle saatlerinde bazı öğrencilerde karın ağrısı, mide bulantısı ve baş dönmesi şikayetleri baş gösterdi. Bunun üzerine okul yetkilileri, 112 Acil Servise haber verdi. Okula çok sayıda ambulans gönderilirken, ilk belirlemelere göre 25 öğrenci sütten zehirlendiği şüphesiyle hastaneye kaldırıldı. Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, “Bize, etkilenen 18 öğrenci intikal etti. Tekrar ediyorum zehirlenen değil etkilenen. Şimdi bu öğrencilerin acil servise yaptıkları müracaatlar sonrasında hekim arkadaşlarımız değerlendirmelerini yaptılar, zehirlenme olmadığından evlerine gönderdiler” dedi.

ANTALYA
Antalya’nın Muratpaşa ilçesinde Hakkı Tatoğulları İlköğretim Okulu’nda okuyan 48 öğrenci, içtikleri sütten rahatsızlanarak Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Karın ağrısı ve kusma şikayetiyle 30 öğrencinin Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne, 18 öğrencinin Atatürk Devlet Hastanesi’ne kaldırıldığı belirtildi. Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Nurullah Bülbüller, “Sadece 2 öğrenci kusma şikayetiyle geldi, diğer öğrencilerde karın ağrısı şikayeti bulunuyor. Kusma şikayetiyle gelen 2 öğrenciye serum takıldı, karın ağrısı şikayetiyle gelen diğer öğrenciler ayakta tedavi edilip gönderildi” dedi. Hastaneye gelen İl Sağlık Müdürü Adem Bilgin, konuyu araştıracaklarını daha sonra bilgi vereceklerini kaydetti.

KIRIKKALE
Kırıkkale’de da bazı ilköğretim okullarında eğitim gören 36 öğrenci, sütten zehirlendikleri şüphesiyle hastanelere kaldırıldı. Merkezde Dede Korkut İlköğretim Okulu’nda 9, Keskin’de Cumhuriyet İlköğretim Okulu’nda 10, Karakeçili Merkez İlköğretim Okulu’nda ise 17 öğrenci, dağıtılan sütlerden rahatsızlanarak hastanelerde tedavi altına alındı. Öğrencilerin hayati tehlikelerinin bulunmadığını ve hepsinin ayakta tedavi gördüğünü belirten İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Fatma Sönmez, “Şu anda okullarda süt dağıtımı başladığı için tedbiren, henüz neticesi bilinmemekle beraber öğrencilere süt dağıtımını, Valilik kararıyla durdurduk” diye konuştu.

MERSİN
Mersin’in Mut ilçesinde ilköğretim okulunda dağıtılan sütten içtikten sonra fenalaşan yaklaşık 15 öğrenci hastaneye kaldırıldı.  Mut Şehit İbrahim Soysal İlköğretim Okulu’nda dağıtılan sütten içen öğrencilerden bazıları fenalaştı. Zehirlenme şüphesiyle yaklaşık 15 öğrenci, Mut Devlet Hastanesi’ne götürüldü. Mut İlçe Milli Eğitim Müdürü Harun Gergin, öğrencilerin okulda dağıtılan sütü içtikten sonra rahatsızlandıklarını belirterek, “Bu öğrencileri hastaneye kaldırdık. Şu an 3 öğrencinin tedavisi sürüyor. Diğer öğrenciler kontrolden geçirilerek okullarına geri gönderildi” dedi.

SAKARYA
Sakarya Karapürçek’te 38 ilköğretim okulu öğrencisi, dağıtılan sütten zehirlendikleri şüphesiyle hastaneye kaldırıldı. Atatürk İlköğretim Okulu’ndaki 32 ile Mecidiye İlköğretim Okulu’ndaki 6 öğrenci de, dağıtılan sütleri içtikten sonra mide bulantısı ve karın ağrısı şikayeti ortaya çıkması üzerine durum sağlık ekiplerine bildirildi. Öğrenciler, okullara sevk edilen ambulanslarla Akyazı Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Öğrencilerin sağlık durumlarının iyi olduğu, bazı öğrencilerin de ayakta tedavi edildiği bildirildi. Sakarya Milli Eğitim Müdürlüğünün konuyla ilgili 2 müfettiş görevlendirdiği öğrenildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Sağlık İl Müdürlüğü ekipleri, dağıtılan sütlerden numuneler alarak incelenmek üzere Ankara’daki Hıfzıssıhha Laboratuvarı’na gönderildi.
Karapürçek İlçe Milli Eğitim Müdürü İsmail Hakkı Doğramacı, Cihan Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, hastaneye kaldırılan öğrencilerin sağlık durumlarının iyi olduğunu söyledi. Dağıtımı yapılan sütlerin son kullanım tarihinin 22 Ağustos 2012 olduğunu kaydeden Doğramacı, “Sütler, 30 Nisan Pazartesi günü geldi. Serin yerde muhafaza ediliyordu. Velilerinin izin verdiği öğrencilere sütler bugün dağıtılmaya başlandı.” dedi.
DENİZLİ
Denizli Ahmet Nuri Erikoğlu İlköğretim Okulu’nda dağıtılan sütlerden içen 17 öğrenci, zehirlenme belirtileriyle hastaneye kaldırıldı. Dağıtılan sütlerden içen 17 öğrencide, bir saat sonra mide bulantısı ve karın ağrısı şikayeti başladı. Bunun üzerine okul yönetimi, durumu 112 Acil Servise bildirdi. Denizli Devlet ve Servergazi Devlet Hastaneleri’ne kaldırılan 17 öğrenciye serum takılıp, tedavilerine başlandı. Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Acil Servisi Doktoru Ahmet Bozkurt, “Öğrencilerin genel durumu iyi. Önlem amacıyla bazılarını yatırdık. Bu çocuklarımızı enfeksiyon uzmanı doktor muayene ettikten sonra taburcu edeceğiz” dedi. Çocukların zehirlendiği haberini alan çok sayıda veli okula akın etti. Zehirlenen öğrencilerin aileleri ise, hastaneye gelerek, çocuklarının durumunu öğrenip, moral vermeye çalıştı.

SAMSUN
Samsun’un Vezirköprü İlçesi’nde, proje kapsamında dağıtılan sütten içen 8 ilköğretim okulu öğrencisi, rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı.

Bu illerin dışında diğer illlerden de benzer vakalara ilişkin haberler geliyor.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.