TARSİM tarafından sigorta kapsamına alınacak riskler, ürünler, bölgeler ile devlet tarafından sağlanacak prim desteği miktarlarında 2017 yılında ciddi değişiklikler olacak.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, bitkisel ve hayvansal üretimde kayıplara neden olan doğal risklerin önlenmesi amacıyla Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tarafından sigorta kapsamına alınacak riskler, ürünler, bölgeler ile devlet tarafından sağlanacak prim desteği miktarlarında 2017 yılında ciddi değişiklikler olacağını açıkladı.
Bitkisel ürünlerle ilgili bu sene isteğe bağlı olmak üzere açık alanda yetiştirilen meyvelerin don riskinin de teminat kapsamında olduğunu hatırlatan Çelik, gelecek sene olgunlaşma ve hasat döneminde meydana gelen yağışlar nedeniyle kiraz ürünü; dolu, yangın, fırtına, hortum, heyelan, deprem, sel ve kar ağırlığı nedeniyle meyve ağaçları ve asmaların ilk kez teminat altına alınacağına dikkati çekti.
Çelik, her tür tedbirin alınmasına rağmen, kontrol edilemeyen bazı durumlarda meydana gelen hırsızlık olaylarının yetiştiricilerin mağduriyetine yol açabildiğini vurgulayarak, bu çerçevede isteğe bağlı olmak üzere hırsızlık veya hırsızlık teşebbüsü sonucu hayvanda meydana gelen zararların da 2017’de ilk defa teminat kapsamına alınacağını söyledi. Çelik, gelecek dönemde ilk kez açık ve yarı açık sistemde yetiştirilen kümes hayvanlarının da ölüm riskine karşı teminat kapsamına alınacağını açıkladı.
Çelik, tarım sigortaları kapsamında 2006-2016 arasında yaklaşık 7 milyon 277 bin poliçe oluşturulduğuna dikkati çekerek, bu çerçevede 2,6 milyar lira devlet desteği sağlandığını ve 3,2 milyar lira tazminat ödemesi gerçekleştirildiğini belirtti.
Bu kapsamda üretilen toplam sigorta prim miktarının, yıllar itibariyle artışgöstermesinin de üreticilerin bu konudaki duyarlılığını gösterdiğine işaret eden Çelik, 2017 yılına ilişkintarım sigortaları düzenlemesinin, Bakanlar Kurulu kararı olarak Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla uygulamaya geçeceğini kaydetti.