Gıdada rekabeti inovasyon belirleyecek

Geçtiğimiz yıl gıda ve içecek sektöründe Ar-Ge ve inovasyon alanında teşvik edici bir kurum olarak faaliyete geçen Ulusal Gıda Teknoloji Platformu, AB’de üyesi olduğu “Avrupa Teknoloji Platformu’nun Yaşam İçin Gıda” konulu toplantısına İstanbul’da ev sahipliği yaptı.

Avrupa Teknoloji Platformu, Food for Life 11. Ulusal Teknoloji Platformları toplantısına Avrupa Teknoloji Platformu Başkanı Daniele Rossi’nin yanı sıra 20’nin üzerinde Avrupa Birliği ülkesinden (Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Fransa, Almanya, Macaristan, İzlanda, İtalya, Arnavutluk, Litvanya, Norveç, Romanya, Rusya, İspanya, İsviçre, İngiltere ve Ukrayna) platform temsilcileri katıldı.

Toplantıya ev sahipliği yapan Ulusal Gıda Teknolojisi Platformu Başkanı Prof. Dr. Vural Gökmen, platformun gıda ve sağlık, gıda kalitesi ve üretimi, gıda ve tüketici, gıda güvenliği gibi alanlarda faaliyetlerini belirlediklerini söyledi. Gıda ve içecek firmalarının gelecekte şekillenecek pazarda rekabetçi şekilde var olabilmeleri için yeni bir takım paradigmalar üzerine odaklanmaları gerektiğini dile getiren Gökmen, çalışmalarına dayalı olarak Stratejik Araştırma Gündemi oluşturduklarını  kaydetti.

Gökmen konuşmasında; gıda ve içecek sektörünün ülke ekonomisine sağladığı pozitif katkının global ortamda sürdürülebilir olması için şirketlerin yenilikçi ürünler üretmesinin kaçınılmaz olduğunu ifade etti. Gökmen, “Platform faaliyetlerinin orta ve uzun vadede halk sağlığı ve yaşam kalitesi üzerine olumlu etki yapması, aynı zamanda ekonomik büyüme, teknoloji transferi, sürdürülebilir üretim ve tüketici güvenine dayalı daha rekabetçi bir ulusal gıda ve içecek sektörü oluşumuna katkı  sağlaması hedeflenmektedir” dedi. Gökmen, önümüzdeki yıllarda gıda ve içecek sektöründe mühendislik katma değerinin daha fazla pay alacağını ve yeni paradigmanın “engineered” gıdalar  olacağını öngördüklerini belirtti.

2010’da gerçekleştirilen 22. Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu (BTYK) toplantısında öncelikli alan olarak ilan edilen gıda ile ilgili ‘Ulusal Ar-Ge ve Yenilik Stratejisi’nin hazırlanması kararı alınarak buna paralel olarak Ulusal Gıda Teknoloji Platformu kurulmuştu.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.