TÜSİAD gıda enflasyonunu masaya yatırdı

Artan gıda fiyatlarının enflasyon üzerindeki etkisi Tarım Bakanı Faruk Çelik’in de katıldığı konferansta tartışıldı.

TÜSİAD’ın düzenlediği “Yapısal Sorunlar Perspektifinden Verimlilik ve Gıda Enflasyonu” Konferansı 28 Eylül’de İstanbul Tekfen Tower’da gerçekleşti. Konferansın açılış konuşmalarını TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran-Symes ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik yaptı.

TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran-Symes konuşmasında, “Dünya Bankası’nın bu yıl yayınladığı rapor 2050 yılında Türkiye’nin de içinde olduğu geniş bir bölgede iklim değişikliği sonucu yaşanacak su sıkıntısına dikkat çekiyor. Rapora göre bu durum GSYH’nın yüzde 6’sına varan ekonomik kayıplara neden olabilecek. Gıda fiyatlarındaki yükseliş de yüzde 84’e varabilecek” diyerek, gıda güvenliği ve güvenilirliği konusuna iklim değişikliği penceresinden bakmamızın kaçınılmaz olduğunu dile getirdi.

Bakan Faruk Çelik ise, enflasyon konusunda üreticiyi tatmin edecek, tüketiciyi üzmeyecek bir politikadan yana olduklarını bildirerek şunları kaydetti: “Türkiye’yi süt, besi ve yetiştirici ile ilgili üç bölgeye ayıracak ve hayvancılığa yeni bir soluk aldıracak bir sürece girileceğini bildirmek isterim. Tarımsal ürünlerin ve gıdanın arz güvenliğini sağlayacak milli tarım destekleme modelinde ise özellikle bitkisel üretimle ilgili yeni bir döneme girmiş oluyoruz.”

Konferansta Tarım Bakanlığı Müsteşarı Dr. Nusret Yazıcı da “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Perspektifinden Gıda, İçecek ve Tarım Sektöründe Verimlilik” konulu bir sunum yaptı. Açılış konuşmalarının ardından “Gıda, İçecek ve Tarım Sektöründe Yapısal Sorunlar Perspektifinden Verimlilik ve Gıda Enflasyonu” paneli gerçekleşti. Panelde TÜSİAD Yönetim Kurulu Eski Başkanı ve Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, Kalkınma Bakanlığı Tarım Daire Başkanı Dr. Taylan Kıymaz, FAO Türkiye Temsilcisi Yuriko Shoji ve Prof. Dr. Erol Çakmak gıda enflasyonunu tartıştı.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.