Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü ve Teknoloji Transfer Ofisi işbirliği ile Süt Endüstrisinde Sorun-Çözüm Pazarı Çalıştayı düzenlendi.
Ankara Üniversitesi Rektörlüğü ve Ankara Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) Yöneticisi Prof. Dr. Atila Yücel’in ev sahipliğinde yapılan çalıştay Prof. Dr. Tümer Uraz anısına 12 Şubat 2015 Perşembe günü düzenlendi. Ankara Üniversitesi’nin Gölbaşı’ndaki Teknoloji Geliştirme Bölgesinde gerçekleşen çalıştay Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Barbaros Özer’in açış konuşmasıyla başladı.
Çalıştayda, açılış konuşmalarının ardından Ankara Üniversitesi Süt Teknolojisi Bölümünden Prof. Dr. Celalettin Koçak’ın moderatörlüğünde “Süt Sektörünün Temel Teknolojik Sorunları” konulu panel yer aldı. Panelde bir konuşma yapan Ulusal
Süt Konseyi ve ASÜD Başkanı Harun Çallı, süt sektörünün dört temel sorunu olduğunu dile getirerek, bu sorunları bilgi kirliliği, hayvan hastalıkları, kalite ve kayıtdışılık olarak sıraladı. Çallı, Türkiye’de bin 734 onaylı süt işletmesinin olduğunu söyleyerek bunlardan 70’inin 100 ton ve üzeri süt işlediğini dile getirdi.
SETBİR Genel Sekreteri Elif Yücel de panelde süt sektörünün içinde bulunduğu son durumu rakamlarla ortaya koyan bir sunum yaptı. Et ve Süt Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Sadık Küçükgiray ise yaptığı konuşmada, ESK’nın süt piyasasındaki rolünü ve müdahale kurumu olarak nasıl yapılandırıldığını anlattı.
Panelin ardından gerçekleşen “Süt Sektörünün AR-GE Yaklaşımları” oturumunda sektörün Ar-Ge konusundaki çalışmalarının yetersizliği dile getirildi. Oturumda bir konuşma yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Girişimciliği Geliştirme ve Destekleme Daire Başkanı Kemal Öztürk, genelde gıda endüstrisinde özelde ise süt endüstrisinde Ar-ge yatrımlarının yok denecek kadar az olduğunu söyledi. Devletin Ar-Ge konusunda çok çeşitli desteklerinin bulunduğunu hatırlatan Öztürk, sektöre bu desteklerden yararlanmaları için çağrıda bulundu. Prof. Dr. Barbaros Özer ise, Ar-Ge yatırımlarıyla iligili dünyadaki başarılı örnekleri anlatarak, Türkiye’de de süt sektöünün bu yatırımları yapması gerektiğini dile getirdi.
“Süt Endüstrisinde Risk Analizi Yaklaşımları” konusunun ele alındığı çalıştayın ikinci oturumunda konuşan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuray Yazıhan, gıda ve sağlığın birlikte ele alınması gerektiğini anlattı. Yazıhan, tüm kanser çeşitlerinin yüzde 35’inin beslenme kaynaklı olduğunun çeşitli bilimsel araştırmalarla ortaya konduğunu dile getirerek, konuyla ilgili Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanserle Savaş Dairesinin 2014 yılına ait yayınlanmamış verilerini ilk kez paylaştı. Yüze yakın akademisyen ve sektör mensubunun katıldığı çalıştay Prof. Dr. Barbaros Özer’in kapanış konuşmasıyla sona erdi.