Dünya Süt Zirvesi İstanbul’da yapıldı

Türkiye, bu yıl ilk kez İstanbul’da düzenlenen Dünya Süt Zirvesi’ne ev sahipliği yaptı.

Uluslararası Sütçülük Federasyonu (IDF) tarafından, dünyanın farklı şehirlerinde her yıl düzenlenen Dünya Süt Zirvesi bu yıl 23-26 Eylül tarihlerinde İstanbul’da gerçekleşti. Açılış konuşmalarını Ulusal Süt Konseyi Başkanı Sabit Karaca, IDF Başkanı Judith Bryans ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yaptığı zirveye 44 ülkeden bin 500 kişi katıldı.

‘Yaşam İçin Süt’ temasıyla yapılan zirvenin ilk gününde Pınar Süt Yönetim Kurulu Başkanı İdil Yiğitbaşı, “Sütçülük Liderleri Forumu: Sütçülüğün Geleceği” oturumunda sektörü değerlendirdi. Pınar Süt’ün 18 bin süt üreticisi ve 31 kooperatif ile birlikte uyguladığı kalkınma modelini paylaşan Yiğitbaşı, son 5 yılda 13 ilde, 7 binin üzerinde üreticiye hayvan sağlığı, besleme ve hijyen eğitimleri verdiklerini anlattı.

İkinci gün Ak Gıda CEO’su Ali Sözen, “Dünyayı Besleyen Besin Kaynağı Olarak Süt” oturumuna başkanlık etti. Sözen burada yaptığı konuşmada, Ak Gıda’nın günde 5 bin ton süt işlediğine dikkat çekti ve zirvenin Türkiye’nin üretim potansiyelini dünyaya göstermek için büyük bir fırsat olduğunu dile getirdi. Aynı oturumda Ege Üniversistesi Süt Teknolojisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Harun Raşit Uysal, “Yerel tüketim ve bölgeye göre süt ürünlerinin kompozisyonu” başlıklı bir sunum yaptı.

IDF tarafından düzenlenen zirvenin üçüncü gününde ise Sütaş Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve SETBİR Başkanı Tarık Tezel, başkanlığını IDF Başkanı Judith Bryans’ın yaptığı “Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinde Süt Sektörünün Rolü Nasıl Maksimize Edilebilir” başlıklı oturumda konuştu. Tezel konuşmasında, gelecekte dünyanın en önemli gündeminin, gıda kaynaklarının verimli paylaşılması olacağını söyleyerek, “İşte bu noktada küresel kalkınma hedeflerinin önemi ortaya çıkıyor” dedi.

Zirveye Türkiye’den katılan Prof.Dr. Nevzat Artık, Prof.Dr. Erdoğan Güneş, Prof.Dr. Gürsel Dellal, Dr. Yaşanur Kayıkçı, Dr. Şeniz Ilgaz ve Dr. Nazlı Türkmen de çeşitli oturumlarda sunum ve konuşmalar yaptılar.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.