Chobani’ye

ABD’nin en büyük yoğurt markası Chobani’nin yükselişi rakiplerini korkuttu. Yunan Fage firması, “Chobani Yunan yoğurdu değil” diyerek İngiltere’de dava açtı.

Avrupa’nın en büyük yoğurt üreticilerinden Atinalı Fage ile ABD yoğurt pazarının lideri Chobani arasında “Yunan yoğurdu” savaşı çıktı. Yunanistan’ın 96 yıllık yoğurt üreticisi Fage, Türk işadamı Hamdi Ulukaya’nın markası Chobani’ye İngiltere’de dava açtı. Chobani’nin etiketinde ‘Greek Yoghurt’ yani ‘Yunan Yoğurdu’ yazmasının doğru olmadığını savunan Fage, açtığı davada Chobani’nin Yunanistan’la bağlantısının bulunmadığını savunuyor.

Kavganın yargıya taşınmasının altında ise Chobani’nin ABD’deki hızlı yükselişi ve Avrupa’ya girişi yatıyor.

1998’den beri ABD’de yoğurt pazarını elinde tutan Fage, 2005’te Hamdi Ulukaya’nın kurduğu Chobani’ye liderliği kaptırdı. Chobani 7 yılda pazardaki payını yüzde 47’ye çıkarırken Yunan şirketi Fage’nin payı ise yüzde 14’e geriledi. Ülkenin en büyük perakende zinciri Tesco ile anlaşan Chobani 1 Kasım’da İngiltere’de satışa başladı. Fage, Yunan yoğurdu satışlarında lider olduğu İngiltere pazarını da kaybetmekten korkuyor.

Cirosu 1 milyar dolara yaklaşan Chobani’nin Ağustosta Kanada’da satılmaya başlaması, Yoplait ve Danone gibi endüstriyel firmaları da korkuttu. İki şirket, Kanada’da büyük ilgi gören Chobani’nin düşük vergi avantajıyla haksız kazanç elde ettiğini savunarak dava açtı.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.