ASÜD Başkanı Harun Çallı, Avrupa Birliği ülkelerine süt ürünleri ihracatı projesiyle ilgili geldikleri aşama konusunda bilgi verdi.
Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği, 2010 Dünya ve Türkiye Süt Endüstrisi Raporunu, Dünya Süt Günü için düzenlenen basın toplantısıyla açıkladı. Yönetim Kurulu Başkanı Harun Çallı’nın açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda, süt ve süt ürünleri sektörünün 2010 yılı verileri kamuoyuyla paylaşıldı. Toplantıda, sektörün sorunlarına değinen Çallı, kurulduğu günden bu yana ASÜD’ün 88 üyeye ulaştığını belirtti.
AB’ye ihracatta çözüme yaklaştık
ASÜD’ün en öncelikli hedeflerinden birinin ‘İhracat yapabilir bir Türkiye’ olduğunu dile getiren Çallı, “12,5 milyon tonluk üretim büyüklüğümüz dikkate alındığında, ihracatımız çok düşük seviyelerde. Bu sorunu aşabilmek için geçen yıl süt ve süt ürünleri sektörünün AB pazarına girişi projesini başlattık. Proje ile sektörün AB standartlarında üretim yapmasını sağlayarak, halk sağlığının korunmasını ve uluslararası ticaretin önünün açılmasını amaçlıyoruz” dedi. Çallı, proje çerçevesinde her işletmenin kendini AB standartlarına uyumlu hale getireceğini, Bakanlık yetkililerinin yapacağı ön denetimlerin ardından da Avrupa Komisyonu yetkililerinin nihai denetimler için davet edileceğini belirtti. Çallı, “İnşallah gelecek yıl Dünya Süt Günü’nde, sektörümüz için AB kapılarının açıldığı müjdesini veririz” temennisinde bulundu.
Sanayi sektöre sahip çıktı
Süt ve süt ürünleri üretim verilerini de değerlendiren Çallı, “Satışların düşme eğiliminde olduğu aylarda alımların yükselerek devam etmesinin, sanayinin sektöre sahip çıktığını gösteriyor. Bu durum sanayiye yönelik suçlamalara da anlamlı bir cevap niteliğindedir. Bahar aylarında satışların genelde düşme eğiliminde olması, sektörün artık kronik hale gelen bir sorununa da işaret ediyor. Sektörün en önemli sorunu olarak da nitelendirebileceğimiz bu durum, fiyat dalgalanmalarının en önemli sebeplerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.” şeklinde konuştu.
Tablo: Rakamlarla Türkiye Süt Sektörü
Çiğ Süt Üretimi (2010): 12,5 milyon ton (Dünya üretiminde 15.sırada)
Üretimin hayvanlara göre dağılımı
İnek Sütü: % 93,5
Koyun Sütü: % 5,85
Keçi Sütü: % 1,53
Manda Sütü: % 0,26
Toplam süt işleme tesisi sayısı 2.225
Gıda ve içecek üretimi yerleri içindeki payı % 5.23
Entegre süt işletme tesisleri tarafından toplanan süt miktarı (2010) 6.745 milyon ton
İnek sütünden üretilen içme sütü (2010) 1,09 milyon ton
İnek sütünden üretilen peynir (2010) 473 bin ton
İnek sütünden üretilen yoğurt (2010) 980 bin ton
İnek sütünden üretilen ayran (2010) 398 bin ton
Süt ürünleri ihracatı (2010) 169 milyon USD
Süt ürünleri ithalatı (2010) 147 milyon USD