Ak Gıda, 8 milyon lira yatırımla gerçekleştirdiği arıtma tesisiyle çevre yatırımında da en büyük oldu.
Türkiye ve komşu coğrafyalarda en büyük süt işleme kapasitesine sahip olan Ak Gıda, dünyanın en yeni arıtma teknolojilerinden anaerobik arıtmayı seçerek, atıklardan organik gübre ve enerji üretmeye başladı.
Türkiye genelindeki 5 üretim tesisi ile en büyük süt ve süt ürünleri üreticisi olan Ak Gıda, Pamukova fabrikasında, 8 milyon lira yatırımla dünyanın en yeni teknolojili arıtma tesisini kurdu. Üniversitelerin çevre mühendisliği bölümlerinin inceleme gezisi düzenlediği tesis, atıkları arıtmakla kalmıyor, gaz, gübre ve elektrik üretiyor.
Ülker İçim, Ülker Smartt, Ülker Dolcia ana markalarıyla süt ve süt ürünleri üreten Ak Gıda’nın kuruluşunda süt ile başlayan ürün yelpazesi 10 kategori ve 145 adet ürüne genişledi. 18 yıldır süt ve süt ürünleri kategorisindeki yatırımlarıyla dikkat çeken Ak Gıda, arıtma tesisiyle çevre yatırımında da öncü oldu.
Anaerobik olarak adlandırılan tesis, fiziksel, kimyasal, biyolojik arıtma yerine metan gazı üreterek bunu elektrik enerjisine dönüştüren 7.000 m3/gün kapasiteli bir sistem olma özelliğini taşıyor. Bu tesis ile atıklar kontrollü ve oksijensiz bir reaktörde metan gazına dönüşüyor. Ortaya çıkan bu gaz çeşitli işlemlerden geçirildikten sonra yakılabilir saflığa ulaşıyor. Metan gazı, kojenarasyon tesisinde yakılarak elektrik enerjisi ve ısı enerjisi elde ediliyor. Proje ile katı atık miktarı azaltılırken, çıkan katı atık ise organik gübre değeri taşıyor.
Ak Gıda’da yeni arıtma sistemine geçişle en büyük fabrikası olan Pamukova tesislerinde enerji tüketimi yüzde 50 azaldı. Güncel enerji fiyatlarıyla bu tasarruf yıllık 350 bin TL dolayında. Arıtma tesisinden elde edilen biyogaz, arıtma tesisinin elektrik ihtiyacının 10 katından fazla elektrik enerjisi üretmeye başladı.