Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamındaki Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların uygulama esaslarında değişiklikler yapıldı. Yayımlanan yeni tebliğle başvuru süresi de 30 gün uzatıldı.
26 Ekim 2014’te Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren tebliğLe 39 ildeki kırsal kalkınma yatırımları da destekleme kapsamına alınmıştı. 20 Aralık’ta Resmi Gazete’de yayımlanan yeni tebliğle Tarıma Dayalı Ekonomik Yatrımlar programındaki usul ve esaslar ile proje giderleriyle ilgili yeni düzenlemler getirildi.
Tarımsal faaliyetlere yönelik yapılmış tesisler ile bu tebliğ kapsamında yapılacak tesislerde, alternatif enerji kaynaklarından jeotermal ve biyogazdan ısı ve/veya elektrik üreten tesisler ile güneş verüzgar enerjisinden elektrik üreten tesislerin yapımı desteklenecek.
Tebliğe eklenen ilave bir madde ile; alternatif enerji olarak jeotermal kaynağın kullanılacağı yatırımlarda jeotermal kuyu maliyeti hibeye esas proje tutarının yüzde 40’ını geçemeyecek. Bunun için jeotermal kuyunun, alternatif enerji üretim tesisinin ve bu enerjiyi kullanacak yatırımın aynı parselde yer alması şartı getirildi.
Daha önce hibe desteğinden yararlanan tesisler ile bu tesislerin bulunduğu parsellerde; alternatif enerji üretimine yönelik kapasite artırımı ve teknoloji yenileme konusundaki yatırımlar hariç, diğer yatırım konularında hibe başvurusu yapılamayacak. Tebliğde yapılan değişiklikle tarımsal amaçlı kooperatif, birlik ve bunların üst birlikleri tüm yatırım konularında hibe başvurusunda bulunabilecekler.
Bütün başvurularda yatırım yerinin kiralık olması durumunda önceki tebliğdeki hükümlere ilaveten tüzel ve gerçek kişilerden aynı şekilde 7 yıllık kiralanmış olması gerekliliği şartı getirildi. Ayrıca başvuru yapacak gerçek kişilere de idari ve mali açıdan kamudan bağımsız olma yükümlülüğü getirildi.
Program çerçevesinde Afyonkarahisar, Ağrı, Amasya, Ankara, Aydın, Balıkesir, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Hatay, Isparta, Mersin, Kars, Kastamonu, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Nevşehir, Ordu, Samsun, Sivas, Tokat, Trabzon, Şanlıurfa, Uşak, Van, Yozgat, Aksaray, Karaman, Ardahan illerinde önceki tebliğde belirtilen yatırım konularına ilaveten hayvansal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması alanında sadece ham derinin işlenmesi yatırımları desteklenecek.
Ekonomik yatırım konularında hibeye esas proje giderleriyle ilgili de aşağıdaki değişiklikler yapıldı:
– Tohum işleme, paketleme ve depolama ile ilgili yatırımlar 3.000.000 TL ile destekleme kapsamına alındı.
– Hayvansal orjinli gübre işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırımların tutarı 1.000.000 TL’den 2.000.000 TL’ye çıkarldı.-
Alternatif enerji kaynakları kullanan yeni seraların yapımına yönelik yatırımlara esas proje gideri 1.000.000 TL’den 3.000.000 TL’ye çıkarldı.
– Alternatif enerji kaynaklarından jeotermal ve biyogazdan ısı veya elektrik üreten tesisler ile güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik üreten tesislerin yapımına yönelik yeni yatırımlara esas proje gideri 1.000.000 TL’den 3.000.000 TL’ye çıkarldı.
Ayrıca son başvuru tarihi ise tebliğin yayımı tarihinden (26 Ekim 2014) itibaren 60 günden 90 güne çıkarılarak 23 Ocak 2015’e kadar uzatıldı. Başvurular elektronik ağ (internet) üzerinden kabul edilecek.