Güncel

Sürdürülebilir hayvancılık için yem üretmeliyiz!*

Yem olmadan süt olmaz. Süt inekçiliği yapılan bir çiftlikte en büyük girdi fabrika yemidir. Çiftlikte hayvana verdiğmiz TMR’ın (Total Mix Ration) yarısını kaba yemler diğer yarısını da kesif yemler oluşturmaktadır. 20 kg ve üstü süt verimi için bir ineğin günde ortalama 7 kg yem tüketmesi gerekir. Peki, çiftçinin satın aldığı 1 çuval yemin fiyatı nasıl düşer? Süt sanayicisi süt yemini …

Devamını oku »

Ambalajlı içme sütü sağlıklıdır, temizdir, güvenilirdir*

Ambalajlı içme sütü ve süt ürünleri sektörünün önde gelen sorunu “Bilgi Kirliliği”dir. Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği’nin (SETBİR) her fırsatta ve her ortamda dile getirdiği bu maksatlı kirlilik, yakın zamanda ısıl işlem görmüş, pastörizasyon ve UHT tekniklerine tabi tutulmuş ambalajlı içme sütünü hedef almış görünüyor. Bu nedenle aşağıdaki bilgiyi kamuoyu ile paylaşma ihtiyacı duyduk.* Çiğ süte, hayvandan …

Devamını oku »

Süt ürünlerinde bilgi kirliliğinin toplumsal boyutu*

Toplum geliştikçe ve refah seviyesi arttıkça gıda maddelerine özellikle de hayvansal ürünlere olan talep artmakla birlikte gelecekte gıda ve tarım bugünden daha değerli bir noktaya gelecektir. Gıda maddelerinin soframıza gelene kadar geçirdiği süreçlere baktığımızda hammadde aşamasından işlenene kadar olan aşamalarda ortada bir bedel vardır. Toplumun istekleri doğrultusunda bu işletmeler de standartlar doğrultusunda üretimlerini yönlendirmektedir. Çok basit bir yaklaşımla standartlara değinerek …

Devamını oku »

Sıcaklığın süt üzerindeki etkisi

Vücuda alınan gıdaların içinde 30 çeşit farklı maddenin bulunması gerekiyor. Bu maddelerin hepsini bir gıdada bulmak mümkün olmamaktadır. Süt hepsini değil fakat birçoğunu içermektedir. Sütün beslenme değerini göstermek maksadıyla canlının en hızlı büyüme evresinde yalnız sütle beslenmesi misal olarak gösterilebilir. Önder Başlık (Atatürk Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğrencisi) SÜTÜN BESLENMEDEKİ ÖNEMİ Yeni doğmuş bir çocuk doğum ağırlığının iki misli ağırlığa …

Devamını oku »

Süt ürünlerinde güven tesisi ve TSE

Günümüzde üretilen gıda ürünlerinde işletmelerin rekabeti birinci unsur haline getirmesi, yani rekabetin gıda güvenliğini ikinci plana atması, tüketicileri daha seçici ve gerçek bir gıda denetçisi olmaya zorlamaktadır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 22 Temmuz 2015 tarihinde yaptığı kamuoyu duyurusunda; taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen ürünlerle ilgili olarak toplam 171 parti ürün (et ürünü, sütürünü, bal, zeytinyağı, alkollü içecek ve tahin) …

Devamını oku »

Keçi ve keçi sütü ürünleri pazarı

keçi sütü

Keçi, keçi sütü ve keçi sütü ürünleri pazarı… Bileşiminin anne sütüne yakınlığı nedeniyle keçi sütü ve keçi sütü ürünleri sağlık kaynağı olarak görülüyor. Başta çocuklar olmak üzere yaşlılar ve hastaların beslenmesinde keçi sütü özellikle tercih ediliyor. Bu nedenle keçi sütüne olan talep son yıllarda hızla artıyor. Keçi sütü üretiminin dünyada en hızlı arttığı ülkelerden biri Türkiye olmasına rağmen, üretimdeki artış talebi …

Devamını oku »

Hayatın mucizesi süt

İnsan yaşamının her evresinde gerekli olan süt, C vitamini ve demir dışında makro ve mikro besin öğeleri için iyi bir kaynaktır. Özellikle çocukluk, gebelik-emziklilik ve yaşlılık dönemlerinde kemik sağlığı açısından oldukça önemli olduğu bilinmektedir. Şimdiye kadar taklidi yapılamamış hepimizin ilk gıdası olan süt, tek başına kullanıldığı gibi, bazı gıdaların hammaddesi olarak da kullanılmakta ve hangi şekilde olursa olsun, olağanüstü bir …

Devamını oku »