Tüketici gıda adıyla ne tükettiğini bilmek istiyor

Ortak bir basın açıklaması yapan Gıda Mühendisleri Odası, Kimya Mühendisleri Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası başkanları, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın yaptığı denetimlerin sonuçlarını kamuoyuyla paylaşmaya çağırdı.

Mühendis odaları “Gıda olarak ne tükettiğini bilmek, tüketicilerin en doğal hakkıdır!” başlıklı ortak bir basın açıklaması yaptılar. Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Petek Ataman, Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Besleme ve Ziraat Mühendisleri Odası Başkan Dr. Turhan Tuncer imzalı açıklamada, “Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, 2009 yılında yapılan denetimlerin olumlu ve olumsuz sonuçlarını yüzdeli rakamlarla paylaşmış, ancak numunelerinden olumsuz sonuçlar alınan firma isimleri ‘ticari sır’ oldukları gerekçesiyle açıklanmamıştır. Halen var olan yasal düzenlemelerin bu bilgileri paylaşmaya uygun olmadığı ifade edilmektedir. Yasal düzenlemelerde bu konuda bir engel bulunmamaktadır. Ticari sır gerekçesiyle açıklanamayan firmalar nedeniyle gıda güvenliği açısından risk taşımayan diğer firmalar da zan altında bırakılmakta, medyada yaşanan bilgi kirliliği de göz önüne alındığında gıda sanayii ve işlenmiş ürünlere karşı tüketicide güven sorunu oluşturulmaktadır.”

Risk iletişimi ve şeffaflık lafta kalmıştır
“Tüketicinin ne tükettiğini bilmesi, tercihlerini ona göre yapması en doğal hakkıdır. Bu hakkı teslim etmeyen her türlü bilgi paylaşımı, endişe yaratmaktan öteye geçmemektedir” denilen açıklamanın devamında, “Gıda ile ilgili risklerin paylaşılmasını sağlamak, tüketicilerin şeffaf bir biçimde yapılan tüm iş ve işlemlerden haberdar olmasını sağlamak; bu konuda gereken hukuki zemini hazırlamak Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın en temel görevlerindendir. Yapılması gereken; uygun bulunan ve bulunmayan tüm denetim sonuçlarının Bakanlık sisteminde olduğu kadar açık görülmesini sağlamaktır. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nı; denetim sonuçlarını tüm şeffaflığı ile paylaşmaya davet ediyoruz.”

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.