TÜBİTAK desteğiyle light tereyağı üretildi

Erciyes Üniversitesi, TÜBİTAK’ın desteğiyle kalorisi düşürülmüş tereyağı üretmeyi başardı. Dünyada ilk olan bu çalışma için patent başvurusu da yapıldı.

Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümünden Doç. Dr. Mahmut Doğan, tereyağının yüksek tansiyon ve damar sertliği olan hastalar tarafından tüketilebilmesi için TÜBİTAK desteğiyle çalıştığı projede, kalorisi düşürülmüş tereyağı üretmeyi başardı.

Tereyağının sağlık açısından çok yararlı olduğunu, ancak obezite ve kalp damar hastalığı gibi hastalıkları tetiklediği için tüketilmediğini belirten Doğan, şöyle konuştu: ‘Tereyağı önemli bir gıda. Son yıllarda kolesterolü artırdığı düşüncesiyle tereyağı tüketiminde azalma olduğu biliniyor. İnsanlar tükettikleri besin maddeleri ile sağlıklı bir yaşam arasındaki ilişkiyi kavrayınca, kolesterol ve kalp damar rahatsızlıklarını öne sürerek tereyağı tüketiminden uzak durdular. Bunun yanında diyetetik, düşük yağlı ve lifli gıdaların tüketim eğilimi gittikçe arttı. Bu yüzden tereyağında bazı fonksiyonel değişikliklerin yapılması tüketimi olumlu etkileyebilir düşüncesiyle çalışmaya başladık. Ürünün yağ katkısını doğal gıda liflerinden karşıladık, lezzetinde hiçbir değişiklik olmadı.’

TÜBİTAK ARDEB tarafından yaklaşık 100 bin TL ile desteklenen projeyle ilgili patetnt başvurusu yapıldı.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.