Garanti Bankası çiğ süt toplayan kuruluşlar ile üreticiler arasında nakit akışı otomasyonunu sağlayan ‘Takas Kart’ı geliştirdi. Takas Kart, süt toplayan kuruluşlar ile üreticiler arasındaki alışverişin pos üzerinden kolay ve hızlı bir şekilde yapılmasını sağlıyor.
Çiğ sütün toplanması ve işlenmek üzere sanayiye aktarılmasında en önemli rolü üretici örgütleri üstleniyor. Sütün küçük üreticilerden toplanması, kayıt altına alınması, sanayiye satılması ve bu satıştan elde edilen gelirin tekrar üreticiye aktarılmasına yönelik işleyişin hızlı, doğru ve güvenilir bir şekilde yürütülmesi büyük önem taşıyor.
Süt üreticileri ve sütü toplayan kuruluşlar arasındaki alışverişin daha sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi için Garanti Bankası Takas Kart ödeme sistemini geliştirdi. Takas Kart, sadece sütün toplanmasında otomasyonu sağlayan elektronik tartı, barkod veya mobil uygulamalardan farklı olarak, toplanan süt karşılığında üreticilerin harcama yapabilmelerine de olanak sağlıyor.
Bu kart sayesinde üreticiler, süt toplayıcıları, çiftçi örgütleri (birlikler/ kooperatifl er) ile sanayiciler arasındaki alışveriş POS üzerinden kolay ve hızlı bir şekilde yürütülüyor. Ayrıca üretici örgütleri bu sistem üzerinden üyelerine çeşitli ürünlerinin (yem, ilaç, aşı vb.) satışını da yapabiliyor. Üreticiler ile çiğ sütü satın alan kuruluşlar arasındaki takas trafi ği, üreticilere verilen banka kartlarıyla gerçekleştiriliyor.
SÜTÜN HER DAMLASI KAYIT ALTINDA
Takas Kart Garanti Bankası tarafından elektronik veritabanlı süt toplama ve ödeme sistemi olarak tasarlandı. Sistemin ilk uygulaması sektörde yenilikçi ve öncü bir role sahip olan Tire Süt Kooperatifi ’nde yapıldı. Garanti Takas Kart ile Tire Süt Kooperatifi nin 1900 civarındaki ortağına 65 süt alım noktasında hizmet götürülerek, aylık 3 milyon TL civarında bir nakit akışının otomasyonu sağlandı.
Bu sistem sayesinde Tire Süt Kooperatifi , ortaklarının ürettiği sütleri herhangi bir kalite kaybına uğramadan yerinde mobil pos cihazları ile kilo cinsinden toplayabiliyor. Toplanan sütler Garanti Bankası tarafından kayıt altına alınarak, düzenli olarak kooperatife raporlanıyor. Geliştirilen özel yazılım ile çiftçiden alınan süt miktarı, kooperatifin belirlemiş olduğu birim fiyat üzerinden hesaplanarak çiftçinin hesabına kaydediliyor.
Ayrıca kooperatif ortaklarının hizmetine sunulan süpermarket, akaryakıt istasyonu, yem, veterinerlik hizmetleri ve diğer tarımsal girdilerin satış noktalarında da Garanti Takas Kart ile alışveriş yapılabiliyor.
Bu sistem ile çiftçiden alınan sütlerin miktarı kg cinsinden TL’ye çevriliyor. Yapılan harcamalar düşüldükten sonra kalan bakiye üreticilerin hesabına aktarılıyor. Ayrıca süt bedeli üzerinden elde edilen gelirlerin harcama noktalarına göre dağılımı de kolaylıkla izlenebiliyor. Böylelikle hem üreticinin, hem de kooperatifi n işlemleri ve tahsilatı güvence altına alınıyor.
SÜT TOPLAMADA BİR DEVRİM
Takas Kart’ın tanıtım toplantısı Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere ve Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük’ün katılımıyla 11 Ekim’de Tire’de yapıldı. Törende bir konuşma yapan Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, Takas Kart’ın süt toplamada devrim niteliğinde bir proje olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Proje sayesinde, ortakların kooperatifimize ait süt toplama tesislerinde soğutucu tanklara döktükleri sütlerin tüm bilgileri, POS makineleri aracılığıyla anında kooperatif hesaplarına entegre edilecek. Böylece hangi ortağın hangi süt tankına, günün hangi saatinde hatta saniyesinde, ne kadar süt dökmüş olduğu dijital ortamda depolanacak. Ayrıca bu bilgilerin dökümü aylık raporlar halinde ortaklarımıza postayla ulaştırılacak. Sistem, dışarıdan müdahale olmadan sıfır hatayla çalışacak, böylece üreticinin sütünün her damlası kendi hanesine anında işlenecek. Bu projeyi uygularken Türkiye’nin en büyük kuruluşu Garanti Bankası ile ortak hareket ettik. Tüm üreticilerimiz adına kendilerine teşekkür ediyorum.”
ÜRETİCİLERİN ÇÖZÜM ORTAĞI OLMAYI HEDEFLİYORUZ
Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere ise yaptığı konuşmada, Garanti Bankası’nın süt üreticilerinin değişen ihtiyaçlarını karşılayan, onlara öneriler getiren ve danışmanlık hizmeti veren bir çözüm ortağı olmayı hedefl ediklerini dile getirdi. Karadere sözlerini şöyle sürdürdü:
“Garanti Takas Kart’ı bu çözümlere güzel bir örnek olarak sunmaktan heyecan duyuyoruz. Tire Süt Kooperatifi’yle birlikte tasarladığımız Garanti Takas Kart, süt üretimiyle ilgili nakit akışının otomasyonunu sağlayan bir ödeme sistemi… 1.900’ü aşkın süt üreticisi, 65 noktada bulunan toplama tesislerine getirdiği sütü, mobil POS cihazı aracılığıyla anında kayda geçiriyor. Üreticiler, hangi gün, hangi saatte, kooperatife kaç litre süt verdiğini kolaylıkla ve düzenli takip edebiliyor.
Aynı zamanda, yine Garanti Takas Kart aracılığıyla, kooperatifin ortaklarına sunduğu yem, ilaç, aşı, akaryakıt, veterinerlik gibi hizmetler, nakit sıkıntısı yaşamadan satın alınabiliyor. Bu sayede, küçük üreticilerden sütün toplanması, kayıt altına alınması, sanayiye satılması, elde edilen gelirin tekrar üreticiye aktarılmasına yönelik işleyişin hızlı, doğru ve güvenilir bir şekilde uygulanması güvence altına alınıyor.
Sahip olduğumuz finansal ve teknolojik alt yapıyı, Tire Süt gibi saygın ve öncü kurumların ihtiyaç ve deneyimleriyle birleştirerek, önümüzdeki dönemde tarım sektöründe yenilikçi ve üretici dostu modeliyle Takas Kart’ın kullanım alanlarını genişletmeyi hedefliyoruz.”
Tire Süt Kooperatifi ile yapılan bu işbirliğinde Garanti Bankası’nın teknolojik altyapısı kullanılarak, tarımsal değer zincirinde yer alan tüm tarafl arı memnun edecek bir çözüm ortaya kondu. Benimsediği strateji çerçevesinde, tarım sektöründeki tüm aktörlerin çözüm ortağı olmayı hedefl eyen Garanti Bankası, geliştirdiği bu sistemle ilk defa başka bir bilgiye ihtiyaç duymadan, üreticilere gelirlerine göre farklı fi nansman çözümleri de sunabiliyor.
Garanti Bankası, Tire Süt Kooperatifi’yle başlattığı bu sistemi, Türkiye’nin tüm bölgelerindeki öncü ve yeniliklere açık üretici örgütleriyle geliştirmeyi hedefliyor.