Sokak sütünün mikrobiyolojik yapısı ve besin değeriyle ilgili yapılan araştırmada çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Araştırma, sokak sütünün son 10 yılda daha da kötüye gittiğini gözler önüne serdi.
“Ankara Piyasası’nda Satılan Sütlerin (UHT, Pastörize, Sokak Sütü) Mikrobiyolojik ve Besin Değeri Açısından Değerlendirilmesi” başlıklı araştırmanın sonuçları, gerçekleştirilen bir toplantı ile kamuoyuna duyuruldu. Araştırma sonuçlarını, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Serhat Ünal ve Prof. Dr. Tanju Besler açıkladı. Tetra Pak’ın araştırma fonu sağlayarak katkıda bulunduğu araştırma sonuçlarına göre 1 mililitre sütünün içerisinde tifo, dizanteri ve brusella gibi bulaşıcı hastalıklara neden olan 100 binden fazla bakteri bulunuyor. Aynı sokak sütlerinin besin değerleri ise çok düşük düzeyde tespit edildi.
10 yılda hiç düzelme yok
Ankara piyasasında satılan, işlem görmüş UHT ve pastörize sütler ile sokakta satılan sütlerin besin değeri ve mikrobiyolojik açıdan değerlendirildiği araştırmada, 150 örnek incelendi. 2001 yılındaki araştırmayla kıyaslandığında 2010 araştırma sonuçlarına göre açık sütlerdeki mikrobiyolojik tablonun daha kötü olduğunu belirten Prof. Dr. Serhat Ünal şunları söyledi; “2001 ve 2010 yıllarında topladığımız tüm sokak sütü örneklerinde kabul edilemeyecek miktarlarda bakteri (E. coli, Klebsiella spp., Enterobacter spp., Citrobacter spp., Proteus spp., Serratia spp.) tespit edildi. Bu sütler kesinlikle tüketilmemeli, insan sağlığı için çok büyük tehdit oluşturuyor. Alınan tüm önlemlere ve uyarılara rağmen 10 yıllık süreçte sokakta satılan sütlerde hijyen koşullarında hiçbir düzelmenin olmadığını gördük.”