Üretimde hijyen koşullarını sağlamak için sinekle etkin mücadele önemli bir yere sahip. UHS Uluslararası Hijyen Servisi Genel Müdür Mesut üzüm ile piyasaya sürdükleri yeni nesil sinek tuzakları Securapack’ı konuştuk.
UHS Uluslararası Hijyen Servisi süt sektörü başta olmak üzere birçok endüstriye hijyen hizmetleri sağlıyor. İşletmelerin komple sanitasyon prosesini yürüten firma, işletmenin daha uzun ömürlü ve katkısız ürün üretebilmesi için işletmeye özel dezenfeksiyon sistemleri de tasarlayarak üretiyor. UHS ayrıca Almanya merkezli, anti bakteriyel HACCP ekipmanları üretiminde dünya lideri Haugbrusten firmasının da Türkiye distribütörlüğünü yapıyor.
Yaz aylarında gıda ve hayvancılık işletmelerinin yaşadığı en büyük problemlerden biri de sineklerdir. Üretimde hijyen koşullarını sağlamak için sinekle etkin mücadele önemli bir yere sahip. UHS Uluslararası Hijyen Servisi Genel Müdür Mesut Üzüm ile piyasaya sürdükleri yeni nesil sinek tuzaklarını konuştuk.
Securapack ile sinek tuzaklarında yeni bir dönem başlattınız. Securapack’ın piyasada daha önce yaygın olarak kullanılan yüksek voltajlı (cızz) ve yapışkanlı sinek tuzaklarından farkı nedir?
Cızz olarak bilinen yüksek voltajlı sinek tuzakları; tel ızgara arasından geçen sineklere yüksek voltaj verilmesi prensibine dayanarak çalışır. Yüksek voltaj bobinlerinin ihtiyacını karşılamak ve iki adet ampulün yanmasını sağlamak için saatte 120 Watt enerji kullanılır.
Kullanmış olduğu yüksek enerji nedeniyle işletme maliyetleri yüksektir. Parçalanan sineklerin çevreye yayılarak gıda üretilen ortamlarda gıdaya karışma riski nedeniyle HACCP kurallarına uygun değildir. Bu sinek tuzağının içerisinde bulunan indüksiyon bobininin yaydığı manyetik alan nedeniyle WHO (Dünya Sağlık Örgütü) tarafından kullanımı yasaklanmıştır.
Yapışkanlı sinek tuzakları; yüksek voltajlı sinek tuzaklarının kullanımının yasaklanmasıyla bu ihtiyacı karşılamak için tasarlanmıştır. Metal bir zemine yerleştirilen yapışkanlı kağıda sineklerin yapışması prensibine dayanarak çalışmaktadır. Işığın önünde metal bir engel bulunması nedeniyle saatte 80 Watt enerji sarfiyatı yaptığı takdirde verimli olmaktadır ve en fazla 150 m² alanda etkili olmaktadır. Enerji sarfiyatının yüksek olmasının yanında kullanılan yapışkanlı zeminin en geç ayda bir defa tozlu, nemli ve sıcak ortamlarda ise yapışkanlı zeminin daha sık değiştirilmesi gerekmektedir.
Bir diğer taraftan karasinek mücadelesinde daha etkin olabilmesi için zemin yapışkanına karıştırılan etken maddenin kullanımı Avrupa da yasaklanmıştır. Ayrıca kirli bir görünüm sergilemektedir. Bu nedenlerden dolayı gün geçtikçe daha az tercih edilmektedir.
Sinekle mücadelede yeni bir dönemi başlatacağını söylediğiniz Securapack nasıl çalışıyor?
Securapack sinek tuzağı; özel lambası sayesinde sinekleri cezp ederek üzerindeki deliklere çeker. Deliklerden içeri giren sinekler geri çıkamayarak içeride özel ışığın etkisiyle ölürler ve mavi haznenin içerisine toplanırlar. Mavi haznenin belirli aralıklarla boşaltılarak yerine takılması tüm bakımı için yeterlidir.
Securapack sinek tuzağının kullanım alanları ve avantajları hakkında bilgi verir misiniz? Özellikle çiftlikler, fabrikalar ve mandıralarda kullanımı işletmeye ne tür avantajlar sağlıyor?
Securapack, özel tasarımı sayesinde sinekleri hapsederek ışık yardımıyla öldürür. Tasarımının göze hitap etmesi sebebiyle sinekle mücadele edilmesi gereken her alanda kullanılabilir. Securapack sinek tuzağında yapışkan zemin ya da yüksek voltaj kullanılmadığından işletme maliyeti çok düşüktür. 36 watt/saat enerji kullandığından son derece tasarrufludur. Işığın önünde herhangi bir engel bulunmadığından 300 m² alanda etkili olmaktadır. Yapışkanlı zemin kullanılmadığından etkinliği sürekli aynıdır. Toz, nem ve ısıdan etkilenmez. Dışı kaplı ampul kullanılmadığından ampul maliyeti düşüktür. İndüksiyon bobini ve yüksek voltaj kullanılmadığı için insan sağlığına zararsızdır. Securapack sinek tuzağının maliyeti diğer cihazlara göre çok daha ekonomiktir. Ayrıca özel tasarımıyla estetik bir görünüme sahiptir.
Kurulum ve montajı hakkında bilgi verebilir misiniz?
Ambalajın içerisinden çıkan askı kancalarını; kullanılacak alanın her noktasını görecek bir yere, tavan ya da duvara (Max.170 cm yüksekliğe) açılan deliklere vidalayarak cihazı asıp enerji verilmesi yeterlidir.