Kromel, peynir hatları için yeni sistem geliştirdi

Kromel, yarı sert ve sert peynir üretim hatlarını otomasyon ve verimlilik ihtiyaçları doğrultusunda geliştirdi. Geliştirilen bu sistem ilk kez Macaristan’da günlük 200 ton süt işleme kapasitesine sahip tesiste uygulandı.

Macaristan’da hayata geçirilen 4 x 20 bin litre kapasiteli yüksek hacimli işleme tanklarıyla mayalama, kırma ve olgunlaştırma süreçlerinde kapasite avantajı ve bir partide alınan üründe kalite standartlarının arttırılması amaçlandı.

Avrupa Birliği standartlarına göre tasarlanan bu tanklarda peynir altı suyu (PAS) içinde askıda kalan partikül oranı ~8 ml/l olarak gerçekleşiyor. Bunu ise kırma işlemini yapan özel bıçak yapısı sağlıyor. Ayrıca, yeni sistemde karıştırıcının alttan yataklamalı yapılması sayesinde stabil karıştırma olanağı da sunuluyor. Bu da karıştırıcıların durdurulabilmesini ve tankın içerisinde emme basma pompasına bağlı süzekli daldırma sisteminin kullanılarak içindeki PAS’nun çekilmesini sağlıyor. Bu proses tanklarındaki önemli özelliklerden biri de telemenin boşaltım etkinliği olarak göze çarpıyor. Yüksek kapasiteli işleme tanklarında doğal akış yöntemi; boşaltım süresi açısından olumsuz bazı durumlara yol açarken, yeni sistemin çift konik-çift çıkışlı olması ve telemenin pompa ile boşaltılmasını sağlayan yapısıyla ürün istenen sürede tanktan boşaltılabiliyor. Böylece ürünün zedelenmesinin de önüne geçilebiliyor.

Bunların yanında tüm süreçlerin otomasyon ile kontrol edilmesi insan faktörünün ürün kalitesine olumsuz etkisini azaltıyor. İşlem reçetesine göre mayalama, bekleme, kırma, olgunlaştırma, devir ayarları, pompa kontrolleri, seviye kontrolleri ve zaman yönlendirmesi reçete üzerinden otomatik olarak kontrol ediliyor. İzolasyon ile enerji kaçağı engellenerek enerjide tasarruf sağlanıyor, dimple plate ısıtma cidarı sayesinde de verimli ısıtma yüzeyi oluşturuluyor.

Bu sisteme akuple edilebilecek ve kuru maddesi yüksek peynirlerin üretiminde tercih edilebilecek Pre-Pres ile telemenin içindeki PAS’nu baskı yöntemiyle çıkartmak amaçlanıyor. İşleme tankında 1/3 PAS’ı alınan teleme Pre-Pres’e alınarak burada süzülmesi ve telemenin kuru maddesinin kısa sürede artırılması sağlanıyor. Böylece ürünün PH dengesi korunarak kuru maddesi yüksek peynirler elde ediliyor. Ayrıca teleme, ürün çıkışa kaydırma yöntemiyle itilerek haşlama makinesi için hazır hale getirilmiş oluyor.

Bu sürecin ihtiyacını karşılayacak iki hatlı 40.000 litre/saat CIP ünitesi otomatik sıcaklık, otomatik debi ve otomatik solüsyon dozajlama kontrolü sağlayan oransal sistemle çalışıyor. Otomasyon sistemi CIP reçetesine bağlı olarak otomatik vana kontrolü sağlıyor. Pompa gidiş ve dönüş hatları, su beslemesi ve solüsyon dozajlaması da otomatik olarak gerçekleşiyor.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.