TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası’nca düzenlenen Ziraat Mühendisliği 8. Teknik Kongresi, 1216 Ocak 2015 tarihlerinde Ankara’da Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde düzenlendi.
Kongrenin 12 Ocak’ta yapılan açılış törenine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, DSP Genel Başkanı Masum Türker, CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Çolak ile milletvekilleri Gökhan Günaydın, İlhan Demiröz,İzzet Çetin ve Alim Kılıç katılım sağladı.
Kongre açılışında bir konuşma yapan Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör, tarım sektörünün durumunu rakamlarla anlattı. Güngör, şu görüşleri dile getirdi:
“2003-2014 döneminde yani son 12 yılda tarıma verilen destek miktarı 70 milyar lira iken, tarım ve gıda ithalatına 320 milyar lira (137 milyar dolar) harcanmıştır. Dünyada tarım desteğinin 4,5 katını ithalata savuran başka ülke yoktur. TÜİK’in açıkladığı son verilere göre Türkiye ekonomisi bu yılın ilk 9 ayında yüzde 2,8 büyürken, tarım sektörü yüzde 3 daralmıştır. Bu küçülme sektörün içinde bulunduğu krizi açıkça gözler önüne sermektedir. Türkiye toprak ve su kaynaklarını yanlış kullanmakta, yüksek girdi maliyetlerinin altında ezilen üretici desteklenmezken, milyarlarca dolarlık kaynak ithalat yoluyla başka ülkelerin çiftçisine aktarılmaktadır.”
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları da yaptığı konuşmada, Türk tarımının en önemli sorunlarından birinin tarım arazilerinin parçalanarak üretim dışına itilmesi olduğuna dikkat çekti. Geçtiğimiz yıl TBMM’den oybirliğiyle çıkartılan yasa ile tarım arazilerinin parçalanmasına son verildiğini anımsatan Mirmahmutoğulları, “Artık tarımsal sit alanları oluşturmalıyız. 60 ovamızı koruma altına alacağız. Buna ilişkin de düzenleme hazırlıyoruz” dedi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Çolak ise, Türkiye’de yeterince ziraat fakültesi bulunduğunu, özellikle işsizlik sorunu ortadayken siyasi kaygılarla yeni fakülteler açılmaması gerektiğini belirtti.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da açılışta bir konuşma yaparak, dünyanın 19’uncu büyük ekonomisi olan Türkiye’nin BM yaşam göstergeleri açısından 69’uncu sırada yer aldığına dikkat çekti. Tarımın çökmüş durumda olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, “Eğer üretici ürettiği ürünün karşılığını alamazsa niçin üretsin? Çiftçi ne yapıyor? Sonunda toprağını ekmemeye karar veriyor, ‘geçinemiyorum‘ diyor” diye konuşarak mazotun 2 liraya inmesi gerektiğini dile getirdi.
Konuşmaların ardından ZMO Bilim ve Teşvik Ödülleri, Yazılı ve Görsel Basın Ödülleri ve Meslekte 50. Yılını Dolduranların Ödülleri törenle sunuldu. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Hüseyin Silleli “Bilim Ödülü” aldı. “Hizmet Ödülü”ne Prof. Dr. Erdoğan Pekel, Prof. Dr. Ural Dinç; Prof. Dr. İsmet Arıcı, Prof. Dr. Salih Maden, Prof. Dr. Yılmaz Fidan ve Prof. Dr. Turhan Aküzüm, Dr. Alper Beşiroğlu ve Kadir Sapancı değer bulundu. Prof. Dr. Fidan vefat ettiği için ödülünü eşi Prof. Dr. Işıl Fidan aldı. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Umut Toprak’a da “Teşvik Ödülü” verildi. Konya Ticaret Borsası Başkanı Muhammet Uğur Kaleli, ZMO Özel Ödülü; Bloomberg HT Editörü İrfan Donat ile Gazeteci-Yazar Yusuf Yavuz’a da ZMO Basın Ödülü verildi.
İlki 1965 yılında olmak üzere sırasıyla 1970, 1990, 1995, 2000, 2005 ve 2010 yıllarında gerçekleştirilen Türkiye Ziraat Mühendisliği Teknik Kongrelerinin 8’incisine 400’ü aşkın bilim insanı 73 bildiriyle katkıda bulundu. Kongrede, 5 gün boyunca tarım sektörü tüm yönleriyle ele alınarak, sorunlar ve çözüm yolları ile ilgili öneriler ortaya kondu.