Beslenme Bienali İstanbul’da yapıldı

12-14 Kasım 2014 tarihleri arasında Sheraton İstanbul Maslak Otel’de gerçekleştirilen İstanbul Sağlık ve Beslenme Bienali’ne, kamu, özel sektör ve akademi dünyasından sağlık ve beslenmenin önde gelen yerli ve yabancı isimleri katıldı.

Sağlık ve beslenmeye dair konular Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Herkes İçin Sağlık Derneği ile Beslenme Eğitimi ve Araştırma Vakfı tarafından düzenlenen İstanbul Sağlık ve Beslenme Bienali’nde masaya yatırıldı. 14 oturumda 38 konuşmacının görev aldığı bienale 19 üniversiteden 816 kişi katıldı.

Bienalde Herkes İçin Sağlık Derneği Başkanı Prof. Dr. Süleyman Büyükberber, BESVAK Başkanı Prof. Dr. Ayşe Baysal, FAO Türkiye Temsilcisi Yuriko Shoji, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Prof. Dr. Seçil Özkan, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürü Ramazan Ersoy, FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Akın, Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilciliğinden Dr. Toker Ergüder, Avrupa Komisyonu Sağlık ve Tüketici Genel Direktörlüğü Sağlık Belirteçleri Bölüm Başkanı Philippe Roux, EUFIC İletişim Direktörü Philip Springuel, Uluslararası Besin Destekleri Dernekleri Birliği Bilim Komitesi Başkanı Dr. Andrew Shao, Mc Larty Enstitüsü’nden Eric Trachtenberg birer konuşma yaptılar.

“Herkes için yeterli ve dengeli beslenme, herkes için sağlık” sloganıyla düzenlenen Bienal’in açılışında konuşan Gazi Üniversitesi Rektörü ve Herkes İçin Sağlık Derneği Başkanı Prof. Dr. Süleyman Büyükberber, sağlıklı bir yaşam için en önemli faktörlerden birisinin yeterli ve dengeli beslenme olduğunu söyledi. Obezite, diyabet, kalp-damar hastalıkları ve yüksek tansiyon gibi bulaşıcı olmayan hastalıklar konusunda yaşam tarzının önemine değinen Büyükberber, şöyle devam etti:

“Günümüzde birçok kronik hastalık, kişiye özel beslenme, alkol, sigara alışkanlıkları ile fiziksel aktivite gibi yaşam tarzlarına bağlıdır. Bu problemlerin çözümü noktasında; STK’lara, üniversitelere, politikacılara, bilim insanlarına ve sektöre büyük sorumluluklar düşüyor.Bir bilim adamı olarak, obezite, diyabet, kanser ve diğer kronik hastalıklarla mücadelenin bu şekilde bir yere varamayacağının altını çizmek istiyorum. İhtiyacımız olan şey; her şeyi sosyal medyadan değil güvenilir kaynaklardan öğrenen insanlar; gerçeği arayan basiretli ve dürüst bir medya; namuslu, para hırsını akıl ve vicdanının önüne koymamış bir gıda sektörü; haysiyetli ve etik ilkelere bağlı bilim insanlarıdır.”

Açılışta konuşan beslenme biliminin duayenlerinden BESVAK Başkanı Prof. Dr. Ayşe Baysal da, sağlığın temelinin beslenme olduğunu, “Sağlığı koruyan, geliştiren beslenme” denildiği zaman, her insanın yaşına, yaşam tarzına, çalışma koşullarına göre beslenmesinin anlaşılması gerektiğini söyledi. Baysal sözlerini şöyle sürdürdü: “Şunu yemeyin, bunu yiyin’ gibi iletilerle, önerilerle sağlığımız bozuluyor. Ölçüsüz yediğimiz zaman sağlığımız bozulabildiği gibi çeşitli besin öğelerinin alınmaması ile de sağlığımız bozuluyor.”

FAO Türkiye Temsilcisi Yuriko Shoji de, sağlık için büyük önem taşıyan beslenmenin BM’nin de öncelikli gündem maddeleri arasında yer aldığını söyleyerek, “Beslenme ve gıda güvenliğini sağlama adına bütün kurumların işbirliği içinde çalışması; beslenme hedefli politikaların, çok sektörlü işbirliklerinin geliştirilmesi ve çevrenin de dikkate alınması gerekiyor” diye konuştu.

Sağlık ve Beslenme alanında yerli ve yabancı çok sayıda uzmanın katılımıyla gerçekleştirilen İstanbul Sağlık ve Beslenme Bienali’nin interaktif oturumunda ise, medyada sıkça yer alan gıdalar hakkındaki iddialarla ilgili sorulara yanıt arandı.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.