Düve yetiştiriciliğine hibe desteği

Hükümet et ve süt üretiminde verimliliği arttırmak için yeni bir desteği uygulamaya karar verdi.

Resmi Gazete’de 3 Ağustos’ta yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile projeli damızlık düve yetiştiriciliği yapan büyükbaş hayvancılık işletmeleri destekleme kapsamına alındı.

Kararname kapsamında Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’ne üye, TÜRKVET sistemine en az 3 yıl kayıtlı aktif sığır işletmelerinin 500 baş kapasiteye sahip, projeli sütçü, etçi veya kombine saf ırk damızlık düve üretimi için kuracakları yeni işletmeler desteklenecek.

Desteklemeden kapasitelerini 500 baş ve üzeri olacak şekilde artırmak için rehabilitasyon yatırımları yapacak mevcut işletmeler de yararlanacak. Ancak rehabilitasyon ve kapasite arttırımı için, yatırım konularından en az birini ihtiva eden bir proje ile başvuru yapılması gerekiyor.

Destek 3 yıl devam edecek

Hibe desteği Tarım Bakanlığı’nın belirleyeceği illerde 2016-2018 yılları arasında uygulanacak.

Karar kapsamında işletmelere; inşaat konusunda yeni yatırım, kapasite arttırımı ve rehabilitasyon yatırımları; hayvan alımında damızlık dişi buzağı alımı; makine alet ve ekipman alımında yem karma makinesi ve gübre sıyırıcı yatırımlarına yüzde 50 oranında hibe desteği verilecek. İşletmeler hibe desteğinden bir kez yararlandırılacak.

Destekten yararlanma koşulları

Gerçek veya tüzel kişilerce kurulacak işletmeler, uygulanacak hibe desteğinden bir kez yararlandırılacak.

Yatırım tutarının desteklemeye esas üst sınırı Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından belirlenerek açıklanacak.

Yatırım tutarının üst sınırım aşan kısmı ise, aynî veya nakdi katkı olarak yatırımcının öz sermayesi ile karşılanacak.

Her bir proje sahibi sadece bir projesi için hibe desteğinden yararlanabilecek.

Hibe desteğinden, projesi onaylanan ve projesinde belirtilen süre içinde yatırımını tamamlayanlar yararlanacak.

Yatırımın tamamlanamaması halinde, ek süre verilmesine İl Proje Değerlendirme Komisyonunun uygun görüşü doğrultusunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkili olacak.

Desteklemeden yararlanacak yeni yatırım projelerinde inşaat yapımı, hayvan alımı ile makine alet ve ekipman alımı olarak belirlenen üç yatırımın da yer alması gerekiyor. Yani sadece hayvan alımı veya sadece inşaat yatırımı ile hibe alınamayacak.Ancak rehabilitasyon ve kapasite artırımı için, Bakanlıkça belirlenen şartları taşımak kaydıyla, yatırım konularından en az birini ihtiva eden bir proje ile başvurularak destekten yararlanılabilir.

Hibe desteklemelerinden kamu kurum ve kuruluşları ile bunların ortaklıkları yararlanamayacak.

Diğer kamu kurum ve kuruluşlarının aynı konudaki faiz ve hibe desteği niteliğindeki desteklerinden faydalanan yatırımcılara bu Karar kapsamında hibe alamayacak.

Hibe kullanacak yatırımcılardan, aynı konuda diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca sağlanan faiz ve hibe desteği niteliğindeki desteklerden yararlanmadıklarına, bu desteklerden yararlandıklarının tespiti halinde bu Karar kapsamındaki hibe desteğinin iptal edileceğini kabul ettiklerine dair taahhütname alınacak.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.